Trei state care dețin cele mai vaste păduri tropicale cer bogaților lumii să contribuie la salvarea junglei

Brazilia, Congo și Indonezaia, care dețin cele mai mari păduri tropicale din lume, au încheiat un parteneriat pentru salvarea junglei, extrem de afectată în ultima vreme de defrișările masive. Alianța celor trei state care dețin peste 50% din pădurile tropicale din lume urmărește atragerea în proiect a miliardarilor planetei pentru a contribui finaciar la conservarea pădurilor.

Cele mai mari trei națiuni din lume cu păduri tropicale, Brazilia, Republica Democrată Congo și Indonezia, au lansat în mod oficial un parteneriat pentru a coopera în domeniul conservării pădurilor, după un deceniu de discuții privind o alianță trilaterală, scrie CNN, citat de Digi24.

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, și-a anunțat intenția încă din vară de a încerca să încheie un parteneriat cu celelalte două mari națiuni cu păduri tropicale pentru a face presiuni asupra lumii bogate să finanțeze conservarea pădurilor, relatează Reutrers.

Distrugerea rapidă a pădurilor tropicale, care, prin vegetația lor densă, servesc drept rezervoare de carbon, duce la eliberarea de dioxid de carbon care încălzește planeta, punând în pericol obiectivele climatice globale. Refacerea junglei defrișate anterior are avantajul de a elimina gazele cu efect de seră deja prezente în atmosferă.

„Avem aceleași provocări, aceeași oportunitate de a fi soluția la schimbările climatice,” a spus Izabella Teixeira, consilier al preșdintelui Braziliei.

În acord, alianța a spus că țările ar trebui plătite pentru reducerea defrișărilor și menținerea pădurilor ca rezervoare de carbon. Reprezentanții celor trei țări, care reprezintă 52% din pădurile tropicale din lume, au semnat declarația comună în cadrul discuțiilor din Indonezia, înaintea reuniunii G20.

„Pădurile contează, natura contează. Și cred că fără protecția Amazon, nu putem avea securitatea climei”, a spus Teixeira, care a fost ministru al Mediului în mandatul fostului președinte al Braziliei Luiz Inacio Lula. „Cred că Brazilia ar trebui să promoveze ca alte țări să se unească.”

De asemenea, țările vor depune eforturi pentru a negocia „un nou mecanism de finanțare durabilă” pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să își păstreze biodiversitatea, precum și pentru a crește finanțarea prin intermediul programului REDD+ al Națiunilor Unite pentru reducerea defrișărilor.

Discuțiile G20 coincid cu a doua și ultima săptămână a summitului COP27 al Națiunilor Unite privind clima, din Egipt, unde consilierul de mediu al lui Lula, Izabella Teixeira, a declarat că Brazilia va încerca să obțină implicarea altor țări din bazinul amazonian, care se întinde pe teritoriul a nouă națiuni.

Discuțiile cu privire la alianța pentru protejarea pădurilor tropicale până acum s-au prăbușit din cauza „dificultăților instituționale”, a spus Teixeira.

Doi câini au fost ajutați de un polițist să traverseze strada în siguranță, chiar în Centrul Capitalei

Un moment plin de sensibilitate a avut loc în inima Chișinăului, când un polițist a demonstrat empatie și responsabilitate într-un mod cu totul neașteptat. Acesta a oprit traficul rutier pentru a permite unor câini să traverseze strada în siguranță.

Totul a avut loc pe bulevardul Grigore Vieru din municipiul Chișinău. Patrupedele păreau hotărâte să urmeze regulile de circulație, moment în care polițistul nu a ezitat să le ofere ajutorul. Gestul său a fost surprins de un șofer, care a rămas impresionat, transmite Știri.md.

„Dorim să întâlnim doar astfel de polițiști”, a scris șoferul pe rețelele sociale.

Această întâmplare subliniază importanța empatiei față de toți locuitorii orașului, indiferent de specie, și arată că responsabilitatea și respectul nu sunt valori limitate doar în rândul oamenilor.

Camioane încărcate cu porci la frontieră! Autoritățile spun că importul animalelor este legal

Mai multe camioane încărcate cu porci, surprinse la un punct de trecere a frontierei, au stârnit discuții în spațiul public. Imaginile video, devenite virale, arată convoiul de vehicule care așteaptă intrarea în Republica Moldova, scrie noi.md.

În acest context, ministra Agriculturii a venit cu precizări, declarînd că „importul animalelor vii este permis de legislația în vigoare”, iar situația nu este una ieșită din comun. „De fapt, legislația permite importul animalelor vii. Nu este restricționat. Importul animalilor a fost mereu. El nu a fost cumva restricționat și se zice că nu a fost și astăzi a apărut”, a explicat ministra în cadrul emisiunii Rezoomat.

Potrivit ei, transporturile vizează ferme care își suplinesc stocurile, iar porcii pot fi importați fie pentru îngrășare și reproducere, fie pentru abatorizare, în funcție de necesități.

„Noi putem vorbi și despre porci pentru creștere și îngrășare, dar și pentru reproducere. Nu în ultimul rînd, probabil că urmează contractele care trebuiau onorate”, a adăugat ea. Oficiala a subliniat că importul nu este o practică nouă, iar unele loturi de animale pot fi aduse în baza contractelor comerciale în derulare, semnate anterior.

„Fermele își suplinesc stocurile. Sunt animale de diverse vîrste. Probabil, suplinesc și abatorizează.” Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni televizate, în contextul în care au fost prezentate imagini video cu camioane pline cu porci, aflate la granița Republicii Moldova.

Guvernul ar putea oferi compensații agricultorilor afectați de înghețuri

Guvernul ar putea veni cu măsuri de compensare pentru agricultorii afectați de înghețurile din ultima perioadă. Anunțul a fost făcut de ministra agriculturii și industriei alimentare, Ludmila Catalbuga, în cadrul unei emisiun de la RLIVE, scrie IPN.md.

„Cu natura nu ne punem”, a declarat ministra, subliniind că autoritățile au început deja evaluarea pagubelor produse de temperaturile scăzute, prin intermediul direcțiilor agricole teritoriale.

„Definitivăm rezultatele ca să venim cu soluții. Vom iniția procedura de efectuare a actelor de constatare în teritoriu, ulterior vom veni cu o decizie finală cum vom proceda la nivelul Guvernului”, a mai spus Ludmila Catlabuga.

Ministra a evidențiat și eforturile agricultorilor de a-și proteja culturile în fața fenomenelor meteo extreme. În acest context, ea a menționat o inițiativă inedită implementată în premieră în acest an – instalarea unei mori de vânt anti-îngheț într-o livadă din Drochia.

„Este prematur să anunțăm o cifră a culturilor compromise. Dar din discuțiile cu agricultorii știm că ei implementează în livezi metode de prevenire. Într-o livadă ce cireși din Drochia, de exemplu, a fost instalată o moară de vânt care minimizează presiunea gerului. Se iau diverse măsuri pentru a minimiza riscul, dar el există”, a spus ministra Ludmila Catlabuga.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de îngheț până pe data de 13 aprilie. Cel mai frig va fi pe 11 aprilie, în timpul nopții se așteaptă înghețuri de până la -5 grade.

FOTO! Culturista moldoveancă Leonida Ciobu a ocupat locul I la Romania Muscle FEST PRO 2022
Articolul anterior
Telefoane, instrumente stomatologice și medicamente, nedeclarate în vamă, găsite într-un autocar care venea din Rusia
Articolul următor
Close menu