Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi foarte fierbinte, spun analiștii

Maie Sandu se vede deja în campania pentru turul doi de prezidențiale. După ce în turul întâi a refuzat orice confruntare, astăzi, i-a aruncat mănușa lui Alexandr Stoianoglo, invitându-l la dezbateri. Ultimul a promis că va da curs invitației. Cei doi au ținut astăzi conferințe de presă la staff-urile lor de campanie, unde au făcut primele declarații după numărătoare de voturi din primul tur, scre tv8.md

„Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Pe de altă parte, ce s-a întâmplat ieri, dar și în ultimii doi ani este un atentat asupra democrației și libertății poporului nostru. Dacă justiția ar fi fost funcționat în toți acești ani, oamenii care cumpără aceste voturi și care participă la aceste scheme ar fi fost sancționați. Și astăzi nu ar fi reprezentat un risc pentru democrația din Republica Moldova”.

Ulterio, în fața presei a ieșit și celălalt concurent din turul doi – Alexandr Stoianoglo.

„Majoritatea moldovenilor înțeleg clar că țara noastră are nevoie de dreptate. Respect pentru toți cetățenii și supremația legii. Dezvoltare economică și locuri de muncă. Și bineînțeles de o direcție clară pentru dezvoltarea suverană în familia europeană a națiunilor. Aceasta trebuie să fie agenda unificatoare în turul al doilea a alegerilor prezidențiale. Aici nu vorbesc doar despre mine. Eu mizez pe susținerea altor formațiuni”. 

Unii analiștii politici cred că turul doi al alegerilor prezidențiale va fi unul foarte fierbinte, ambii candidați având aproape șanse egale să câștige. 

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a ,,lucrat energic” în acest sens, a reacţionat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit France Presse şi Reuters, scrie ziarulnational.md.

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională, citează Agerpres.Kirby a salutat de asemenea votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a ţării, şi a declarat că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile prezidenţiale.,,Democraţia este solidă în (Republica) Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană”, a comentat John Kirby, după ce tabăra ,,da” a câştigat la limită referendumul privind aderarea fostei republici sovietice la Uniunea Europeană, în timp ce al doilea tur al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc la 3 noiembrie.

Program de studiere a limbii române pentru copiii refugiați strămutați pe teritoriul Republicii Moldova

Primăria Chișinău, în parteneriat cu Centrul de Caritate pentru Refugiați și cu sprijinul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, desfășoară un program de studiere a limbii române pentru copiii refugiați strămutați pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Peste 280 de copii refugiați beneficiază de cursuri gratuite de învățare a limbii române. Lecțiile se desfășoară în 5 instituții de învățământ din municipiul Chișinău, unde învață și copii refugiați, având loc de două ori pe săptămână, câte 90 de minute, în două grupe de câte 20 de copii. Cursurile sunt susținute de profesori calificați, specializați în predarea limbii române”, informează viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici.

Pentru desfășurarea acestui program, instituțiile gazdă au fost dotate cu echipament tehnic modern, precum proiectoare, laptopuri, imprimante și table interactive. De asemenea, cu sprijinul organizației partenere CCR – „Help – Hilfe zur Selbsthilfe”, finanțat de Aktion Deutschland Hilft (Germania), a fost achiziționat mobilier necesar sălilor de studiu.

Acest program este important, având în vedere numărul mare de refugiați ucraineni care beneficiază de protecție temporară în capitală, printre care și 8.333 de copii. Este evident că învățarea limbii române reprezintă un aspect esențial al procesului de integrare, care le oferǎ copiilor şi adulților posibilitatea de a se adapta mai ușor la viața din Republica Moldova.

Un alt aspect important al acestui program este că, pe lângă refugiați, și cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de aceste cursuri pentru a-și aprofunda cunoștințele de limbă română, contribuind astfel la coeziunea socială.

Raionul de baștină al Maiei Sandu a votat NU la referendum

Doar fiecare al treilea alegător din raionul Fălești, unde s-a născut președinta Maia Sandu, inițiatoarea referendumului constituțional, desfășurat ieri, a ales opțiunea DA la plebiscit. Ceilalți doi alegători s-au pronunțat împotriva modificării Constituției pentru a include vectorul european, scrie unimedia.md.

În total, la Fălești au votat 30 570 de persoane.

Dintre acestea, 66,51% au ales opțiunea NU la referendumul constituțional.

Doar 10 239 au votat DA.

50,46% din cetățenii Republicii Moldova au spus DA refrendumului constitușional. Rezultatele finale au fost prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Usatîi nu a decis deocamdată pe cine va susține în turul doi al prezidențialelor
Articolul anterior
Rezultate finale: Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale
Articolul următor