Trei premii la Hollywood pentru un film moldovenesc senzațional!

Premiera internațională a filmului „Omul fără linia vieții” a avut loc în SUA, la „Hollywood Florida Film Festival”, care s-a desfășurat în perioada 11-18 noiembrie. Pelicula a fost proiectată la Regal Oak Cinema și a obținut trei premii: Best Feature Film, Best Director of the Feature Film și Best Actor of the Feature Film – Rareș Andrici.

„Atunci când a fost proiectat filmul n-am închis un ochi toată noaptea. Am așteptat cu sufletul la gură sa se termine proiecția. Cât despre premii, nu am crezut până-n ultima secundă că vom fi câștigători. E ceva magic. Eu mă gândeam la cum a ajuns povestea asta până la mine și cum am contribuit împreună cu echipa mea la realizarea unui  mare vis. Ionel Sporea a văzut pentru prima dată filmul în cadrul festivalului. Și-a văzut viața pe ecran, a plâns, apoi s-a ridicat și a mers mai departe”, a spus Adriana Vasilcov, regizoarea filmului.

„Aș vrea să vă mărturisesc sincer că filmul a fost senzațional. A plâns toată sala, inclusiv  eu, ca un copil mic. Emoțiile au fost atât de mari, deoarece am retrăit toate acele momente dureroase ale vieții mele, dar am plâns și de bucurie, că prin grija și iubirea Celui de Sus am putut fi acum în fața spectatorilor. Elogiile celor prezenți au fost extraordinare, nu vă pot reda în cuvinte câte mulțumiri și aprecieri am primit”, a menționat Ionel Sporea, inventatorul primului lansator automat de mingi de tenis de masă.

Filmul va apărea pe marile ecrane începând cu 30 noiembrie. În Republica Moldova, pelicula va fi proiectată în rețeaua de cinematografe Cineplex și la Happy Cinema, care va fi inaugurat în curând la Port Mall. Iar în România, filmul va putea fi vizionat în 20  cinematografe, printre care Cinema One, Happy Cinema, Movieplex, Hollywood Multiplex, Cinema City, Cinema Palace și altele.

„Odată ce deschidem ușile cinematografelor noi încetăm să mai fim „stăpânii” acestui film. Gata, filmul aparține publicului. Știu, sună metaforic, dar tot ce am creat noi în trei ani de zile a fost pentru ca voi, spectatorii, să nu vă dezlipiți de ecrane timp de 90 de minute. Vă promitem o bătălie de emoții”, a mai spus Adriana Vasilcov.

Lungmetrajul este bazat pe fapte reale și relatează povestea de viață a lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă. Tânărul devine o vedetă în lumea sportului, doar că ajunge după gratii fiind învinuit de trădare de patrie. Este eliberat abia după moartea lui Ceaușescu și decide să emigreze în Canada. Astfel, invenția care urma să-l facă bogat și celebru l-a lipsit de identitate și succes. Noua producție cinematografică are la bază romanul autobiografic al lui Ionel Sporea „Dincolo de iubire și ură”.

„Este o poveste extraordinară, noi toți cei care am citit scenariul filmului am fost vrăjiți parcă de el”, a declarat Armand Calotă, actorul care joacă rolul lui Ionel Sporea.

Din distribuție fac parte actori celebri din Republica Moldova și România, precum Maia Morgenstern, Eugenia Șerban, Carmen Tănase, Rareș Andrici, Dana Ciobanu, Petru Oistric, Mihaela Oistric, Sergiu Finiti și Vasile Zubcu.

„Filmul acesta vorbește cumva, la modul subtil și onest, despre sentimentul de vinovăție, lucruri pe care greu le acceptăm în ceea ce ne privește, vinovați sunt întotdeauna alții. E un fel de a face pace peste generații de dragul celor care vin”, a menționat actrița Maia Morgenstern.

În Republica Moldova, avanpremiera filmului va avea loc pe 27 noiembrie, iar în România, pelicula va fi lansată pe 30 noiembrie. Biletele sunt deja în vânzare și pot fi cumpărate pe site-ul omulfaraliniavietii.com.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

#unicLifeHacks: Ce încălțăminte purtăm toamna aceasta? Ghidul modelelor de top
Articolul anterior
Lapoviță, ploi și înghețuri în toată țara
Articolul următor