Tristețea a pus stăpânire pe Odesa, care era considerată diferită. Majoritatea oamenilor vorbesc limba rusă. Acum sunt furioși

Odesa este cunoscută drept Perla Mării Negre – un oraș portuar cosmopolit și un centru maritim care este la fel de important din punct de vedere strategic pentru Ucraina de astăzi cum a fost pentru Imperiul Rus în secolul al XIX-lea, scrie Sky News.

Cu majoritatea locuitorilor săi vorbitori de limbă rusă și cu legături cu cele mai venerate personalități ale Rusiei (Ecaterina cea Mare, scriitorul Lev Tolstoi, poeta Anna Ahmatova), a fost ferit de cele mai grave atrocități ale lui Vladimir Putin în acest război. Odesa a fost văzută ca fiind diferită.

Dar în ultima săptămână – de când Rusia a renunțat la acordul privind cerealele pentru care orașul era crucial – s-a tras asupra orașului cu rachete și drone. În acest weekend, Catedrala din Odesa a fost devastată, iar furia în rândul oamenilor este în creștere.

Irina Grets, care numără cel puțin trei generații de familie în oraș, a declarat. „În fiecare dimineață, mă duc la mare, pentru a asista la răsăritul soarelui. Dar astăzi, nu am avut puterea să merg la mare, pentru că nu am dormit toată noaptea, nu am dormit toată săptămâna.”

Doamna Grets a decis, în schimb, să viziteze fiecare loc care a fost bombardat duminică.

La catedrală, Tetiana Hlapova filma, cu mâna tremurândă, ruinele, în timp ce blestema Rusia, țara ei natală.

„Sunt o refugiată din Harkov. Am îndurat acel iad și am venit în însorita Odesa, perla, inima Ucrainei noastre”, a spus Hlapova, care a trăit în această țară timp de 40 din cei 50 de ani ai săi.

Gâtul ei are încă o cicatrice de șrapnel din a treia zi de război, când apartamentul ei a fost lovit. În 24 de ore a fugit la Odesa.

„În orice moment, poți fi lovit pur și simplu și tot corpul tău va fi sfâșiat”, a spus ea. „După ce războiul se va termina – și cred că Ucraina va învinge această mizerie, acești vampiri – mă voi întoarce acasă. Mă voi întoarce, indiferent de ce s-ar întâmpla”.

Primarul Hennadii Truhanov a fost lipsit de echivoc într-un mesaj video furios adresat rușilor după lovitura de duminică asupra catedralei, în care arată salvatorii scoțând cu grijă o icoană deteriorată din ruine.

„Dacă ați ști cât de mult vă urăște Odesa. Nu numai că vă urăște. Vă disprețuiește. Vă luptați cu copiii mici, cu biserica ortodoxă. Rachetele voastre cad chiar și pe cimitire”, a spus el. „Cred că abia dacă ne cunoașteți pe noi, oamenii din Odesa. Nu ne veți înfrânge, ci doar ne veți face și mai furioși”.

Rețea de informații contabile despre veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, creată după modelul UE

În Republica Moldova va fi instituită o rețea de colectare a informației contabile privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, după modelul Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, astăzi, cu votul a 56 de deputați.

Conform proiectului, rețeaua de informații contabile agricole va fi constituită din agenția de legătură, Comitetul național și exploatațiile agricole. În calitate de agenție de legătură urmează a fi desemnat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Agenția va fi responsabilă de elaborarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie; stabilirea listei exploatațiilor agricole cu evidență contabilă proprie, precum și de colectarea și verificarea fișelor exploatațiilor agricole. Comitetul național al rețelei de informații contabile va fi responsabil de aprobarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie. Exploatațiile agricole sunt unități tehnico-economice, gestionate de un singur fermier, care se ocupă de producerea produselor agricole.

În document sunt prevăzute și cerințele referitoare la datele contabile pe care exploatațiile agricole le vor furniza, în mod benevol, autorităților naționale pentru a fi utilizate în scopuri statistice, economice și de monitorizare a politicilor agricole. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va stabili principalele grupuri de informații contabile care vor fi colectate, normele generale de colectare a informațiilor, forma și modelul fișei exploatației agricole.

Potrivit autorului proiectului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, evaluarea politicilor agricole s-a realizat în baza datelor prezentate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fără o evaluare comparativă a activităților economice a exploatațiilor agricole. Autorul mai menționează că lipsa informațiilor cu privire la veniturile și activitățile economice ale exploatațiilor agricole privează autoritățile publice de posibilitatea realizării unei evaluări obiective a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală, în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural.

Proiectul de lege privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole va intra în vigoare peste 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Meteorologii prognozează îngheț în nordul Moldovei

Serviciul Hidrometeoroogic de Stat (SHS) anunță prognoza meteo pentru intervalul 27-29 aprilie. În acest weekend, se așteaptă înghețuri în raioanele de nord.

Meteorologii spun că vremea devine stabilă pentru intervalul următor. Precipitații nu se prevăd.

Vântul va sufla din sectorul de nord slab la moderat.

Temperaturile noaptea vor fi normale pentru această perioadă, oscilând în general între +3..+8°C, iar luni între +5..+10°C. Cu toate acestea, noaptea ce urmează în raioanele de nord există pericol de îngheț la suprafața solului cu intensitatea de până la -3°C.

Pe parcursul zilei de astăzi, temperatura va crește de la +15..+20°C, până la +17..+22°C următoarele două zile.

Un şofer a intrat în plină viteză într-un automobil tras pe dreapta de poliţişti, în raionul Sângerei

Accident nocturn în raionul Sîngerei. Un șofer de BMW, fiind tras pe dreapta și documentat de un echipaj INSP, s-a ales și cu mașina boțită, după ce o Toyota s-a izbit de automobilul acestuia. Impactul a avut loc aseară, 26 aprilie, în localitatea Prepelița.

„Conducătorul unui autovehicul de model BMW, în vârstă de 37 de ani, se afla parcat pe marginea traseului R 6 Prepelița, fiind documentat de echipajul INSP.

În acest timp, din direcția localității Telenești se deplasa un autoturism de model Toyota Avensis, condus de un bărbat în vârstă de 52 de ani, care, fiind neatent, a tamponat autovehiculul de model BMW.

În urma impactului persoane traumate nu sunt.

La moment se stabilesc circumstanțele”, a declarat pentru Unimedia.info, Banari Ina, ofițer de presă din cadrul IP Sîngerei.

Bucătarul personal al lui Obama a fost găsit mort într-un lac
Articolul anterior
”Mai bine fascist, decât gay!” Curioasa transformare a Alessandrei Mussolini: de la apărătoarea moștenirii bunicului fascist, la activistă pentru drepturile LGBTQ+
Articolul următor