Trump crede că Putin va respecta acordul de încetare a focului în Ucraina

Donald Trump a declarat luni că Vladimir Putin „îşi va face partea sa” de înţelegere, după ce îşi exprimase cu o zi în urmă frustrarea faţă de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

Încercând să-şi îndeplinească propriile promisiuni de campanie, Donald Trump exercită presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului în Ucraina, dar negocierile derulate de Washington n-au înregistrat până acum vreun rezultat concret.

Președintele american s-a declarat duminică ”foarte supărat” și ”furios” pe omologul său rus, reticent să se angajeze într-un acord de încetare a focului, şi a ameninţat să impună noi taxe împotriva petrolului rusesc, potrivit unui interviu acordat postului de televiziune NBC.

„Cred că se va ridica la înălţimea a ceea ce mi-a spus. Şi cred că îşi va îndeplini acum partea sa de înţelegere. Şi mai este şi Zelenski, sper că va fi la înălţimea” sarcinii sale, a afirmat deja luni Donald Trump în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

În ceea ce priveşte petrolul rusesc, Donald Trump a spus că nu vrea să „impună taxe vamale” suplimentare. „Dar, cred că aş face ceva dacă aş considera că (el) nu face ceea ce trebuie”, a adăugat el, referindu-se la Putin.

Preşedintele rus a evocat vineri ideea instituirii unei „administraţii temporare de tranziţie” în Ucraina, eventual sub egida ONU, pentru organizarea unor alegeri prezidenţiale „democratice” în această ţară şi abia apoi negocierea unui acord de pace cu noile autorităţi.

În declaraţiile ulterioare de duminică, Donald Trump şi-a moderat totuşi tonul faţă de Vladimir Putin, pentru a-l ataca pe Volodimir Zelenski, pe care îl acuză că vrea să întoarcă spatele acordului privind mineralele rare pe care Statele Unite vor să le exploateze în Ucraina.

Incendiu puternic la unul dintre cele mai mari șantiere navale din Rusia

Un incendiu puternic a izbucnit joi spre prânz la Uzina de construcții și reparații navale Onega din Petrozavodsk, în regiunea Karelia, din nord-vestul Rusiei, relatează libertatea.ro.

Potrivit primelor informații, incendiul a fost cauzat de explozia unei butelii de gaz și s-a extins rapid pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați.

Trei angajați sunt răniți, dintre care doi sudori au fost internați în stare gravă, după cum afirmă guvernatorul Artur Parfencikov.

Incendiul a izbucnit într-un atelier recent construit, a cărui structură nu a rezistat flăcărilor. Autoritățile au mobilizat 60 de pompieri și 20 de autocisterne pentru stingerea focului.

Uzina se află într-un proces de modernizare început în mai 2024 și pentru care s-au alocat până acum 3,95 miliarde de ruble (43,3 milioane de euro), dintre care două miliarde pentru prima etapă, care s-ar fi încheiat la începutul acestui an. Procuratura regională a deschis o anchetă în cazul incendiului.

Infrastructură modernă la noi în țară! Republica Moldova și UE consolidează cooperarea în domeniul transporturilor

Modernizarea infrastructurii și integrarea Republicii Moldova în rețelele de transport europene au fost principalele subiecte discutate în cadrul celei de-a doua reuniuni a Dialogului la nivel înalt Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul transporturilor. La eveniment a participat conducerea  Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și a Direcției Generale Mobilitate și Transport (DG MOVE) din cadrul Comisiei Europene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța cooperării sectoriale pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii de transport din Moldova și apropierea de standardele Uniunii Europene. „Republica Moldova își aliniază modelul de dezvoltare al infrastructurii de transport la cel european, punând accent pe hub-uri multimodale, asigurând tranziția către un transport mai sustenabil și reducerea costurilor logistice. Suntem hotărâți să finalizăm până în 2027 procesul de transpunere a legislației europene în sectorul transporturilor”, a declarat vicepremierul.

Vladimir Bolea a menționat intenția Republicii Moldova de a iniția discuții privind liberalizarea permanentă a transporturilor – măsură esențială pentru sprijinirea sectorului și creșterea competitivității. „Liberalizarea transporturilor, valabilă până la sfârșitul acestui an, a fost un sprijin real pentru sectorul nostru. Tocmai de aceea, vrem să deschidem discuțiile pentru un regim permanent de liberalizare. Este important să le oferim transportatorilor noștri stabilitate și predictibilitate, ca să poată lucra cu încredere și să se dezvolte pe termen lung”, a adăugat Vladimir Bolea.

Magda Kopczyńska, Director General al Departamentul pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE), a salutat progresele Moldovei în armonizarea legislației naționale cu acquis-ul UE și în dezvoltarea proiectelor de infrastructură conectate la rețelele transeuropene de transport. În același timp, directorul DG MOVE a reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a sprijini Moldova în alinierea la reglementările și standardele europene în domeniul transporturilor. „Moldova este un partener important pentru Uniunea Europeană, iar progresul în domeniul transporturilor va deschide noi oportunități economice și va spori conectivitatea regiunii”, a declarat Magda Kopczyńska.

Discuțiile la nivel de experți în cadrul reuniunii s-au concentrat pe integrarea Republicii Moldova în rețelele transeuropene de transport (TEN-T), cu scopul de a transforma țara într-un hub regional de transport. De asemenea, au fost discutate soluțiile inovative în domeniul digitalizării transporturilor și dezvoltarea transporturilor multimodale pentru o gestionare mai eficientă a traficului și creșterea siguranței și sustenabilității sectorului.

Un alt subiect abordat a fost integrarea sectorului de transport rutier și feroviar al R. Moldova în piața europeană, precum și armonizarea reglementărilor naționale cu cele ale Uniunii Europene. În acest sens, au fost examinate măsuri concrete pentru alinierea legislației și reglementărilor naționale la standardele europene și implementarea mecanismului european Culoarele Solidarității.

Toate intervențiile medicale efectuate acrobatei ucrainence, care a căzut în timpul unui spectacol la Arena Chișinău, plătite de IMU

Pe data de 23 martie, pacienta Elizaveta Muska, în vârstă de 25 de ani, cetățeană a Ucrainei, originară din Harkov, a fost transportată de urgență la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU) din Chișinău, după ce a suferit un traumatism grav în urma unei căderi de aproximativ patru metri în timpul unei prestații pe scenă, în incinta Chișinău Arena.

Potrivit IMSP Institutul de Medicină Urgentă, la sosirea în Unitatea de Primiri Urgențe, starea pacientei era critică. Ea a fost imediat preluată de echipa de traumă și supusă investigațiilor imagistice și de laborator, care au condus la stabilirea unui diagnostic, transmite Știri.md.

După efectuarea unui examen RMN, s-a decis efectuarea unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei cervicale.

Autoritățile menționează că, după șapte zile de la intervenția chirurgicală, pacienta a fost externată în stare satisfăcătoare, fără deficit neurologic, la nouă zile de la internare.

Cheltuielile pentru investigațiile medicale, intervenția neurochirurgicală, anestezia și tratamentul medicamentos au fost acoperite integral de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Incidentul a avut loc la 23 martie, când aacrobata a căzut în timpul unui spectacol la Arena Chișinău și a fost internată inițial în reanimare, sub supravegherea medicilor. 

Conform primelor cercetări, organizatorii evenimentului susțin că artista nu s-ar fi asigurat corespunzător înainte de salt.

„Imediat a fost efectuată o inspecție a echipamentului la fața locului, care s-a dovedit a fi pe deplin operațional și în stare bună de funcționare. După analiza detaliată a filmărilor de pe camerele video, a devenit clar că artista nu și-a asigurat în mod corespunzător mâna, ceea ce a dus la consecințe tragice”, au declarat organizatorii.

Poliția a deschis o anchetă pentru a clarifica circumstanțele acestui incident. De asemenea, acesta nu este primul accident de la Arena Chișinău. În 2023, un bărbat a căzut din tribune și a ajuns la Urgență, iar altul a fost rănit după ce o dronă i-a căzut peste față.

Furtună puternică în Grecia. Imagini dramatice
Articolul anterior
Centrul de Fertilitate Medpark te invită la Ziua Ușilor Deschise/P
Articolul următor
Close menu