Trei lucruri pe care finlandezii nu le fac niciodată, pentru a fi fericiți

Finlanda este cea mai fericită țară din lume, iar Frank Martela, filosof și cercetător în psihologie care studiază fundamentele fericirii, a făcut trei recomandări demne de urmat, conform CNBC.

Finlandezii nu se compară cu vecinii lor Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Timp de cinci ani la rând, Finlanda s-a clasat pe locul 1 în topul privind cea mai fericită țară din lume, potrivit World Happiness Report. În raportul din 2022, oamenilor din 156 de țări li s-a cerut să-și evalueze calitatea vieții pe o scară de la 0 la 10,  fiind analizați și factorii care contribuie, precum speranța de viață, generozitatea și lipsa corupției.

Iar pentru a menține o calitate înaltă a vieții, iată trei lucruri pe care finlandezii nu le fac niciodată:

1. Finlandezii nu se compară cu vecinii lor

O Replică celebră a unui poet finlandez spune: „Nu compara sau nu te lăuda cu fericirea ta”, iar finlandezii iau acest lucru în serios, mai ales când vine vorba de lucruri materiale.

„Odată am dat de unul dintre cei mai bogați bărbați din Finlanda. Își împinge copilul cu un cărucior spre stația de tramvai. Ar fi putut să-și cumpere o mașină scumpă sau să angajeze un șofer, dar a optat pentru transportul în comun”, potrivit expertului în psihologie, Frank Martela.

Sfatul acestuia pentru fericire este să ne concentrăm mai mult pe ceea ce ne face fericiți și mai puțin pe apariția succesului. Iar primul pas către adevărata fericire, potrivit acestuia, este „să-ți stabilești propriile standarde, în loc să te compari cu ceilalți”.

2. Nu trec cu vederea de beneficiile naturii

Potrivit unui sondaj din 2021, 87% dintre finlandezi consideră că natura este importantă pentru ei, deoarece le oferă liniște sufletească, energie și relaxare.

În Finlanda, angajații au dreptul la patru săptămâni de vacanță de vară. Mulți dintre ei folosesc acest timp pentru a ajunge în mediul rural și pentru a se relaxa în natură. „Cu cât sunt mai puține facilități, chiar și până la lipsa energiei electrice sau a apei curente în casă, cu atât mai bine”, explică Maertela.

El recomandă astfel petrecerea timpului în natură pentru a că mărește vitalitatea și bunăstarea. „Găsește modalități de a aduce puțin verde în viața ta, chiar dacă asta înseamnă doar să cumperi câteva plante pentru casa ta”.

3. Nu distrug încrederea în comunitatea lor

Cu cât nivelul de încredere într-o țară este mai ridicat, cu atât cetățenii acesteia sunt mai fericiți, arată cercetările.

Potrivit sursei citate, un experiment din 2022  privind „pierderea unui portofel” a testat onestitatea cetățenilor prin „scăparea” a 192 de portofele în 16 orașe din întreaga lume. În Helsinki, 11 din 12 portofele au fost returnate proprietarilor.

Finlandezii tind să aibă încredere unii în ceilalți și prețuiesc onestitatea. Iar dacă își uită laptopul într-o bibliotecă sau își pierd telefonul în tren, în mod sigur că îl vor primi înapoi. De asemenea, copiii iau adesea autobuzul public de la școală și se joacă afară fără a fi supravegheați.

Maertela ne recomandă să ne gândim cum putem să creăm mai multă încredere în comunitatea noastră, iar acțiunile mici precum deschiderea ușilor pentru străini sau renunțarea la un loc în tren fac și ele diferența.

sursa: www.adevarul.ro

”Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea…” Val de mesaje îndurerate pe rețele după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc

Plânge tot Internetul. Val de mesaje îndurerate pe toate rețelele sociale după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, informează unica.md.

Artiști, oameni de rând, tineri, dar și părinți vin cu cuvinte de condoleanțe în susținerea familiei interpretului Igor Cuciuc, dar și regrete imense pentru această pierdere greu de descris prin cuvinte.

Primul care a venit cu un mesaj a fost interpretul Oleg Spânu, care i-a fost coleg Andreei la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, acolo unde studia tânăra.

Oleg Spînu: ”Drum lin spre cer, Andreea. Să știi că noi, colegii tăi, te vom iubi mereu.”

Lumea muzicală de la noi, dar și cei din tânăra breaslă au venit cu mesaje îndurerate pe rețele:

Nicolae Botgros: ”Nu pot sa cred și n-o să cred ca Andreea Cuciuc a părăsit lumea cu dor… O veste tare tulburătoare. Lacrimi și durere în sufletele noastre, a părinților, Diana și Igoras, a celor care a iubit-o și o va iubi mereu… Ea va rămâne în sufletele noastre, ca o sfântă icoană creștinească… Condoleanțe părinților și tuturor celor care au îndrăgit-o.”

Cornelia Ștefăneț: ”Refuz să cred… Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea… Condoleanțe familiei, nu găsesc efectiv cuvinte.”

Camelia Ursu: ”Mare durere… Prea mare! Mi se sfâșie sufletul.”

Ariana Boldurescu: ”Nu am cuvinte de când am aflat… Suflet bun, prea bun… Zbor lin spre stele. O să ne fie dor.”

Natalia Midoni-Rodideal: ”De ce, Doamne, atâta nedreptate? Viață, de ce ești așa de dură?”

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Norvegia a devansat Rusia, devenind principalul furnizor de gaze al Germaniei, în 2022
Articolul anterior
Caz cutremurător în Florida. O femeie a sărit cu mașina în lac, în timp ce copiii ei, de 4 și 9 ani, se aflau înăuntru
Articolul următor