Transportul verde – o alternativă pentru un viitor mai bun

Infrastructura transporturilor este esențială pentru dezvoltarea unui stat, întrucât oferă un sprijin pentru serviciile de livrare-cheie și pentru accesul la piețe. Transportul ne oferă libertate de mișcare, iar astfel optimizează timpul și procesele în care suntem implicați. În același timp, în Republica Moldova, transportul este printre principalii generatori de poluare ai aerului. Acest sector încă este responsabil de cca 15% din toți poluanții aerului.

Potrivit estimărilor, dacă nu vor fi luate măsuri pentru a reduce presiunea transportului tradițional asupra infrastructurii și schimbărilor climatice, situația va continua să se înrăutățească, urmare a migrației populației spre orașe.

În prezent, în țara noastră sunt înregistrate circa un milion de vehicule, aproape 80% dintre ele au mai mult de zece ani. Acest fapt se datorează, parțial, absenței unui sector viabil de transport public. Situația din domeniu impune transformarea sectorului transporturilor într-un context de urgență extremă.

Mobilitatea urbană

Transportul public a fost ales nu întâmplător în calitate de sector, asupra căruia se vor focusa eforturile de atragere a investițiilor verzi. Parcul transportului public din Moldova este învechit. În special cel de autobuse nu este economic avantajos și este poluant din punct de vedere a mediului și sănătății. Vârsta medie a mijloacelor de transport în capitală este de circa 15-20 de ani, 2/3 din mijloacele de transport vechi. În același timp, autobuzele noi, recent procurate, sunt de tip diesel, ceea ce în țările UE deja este restricționat și treptat se scoate din uz.

Pentru reducerea poluării aerului cu cel puțin 30% în următorii 10 ani se discută tot mai intens acțiuni de eliminare treptată a transportului vechi prin dezvoltarea și implementarea unui program de stat, în colaborare cu administrația publică și companiile private, modernizarea transportului public vechi prin substituirea acestuia cu mijloace de transport electric.

Aceeași abordare reiese și din aspirațiile Republicii Moldova de a integra și implementa obiectivele Pactului Verde European în țara noastră, pentru promovarea valorilor dezvoltării economice în armonie cu mediul.

Scopul implementării transportului verde este reducerea poluării în orașele mari. Una dintre caracteristicile acestor vehicule este că pot fi electrice sau din surse de energie regenerabile și durabile care respectă mediul înconjurător.

Transportul alternativ este o formă de deplasare care exclude călătoria cu automobilul personal. Ce putem utiliza în schimb:

Biciclete, scutere

Bicicletele sunt o metodă veche de a ajunge în locurile în care trebuie să mergi. Aceste moduri de transport sunt atât de benefice pentru mediu, încât nu trebuie să vă faceți niciodată griji că vor avea un impact negativ asupra mediului, cu zgomote puternice de emisii dăunătoare de monoxid de carbon în atmosferă.

Transport electric/hibrid

Revoluția mașinilor, care nu necesită carburanți sau gaz pentru a funcționa, a evoluat rapid în ultimii ani. Șoferii au renunțat să tragă la benzinării pentru a-și conecta vehiculele hibride la sursele de energie electrică. Aceste mașini se încarcă destul de ușor – folosind prize domestice de 13 amperi sau 110 volți, acasă sau în deplasare.

Carpooling

Carpoolingul nu este un concept nou, dar este unul util și relevant. În esență, reflectă acțiuniea când tu și ceilalți călătoriți împreună mergeți în aceeași locație. Acest lucru reduce foarte mult numărul de mașini pe drum, ceea ce scade emisiile nocive și traficul.

Transport public

Deși unele autobuze și alte mijloace de transport în comun au ridicat îngrijorări în trecut, utilizarea acestui tip de transport poate ajuta în continuare mediul înconjurător. Transportul public urmează, de obicei, același model ca și carpooling. Ar putea fi benefic să vă lăsați uneori mașina acasă și să luați autobuzul. Au existat, de asemenea, evoluții mai recente ale transportului public care le-ar califica drept transport ecologic. Acestea ar fi troleibuzele și trenurile electrice.

Mersul pe jos

Aceasta poate fi cea mai simplă soluție care există. Doar mergi! Economisiți bani mergând pe jos către destinații. Mersul pe jos este, de asemenea, un exercițiu grozav, vă ajută să vă limpeziți mintea și nu necesită un program de făcut.

Ar trebui să ne implicăm cu toții pentru a ajuta la conservarea planetei. Transportul ecologic nu este singurul lucru pe care îl putem face. Prin realizarea unor mici ajustări în viața de zi cu zi am putea merge cu pași mari spre un mediu mai ecologic!

Un complex de pavilioane de pe strada Alba Iulia din Capitală, demolat forțat de municipalitate

Responsabilii din cadrul preturii Buiucani, de comun cu serviciile specializate, au executat demolarea forțată a unui complex de pavilioane amplasat pe teren municipal, str. Alba Iulia, 75, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În context, Primăria Chișinău atenționează repetat proprietarii de terenuri, agenții economici și locuitorii Capitalei de a nu construi, monta, instala obiective provizorii, împrejmuiri sau de nu edifica construcții neautorizate prin acapararea ilegală a spațiului municipal fără autorizații de construire, întrucât toate obiectele identificate vor fi forțat demolate.

Accident în Capitală: Un tânăr, aflat pe o trotinetă electrică, lovit de o mașină. Băiatul a fost internat de urgență

Un tânăr, de 25 de ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de un automobil, pe strada Alba Iulia, intersecție cu strada Paris. Accidentul s-a produs duminică, 17 noiembrie, în jurul orei 15:49, scrie newtv.md. 

Potrivit poliției, victima victima conducea o trotientă, care s-a lovit cu un Ford. În urma impactului, tânărul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliția a inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

Maia Sandu despre atacul furios al Rusiei asupra Ucrainei: Exploziile au fost auzite în regiunile vecine cu Republica Moldova

Atacul masiv cu drone și rachete al Federației Ruse asupra Ucrainei a fost monitorizat de autoritățile competente ale Republicii Moldova. Explozii în regiunile vecine cu Republica Moldova au fost raportate de patrulele Poliției de Frontiera de la Valea Perjei, Tudora, Crocmaz și Olănești, scrie veridica.md.

În același timp, pe sectorul Larga, de la Briceni a fost observată o rachetă pe partea ucraineană, iar un locuitor al satului Groznița, Briceni a anunțat că a văzut două aparate de zbor asemănătoare unor drone la o înălțime de aproximativ până la 100 metri, iar fiind deasupra satelor Rotunda și Halahora de Sus au dispărut din vizor. Potrivit autorităților, aparatele de zbor sunt lansate intenționat la o altitudine mică pentru a nu putea fi detectate de radarele Ministerului Apărării. Nu au fost raportate căderi la sol ale unor obiecte de zbor pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul atacurilor asupra obiectivelor energetice din Ucraina, compania Moldelectrica a dat asigurări că starea sistemului electroenergetic moldovenesc se menține stabilă.

Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile aeriene masive ale Rusiei asupra Ucraina, după ce armata rusă a atacat masiv infrastructura energetică din Ucraina, cu 120 de drone și 90 de rachete. „Folosirea iernii ca armă pentru a îngheța o națiune și a o forța să se supună este crudă și inacceptabilă. Republica Moldova este alături de Ucraina”, a scris Maia Sandu.  Forțele ruse au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, care a afectat sistemul energetic ucrainean. Au fost atinse ținte pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în vest și în mai multe regiuni a fost deconectată energia electrică.

Noi imagini senzaționale de la nunta ducilor Harry și Meghan
Articolul anterior
Românii își anulează vacanțele în Austria, după votul negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen
Articolul următor