Turcia ar putea aduce gazul din Rusia înapoi în Europa, în ciuda sancțiunilor

Turcia aduce gazul din Rusia înapoi în Europa. Planurile de la Ankara pentru un nou hub energetic în Tracia. Gazul din Rusia, „rebotezat”.

Turcia aduce gazul din Rusia înapoi în Europa

Sancțiunile impuse Rusiei și dorința Europei de a nu mai cumpăra gaz rusesc nu vor reprezenta o problemă în planurile Turciei de a crea și a pune în funcțiune un hub pentru gazele naturale, transmite evz.ro.

Declarația a fost făcută pentru agenția rusă de presă TASS de o sursă responsabilă cu planificarea strategică în sectorul energetic al Turciei, potrivit Oikonomikos Tachydromos.

Gazul din Rusia, înapoi în Europa?

„Vedem că există un oarecare sentiment negativ pentru achizițiile de energie rusească. Din cauza acestui climat, există semnale că hubul de gaze naturale din Tracia ar putea avea probleme.

Cu toate acestea, situația este de așa natură încât Rusia poate vinde cantități mari de gaze naturale către Turcia. Sub această formă gazul devine local într-un anumit sens și poate fi vândut împreună cu gazul din alte țări fără a fi supus sancțiunilor”, a afirmat sursa respectivă.

Jucători noi

Potrivit aceleiași surse, Turcia intenționează să implice pe viitor mai mulți jucători pentru distribuirea de gaz prin acest hub. Volumele mari de gaze naturale care vor circula pe acolo, cu Rusia în măsură să furnizeze cea mai mare parte, „vor asigura o dezvoltare stabilă a proiectului pentru început, care va permite și formarea unui preț atractiv”.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a subliniat că Turcia continuă să lucreze la hubul de gaz pentru a se asigura că Europa va primi în continuare gaz rusesc prin intermediul țării sale.

„Discutăm despre problema energetică drept prioritate și suntem în dialog cu fiecare dintre partenerii noștri în marja summit-urilor și în cadrul tuturor platformelor internaționale. Discutăm pașii care trebuie realizați. Proiectul nostru de a transporta gaz natural rusesc în Europa prin Turcia continuă. Resursele din alte țări vor putea intra și pe piața europeană întrucât Turcia este un centru energetic global”, a spus Erdoğan, potrivit TRT TV.

El a adăugat că, în viitor, Ankara plănuiește „să ia măsuri pentru a crea o bază firească pentru comerțul cu gaze prin intermediul Turciei”.

Turcia va stabili prețurile pentru gazul din Rusia

„Prețul mondial al gazelor naturale va fi determinat în Turcia, mai ales având în vedere pașii concreți pe care îi vom face. Am discutat despre opțiunea unui hub de gaze naturale în Tracia cu [președintele rus Vladimir] Putin la Soci. Aproximativ 40-50% din gazele naturale care vor ajunge în Tracia vor acoperi nevoile Turciei, dar Europa așteaptă acum gaze naturale de la noi”, a spus liderul turc.

Mai exact, Ungaria așteaptă gaze naturale de la Turcia și „au fost făcute promisiuni” către Budapesta că Ankara „va furniza gaze naturale Europei prin centrul său de distribuție din Tracia”.

După cum a remarcat Erdoğan, centrul de afaceri din districtul Atasehir din Istanbul, la rândul său, ar trebui să devină o platformă de schimb pentru tranzacționarea atât a resurselor energetice, cât și a unor resurse naturale și a unor metale.

„Alături de hub-ul de gaze naturale din Tracia, va exista un centru comercial la Atasehir. Luăm măsuri pentru a rezolva problema prețurilor. Lucrările în această problemă sunt realizate de Ministerul Energiei în consultare cu partenerii”, a adăugat el.

Infrastructură

În octombrie 2022, Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze naturale din Europa în Turcia și redirecționarea către acest hub a volumului de gaze naturale care nu mai poate trece prin Nord Stream.

Turcia a spus că pentru demararea proiectului este pregătit aproape totul în ceea ce privește infrastructura, dar că sunt necesare modificări legislative.

Întâlnirea de la Soci

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu liderul rus Vladimir Putin la Soci pe 4 septembrie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reiterat ambițiile Turciei de a deveni unul dintre cele mai importante centre energetice din lume prin conectarea țării la piețele energetice din Europa pentru transportul gazelor naturale rusești.

„Luăm în considerare [cooperarea în] sectorul energetic pe diferite capitole. Vom derula diverse proiecte de furnizare a produselor energetice Europei și lumii prin țara noastră. Odată cu înființarea centrului de gaze naturale în Turcia, se vor face progrese atât în ceea ce privește furnizarea de energie, cât și în ceea ce privește prețurile”, a declarat Erdoğan reporterilor la întoarcerea sa de la Soci în Turcia.

Erdoğan a descris cooperarea dintre Turcia și Rusia în sectorul energetic ca fiind una strategică. „Am spus deja că vom face din țară un hub energetic. […] Vom transforma țara într-un important centru de gaze naturale datorită investițiilor noastre din ultimii ani”, a spus el.

Gazul din Rusia, trecut prin BOTAȘ

Într-o conferință de presă susținută pe 4 septembrie, Putin a spus că Gazprom și BOTAȘ lucrează la o foaie de parcurs pentru implementarea hub-ului energetic pe teritoriul Turciei.

Erdoğan a spus că ambițiile Turciei țintesc spre a deveni un hub de gaze mai degrabă global decât unul regional, subliniind angajamentul Ankarei de a continua cooperarea energetică cu Rusia în acest scop, pe baza principiului win-win.

Pe lângă înființarea unui hub de gaze naturale în Tracia, Ankara speră să înființeze și un centru la Istanbul pentru a coordona interesele țării în sectorul energetic, precum și în sectorul extractiv.

ATENȚIE! Traficul rutier va fi sistat, astăzi, parțial, într-o intersecție din Capitală

În atenția călătorilor! Astăzi, 16.05.2024, în intervalul orelor 10:00 – 17:00, ca urmare a lucrărilor de asfaltare, va fi sistat parțial traficul rutier la intersecția str. Alba Iulia și str. Ion Pelivan.

În intervalul menționat, circulația troleibuzelor va fi organizată după cum urmează:

Rutele nr. 3, 21 și 22 vor circula pe traseu, cu abateri de la orarul stabiit;

Ruta nr. 38 va fi redirecționată de pe str. N. Costin pe str. Ion Pelivan – str. V. Belinski – str. Ion. Creangă, tur-retur.

Pentru informații suplimentare puteți apela Linia fierbinte RTEC – 022 204 205

Putin a sosit în China. Este prima sa vizită în noul mandat prezidenţial

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS citată de realitatea.md.

Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradaţia vizitelor externe.

Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

Vizita în China se va desfăşura în două etape. Preşedintele rus va vizita Beijingul şi Harbin. La Beijing, Putin se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuţii oficiale, în format restrâns şi lărgit, precum şi discuţii informale faţă în faţă.

Şeful statului rus este însoţit de o delegaţie reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniştri, precum şi şefi ai agenţiilor economice, diplomatice şi de securitate, precum şi şefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom şi al Roscosmos. În plus, Putin este însoţit de conducerea a 20 de regiuni ruseşti.

Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu China.

China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre profunzimea relaţiei sale personale cu Xi, scrie Reuters. Într-un interviu acordat agenţiei chineze de ştiri Xinhua, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că l-a ajutat să construiască un „parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naţionale şi pe o încredere reciprocă profundă. „Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre ţările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea oficială a mandatului de preşedinte al Federaţiei Ruse”, a declarat Putin.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei şi al înaltei tehnologii, al energiei spaţiale şi nucleare paşnice, al inteligenţei artificiale, al surselor de energie regenerabilă şi al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei de 20 octombrie pentru alegerile prezidențiale a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Veronica Roșca, scrie omniapres.md.

Anterior se anunțase că în această săptămână va fi decisă în Parlament dată referendumului constituțional, la fel în 20 octombrie.

Alertă cu bombă la un centru comercial din Chișinău. Angajații și vizitatorii, evacuați de urgență
Articolul anterior
Mai multe zboruri spre București pentru cetățenii moldoveni. Numărul acestora va ajunge până la 21 pe săptămână
Articolul următor