Trei copii printre care și o fetiță de doar o lună au murit cuprinși de flăcări

O fată de șapte ani, un băiat de patru ani și o altă fetiță de numai o lună de zile au murit noaptea trecută, într-un incendiu produs într-o casă de locuit din satul Danu, raionul Glodeni.

separator

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în timpul intervenției de stingere a flăcărilor, pompierii au depistat în interiorul locuinței, corpurile neînsuflețite a celor trei copii. Localizarea incendiului a fost posibilă către ora 00:37 minute, iar suprafața de ardere fiind estimată la aproximativ 12 metri pătrați. Circumstanțele și cauza izbucnirii incendiului urmează să fie stabilite de către organele de drept.

Zi importantă în satul Risipeni unde s-a născut Maia Sandu. Locuitorii și-au felicitat consăteanca: ,,Are curajul să lupte cu rechinii”

Astăzi, prima femeie președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește jubileul de 50 de ani. Este o zi importantă nu doar pentru familia Sandu, dar și pentru locuitorii din Risipeni, satul în care s-a născut și a copilărit șefa statului.

Maia Sandu s-a născut în familia lui Grigore și a Emiliei Sandu. De la părinți și rude a învățat ce înseamnă vocație, dăruire și sacrificiu în numele adevărului, transmite nordnews.md.

Locuitorii din Risipeni, felicitări președintei Sandu. Ce spune mătușa

Maria Sandu, mătușa președintei, spune că această zi este importantă pentru toată familia, așa că și-a felicitat nepoata dis-de-dimineață.

„A apărut pe lume fetița asta, care peste 50 de ani a ajuns ea ca să fie președinta noastră”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Era mică, dar voinică, povestește mătușa președintei, care are doar cuvinte de laudă pentru nepoata sa.

„Era cuminte, asculta, memoriza foarte repede. Era o fetiță deșteaptă. Avea niște calități de mică, se vedea că va fi un om cumsecade.  A vrut să știe mai multe, să capete mai multe cunoștințe, să reușească peste tot”, a mai adăugat Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Maria Sandu a răsfoit împreună cu noi albumul de fotografii în care se regăsește și șefa statului. În uniformă școlară, cu cosițe și fundițe… Așa am recunoscut-o pe Maia Sandu în pozele din copilărie.

„Cu acuratețe se purta și față de jucăriile ei. Tot timpul jucăriile ei erau îngrijite. Și iată aici e cu păpușica.  Aici e și sora ei, verișoara ei mai mare și fiica mea. Iată Maia și sora ei, și steluța mireasă, toate verișoarele sunt pe aici”.

Caracterul de fier al doamnei Sandu, modestia și abilitățile de comunicare au fost moștenite de la tatăl său, Grigore Sandu.

„Ar fi fost bine să fie și tatăl tău acum, că s-ar bucura”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

A fost una dintre cele mai bune eleve la școala din sat. Profesorii ne-au povestit că școlărița însușea temele cu ușurință și avea multă inițiativă.

„La o oră de informatică am depistat că doamna Maia se instruia cu avans, adică studia temele care vor urma”, a spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul „Diomid Gherman” din Risipeni.

Pentru că era mică de statură, eleva Maia Sandu se așeza mai aproape de tablă.

Video: www.nordnews.md

„Doamna președintă este absolventa instituției noastre. Aici făcea orele de dirigenție și pentru că era micuță se așeza în prima bancă”, a mai spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul ,,Diomid Gherman” din Risipeni.

„Numai pe 5, atunci cea mai mare notă era 5 și la obiectul meu niciodată nu a avut nota 4. Le recita atât de emoțional și atât de frumos, încât niciodată nu puteai să îi scazi nota sau să îi pui o notă mai mică decât cea mai mare”, a spus Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Valentina Blîndescu își amintește că nu o dată a primit flori de la eleva sa. Acum a venit rândul ei să-și felicite fosta discipolă care nu a dezamăgit-o și luptă acum pentru un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Am luat acești bujori în mână, pentru că și acum și înainte, la ultimul sunet, pe 25 mai, toți învățătorii și profesorii primeau de la elevi flori.

Astăzi vreau să aduc acești bujori pentru Maia Sandu, fosta mea elevă, care îmi aducea ea mie flori, iar astăzi, de ziua ei, când împlinește așa vârstă frumoasă, vreau eu să îi dau aceste flori simple”, a mai adăugat Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Oamenii din Risipeni o cunosc pe șefa statului pe când era doar un copil. Unii își amintesc chiar ziua în care a venit pe lume prima președintă a Republicii Moldova.

„Îmi amintesc chiar de ziua ei de naștere. Când s-a născut, soțul meu lucra la fermă și era Grigorii Mihailovici, tatăl doamnei Maia, era șef la fermă. Nu îmi amintesc totul, dar țin minte foarte bine că era o bucurie foarte mare că s-a născut Maia Sandu, și anume Maia i-a pus numele, fiindcă s-a născut în luna mai.”

Deși o văd rar, oamenii de aici spun că își susțin președinta și sunt mândri pentru consăteanca lor.

„Pentru doamna noastră, doamna președintă este o zi specială, nu doar pentru rude, dar și pentru toată Moldova. E unica persoană care merită cele mai frumoase cuvinte. Ne mândrim cu faptul că facem parte din satul ei natal.”

„Desigur că am cunoscut-o, dacă a crescut în satul nostru natal, a învățat la școala medie de aici. O fată foarte deșteaptă, elevă sârguincioasă, cu exemple foarte bune. Îi doresc sănătate multă, putere, voință, să lupte cu corupția, jos mafia!.”

„Îi doresc un ocean de putere, altceva nici nu știu ce să îi mai doresc. Sunt bucuroasă că atât de mult luptă pentru lumea noastră, doar că lumea noastră nu înțelege lucrul acesta. Mă doare cum alții vorbesc că se duce și se tot duce, oare lumea nu înțelege pentru ce se duce încolo?.”

„În primul rând a avut îndrăzneală să poată lupta cu așa rechini mari, nu vreau să dau nume, dar ne dăm seama. Ne mândrim că ea reprezintă R. Moldova peste hotare și ea e primită în țările europene peste tot, și e primită cu bine.”

„Bravo ei! Bravo! Am felicitat-o prin intermediul mamei sale multă sănătate și puteri pentru a merge înainte, să o păzească Dumnezeu de cei răi.”

Maia Sandu a studiat la Școala Kennedy din cadrul Universității Harvard, a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale, după care a revenit în Republica Moldova.

În perioada 2012-2015 a fost ministra Educației, din iunie până în noiembrie 2019 a fost prim-ministra țării, iar din decembrie 2020 este prima femeie președintă din istoria Republicii Moldova.

Reacția Guvernului, după acuzația PSRM că autoritățile luptă cu opoziția

„Autoritățile luptă împotriva corupției, dar nu împotriva opoziției”. Este reacția Guvernului, după ce socialiștii au acuzat guvernarea că încearcă să distragă atenția societății de la adevăratele probleme ale țării prin perchezițiile desfășurate la domiciliul lui Igor Dodon. 

Ar putea fi o imagine cu 13 persoane şi interior

Anastasia Taburceanu, purtătorul de cuvânt al premierului, Natalia Gavrilița, a spus pentru publika.md că singura preocupare a Guvernului în prezent este elaborarea și implementarea politicilor ce vor crește veniturile populației. Aceasta a precizat că una dintre acțiuni este lupta împotriva corupției, pe care opoziția o percepe drept o luptă împotriva lor.

Asta după ce, conducerea PSRM a calificat perchezițiile desfăşurate la domiciliul fostul preşedintele al ţării, Igor Dodon, drept un show ieftin pentru a distrage atenţia oamenilor de la problemele reale ale ţării şi pentru a intimida opoziţia. 

Igor Dodon în izolator, iar Ion Ceban la odihnă în Italia

Edilul Capitalei, Ion Ceban, cel care a fost susținut de socialiști în campania electorală la funcția de primar general al Chișinăului, a fost suprins cum a ajuns în Italia cu toată familia, cel mai probabil în vacanță, scrie stiri.md.

Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ion Ceban — Președinția  Republicii Moldova

Aceasta are loc în timp ce liderul de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a fost escortat și dus astăzi în izolator. Ceban a fost filmat în timpul zborului, din Aeroportul Iași.

Ion Ceban a venit astăzi în apărarea fostului președinte Igor Dodon și a spus că evenimentele de astăzi sunt doar o „sărbătoare” pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele reale cu care se confruntă țara noastră.

O rețetă vietnameză de la Zinaida și Romeo Sambrițchi
Articolul anterior
5 lei va costa o călătorie cu troleibuzul, iar căldura se va scumpi cu 200 de lei
Articolul următor