Finlanda este cea mai fericită țară din lume, iar Frank Martela, filosof și cercetător în psihologie care studiază fundamentele fericirii, a făcut trei recomandări demne de urmat, conform CNBC.
Foto: Pixabay
Timp de cinci ani la rând, Finlanda s-a clasat pe locul 1 în topul privind cea mai fericită țară din lume, potrivit World Happiness Report. În raportul din 2022, oamenilor din 156 de țări li s-a cerut să-și evalueze calitatea vieții pe o scară de la 0 la 10, fiind analizați și factorii care contribuie, precum speranța de viață, generozitatea și lipsa corupției.
Iar pentru a menține o calitate înaltă a vieții, iată trei lucruri pe care finlandezii nu le fac niciodată:
1. Finlandezii nu se compară cu vecinii lor
O Replică celebră a unui poet finlandez spune: „Nu compara sau nu te lăuda cu fericirea ta”, iar finlandezii iau acest lucru în serios, mai ales când vine vorba de lucruri materiale.
„Odată am dat de unul dintre cei mai bogați bărbați din Finlanda. Își împinge copilul cu un cărucior spre stația de tramvai. Ar fi putut să-și cumpere o mașină scumpă sau să angajeze un șofer, dar a optat pentru transportul în comun”, potrivit expertului în psihologie, Frank Martela.
Sfatul acestuia pentru fericire este să ne concentrăm mai mult pe ceea ce ne face fericiți și mai puțin pe apariția succesului. Iar primul pas către adevărata fericire, potrivit acestuia, este „să-ți stabilești propriile standarde, în loc să te compari cu ceilalți”.
2. Nu trec cu vederea de beneficiile naturii
Potrivit unui sondaj din 2021, 87% dintre finlandezi consideră că natura este importantă pentru ei, deoarece le oferă liniște sufletească, energie și relaxare.
În Finlanda, angajații au dreptul la patru săptămâni de vacanță de vară. Mulți dintre ei folosesc acest timp pentru a ajunge în mediul rural și pentru a se relaxa în natură. „Cu cât sunt mai puține facilități, chiar și până la lipsa energiei electrice sau a apei curente în casă, cu atât mai bine”, explică Maertela.
El recomandă astfel petrecerea timpului în natură pentru a că mărește vitalitatea și bunăstarea. „Găsește modalități de a aduce puțin verde în viața ta, chiar dacă asta înseamnă doar să cumperi câteva plante pentru casa ta”.
3. Nu distrug încrederea în comunitatea lor
Cu cât nivelul de încredere într-o țară este mai ridicat, cu atât cetățenii acesteia sunt mai fericiți, arată cercetările.
Potrivit sursei citate, un experiment din 2022 privind „pierderea unui portofel” a testat onestitatea cetățenilor prin „scăparea” a 192 de portofele în 16 orașe din întreaga lume. În Helsinki, 11 din 12 portofele au fost returnate proprietarilor.
Finlandezii tind să aibă încredere unii în ceilalți și prețuiesc onestitatea. Iar dacă își uită laptopul într-o bibliotecă sau își pierd telefonul în tren, în mod sigur că îl vor primi înapoi. De asemenea, copiii iau adesea autobuzul public de la școală și se joacă afară fără a fi supravegheați.
Maertela ne recomandă să ne gândim cum putem să creăm mai multă încredere în comunitatea noastră, iar acțiunile mici precum deschiderea ușilor pentru străini sau renunțarea la un loc în tren fac și ele diferența.
sursa: www.adevarul.ro