Tur de forță neobișnuit pentru Zelenski care ar fi propus Casei Albe să convoace un summit global de pace, după discuții telefonice într-o singură zi cu Biden, Macron și Erdogan. Ministrul ucrainean al Apărării spune că armata Kievului va relua contraofensiva după venirea înghețului. Avansul Rusiei în Ucraina va fi cel mai probabil blocat în următoarele luni, susține și Ministerului britanic al Apărării iar experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) transmit că o invadare a Ucrainei de către armata belarusă este extrem de puțin probabilă.
Statele Unite acordă prioritate eforturilor de a spori apărarea antiaeriană a Ucrainei, i-a transmis duminică președintele Joe Biden lui Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean și-a intensificat eforturile pentru a asigura asistență internațională în timp ce războiul declanșat de Rusia a intrat în luna a zecea.
În timpul discuției cu Biden, Zelenski a propus inițiativa convocării unui summit global pentru pace, potrivit publicației ucrainene Pravda. În cadrul summitului G20, președintele Ucrainei a prezentat o formulă de pace, în zece pași critici, a cărei implementare ar face posibilă încheierea războiului. Zelenski l-a informat pe Biden despre consecințele atacurilor rusești, care au distrus aproximativ 50% din infrastructura energetică a Ucrainei. Totodată, ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, estimează că ucrainenii vor relua acțiunile active de contraofensivă atunci când solul va îngheța și va deveni mai ferm pentru ca echipamentele militare grele să poate circula, scrie Pravda ucraineană.
Luptele intense continuă fără încetare în estul și sudul țării iar atacurile cu drone și rachete de croazieră asupra infrastructurii energetice, în special în orașul-port Odessa de la Marea Neagră, au lăsat mulți ucraineni în frig și pe întuneric. Nu există discuții de pace și nu se vede sfârșitul celui mai mortal conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters citat de observatornews.ro.
Zelenski a discutat cu Biden și liderii Franței și Turciei, spunând că așteaptă săptămâna viitoare „rezultate importante” de la o serie de evenimente internaționale care vor aborda situația din Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz organizează luni o întâlnire online cu liderii G7, iar miniștrii de externe ai Uniunii Europene încearcă să cadă de acord asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului și asupra unor noi ajutoare sau livrări de arme pentru Ucraina. Chiar dacă Zelenski a purtat numeroase discuții cu Joe Biden, Emmanuel Macron și Tayyip Erdogan de când forțele ruse au invadat Ucraina în februarie, aglomerația de discuții într-o singură zi nu este un eveniment obișnuit.
Zelenski a spus că i-a mulțumit lui Biden pentru ajutorul „financiar și de apărare fără precedent” oferit de Statele Unite și a discutat cu președintele SUA despre nevoia de sisteme eficiente de apărare antiaeriană pentru a proteja populația. Biden „a reafirmat angajamentul SUA de a continua să ofere Ucrainei asistență de securitate, economică și umanitară și de a trage Rusia la răspundere pentru crimele și atrocitățile de război”, a spus Casa Albă.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat la emisiunea „60 Minutes” de la CBS că sprijinul Washingtonului pentru armata și economia Ucrainei – de peste 50 de miliarde de dolari – va continua „atâta timp cât va fi nevoie” și a reiterat că încheierea războiului ar fi cel mai bun lucru pe care Statele Unite l-ar face pentru economia globală.
Anterior, Zelenski a spus că a purtat „o conversație foarte importantă” cu Macron despre „apărare, energie, economie, diplomație”, care a durat mai mult de o oră și că a avut discuții „pe probleme foarte specifice” cu Erdogan privind asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei. Președinția Turciai a anunțat că liderul turc a avut duminică o convorbire cu președintele rus Vladimir Putin, în care a cerut încetarea rapidă a conflictului.
Putin a spus săptămâna trecută că faptul că Rusia și-a pierdut total încrederea în Occident va face ca un eventual acord de pace în Ucraina să fie mult mai greu de atins și a avertizat în legătură cu un război prelungit. Moscova nu dă semne că este pregătită să respecte suveranitatea Ucrainei și granițele de dinainte de război, spunând că cele patru regiuni pe care le-a anexat în septembrie fac parte din Rusia „pentru totdeauna”. Guvernul de la Kiev a exclus să cedeze teritoriu Rusiei în schimbul păcii.
Luptele grele continuă
Întreaga linie a frontului de est a fost bombardată continuu. Forțele ruse au continuat încercările de a sparge apărarea ucraineană. A fost lansat foc de artilerie asupra a 26 de așezări din apropierea orașelor Avdiivka și Bakhmut, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene duminică seara.
Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk ocupată de ruși, a declarat că forțele Kievului au atacat un hotel din orașul Kadiivka unde se aflau membri ai grupului militar privat Wagner din Rusia, ucigând mulți dintre ei. Fotografiile postate pe canalele de Telegram arătau o clădire distrusă. „Acolo era sediul Wagner. Mulți dintre cei care erau acolo au murit”, a spus el. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate independent de Reuters.
Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit 9 posturi de comandă inamice, precum și 17 zone de acumulare de forță de luptă, un grup de artilerie și două depozite de muniții în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major.
Marea Britanie: Avansul Rusiei în Ucraina va fi cel mai probabil blocat în următoarele luni
Rusia nu are în prezent capacitatea unor cuceriri teritoriale în Ucraina, dar cel mai probabil, în ciuda respingerilor din partea trupelor ucrainene, îşi doreşte în continuare să îşi extindă controlul asupra regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, arată o evaluare a Ministerului britanic al Apărării, bazată pe informaţii secrete, conform DPA.
Toate cele patru provincii au fost anexate ilegal la sfârşitul lunii septembrie, chiar dacă Kremlinul nu conduce nici politic şi nici militar respectivele regiuni, iar Kievul a făcut progrese semnificative în ultimele luni în recucerirea de teritorii. „Cel mai probabil, strategia Rusiei nu îşi va îndeplini obiectivele: este extrem de improbabil ca armata rusă să poată genera în prezent o forţă de atac eficientă şi capabilă să recucerească aceste zone”, se arată în actualizarea zilnică a analizei de război realizată de Marea Britanie şi făcută publică luni.
„E improbabil ca forţele terestre ruse să facă progrese semnificative din punct de vedere operaţional în următoarele câteva luni”, se precizează în evaluare. Ministerul Apărării britanic publică permanent actualizări privind războiul de la începerea invaziei ruse din Ucraina la sfârşitul lunii februarie, Londra urmărind astfel să contracareze discursul Rusiei. Moscova acuză frecvent Londra că duce o campanie de dezinformare.
ISW: Belarus nu va ataca Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de experți care a publicat zilnic analize ale conflictului, consideră că presiunea Kremlinului asupra Belarusului pentru a sprijini agresiunea rusă în Ucraina face parte dintr-un efort pe termen lung care vizează consolidarea controlului asupra Minskului. Potrivit ISW, o ofensivă rusă sau belarusă din Belarus nu va putea tăia liniile logistice ucrainene din Occident.
Pe 11 decembrie, Ministerul Apărării din Rusia a negat zvonurile că generalul Valeri Gerasimov ar fi demisionat sau ar fi fost revocat din funcția de șef al Statului Major General. Surse ucrainene și ruse raportează că luptele continuă pe linia Svatove-Kreminna și lângă Lîman, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile.
Unul dintre bloggerii militari ruși a raportat că forțele ruse au transferat peste 200 de vehicule militare din direcția Herson în direcția Kupyansk, iar imagini geolocalizate arată tancuri rusești T-90 din regiunea Lugansk care se îndreaptă spre vest.
Forțele ruse au obținut duminică câștiguri teritoriale minore în jurul orașului Bakhmut iar un reprezentant al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că forțele de ocupație au schimbat tactica, trecând de la utilizarea grupărilor tactice de batalion (BTG-uri) la grupuri de asalt mai mici pentru operațiuni ofensive.