Ucraina a acceptat controlul comun al frontierei pe segmentul transnistrean

„Așteptăm pași de reintegrare pașnică a Transnistriei”, a afirmat Mihai Popșoi, ministrul afacerilor externe, într-un interviu acordat în cadrul vizitei la Kiev redactorului-șef al publicației ucrainene «Европейская правда» („Adevărul European”) Serghei Sidorenko.

Jurnalistul accentuează că s-a discutat despre amenințarea transnistreană și despre modalitățile de rezolvare a vechiului conflict, despre integrarea în UE și despre aceea că în viitorul apropiat Ucraina va începe să exporte mărfuri în tranzit prin regiunea transnistreană, transmite IPN.

Răspunzând solicitării interlocutorului său, ministrul Popușoi a relevat că în prezent s-a convenit asupra controlului comun al frontierei pe segmentul transnistrean. „Ani de-a rândul ne-am dorit acest lucru, dar abia acum a devenit o realitate – împreună cu partenerii noștri ucraineni, controlăm tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană”. Nu pentru a crea „crize sau probleme umanitare”. Lăsăm ca regiunea să primească tot de ce are nevoie. Dar vrem să vedem și reciprocitate din partea lor, ținând cont de toate avantajele și stimulentele pe care le are, inclusiv din procesul de integrare europeană. De asemenea, ne dorim ca transnistrenii, pentru că sunt cetățenii noștri, să facă pași spre reintegrarea pașnică a regiunii cu malul drept, a declarat ministrul.

Vorbind despre deservirea consulară a titularilor de pașapoarte ucrainene din regiune (de obicei, cetățeni moldoveni), șeful diplomației de la Chișinău a calificat că „nu avem nimic împotrivă ca Ucraina să ofere servicii consulare cetățenilor săi din Transnistria”. Mai mult, consulii ucraineni se întâlnesc în stânga Nistrului cu solicitanții de servicii de ani buni, fără a provoca vreo reacție negativă a Chișinăului. Totodată, nu putem accepta nicio interacțiune a Ucrainei cu așa-zisele autorități de pe malul stâng al Nistrului”, a relevat Mihai Popșoi.

Interlocutorii au vorbit despre contribuția Moldovei la sporirea capacităților țării vecine de a exporta, inclusiv despre podul în fază de construcție lângă Yampol și tranzitarea trenurilor cu mărfuri civile prin zona transnistreană a Republicii Moldova. Cel din urmă subiect este negociat în exclusivitate de autoritățile de la Chișinău și Kiev, fără implicarea Tiraspolului, a menționat ministrul moldovean extinderea „căilor solidarității”. În acest sens, și peste Prut, la granița moldo-română, vor fi construite poduri care „ne vor permite să devenim cu adevărat un centru logistic de ajutor pentru Ucraina”. Mai mult, cu România „am creat deja un format tripartit la nivelul miniștrilor de externe pentru a coordona subiecte de energie, infrastructură etc. – pentru a ne ajuta reciproc mai eficient”, e punctat ministrul Popșoi.

Comentând datele sondajelor că NATO e subapreciată în Republica Moldova, Mihai Popșoi a dat vina pe propaganda rusă, moștenirea sovietică și pe faptulcă politicienii moldoveni nu au făcut nimic pentru a risipi narațiunile propagandistice și a informa cetățenii despre rolul NATO în Moldova.

„Știu mai multe decât cetățeanul obișnuit pentru că mi-am început cariera la Centrul de Informare NATO din Moldova. Și pot spune, de exemplu, cât au cheltuit statele membre ale Alianței pentru eliminarea pesticidelor sovietice, care au otrăvit timp de mulți ani solul moldovenesc. Sau despre sprijinul acordat Academiei de Științe a Moldovei din partea NATO, ajutorul pentru înzestrarea armatei naționale… Oamenii trăiesc sub influența unei paradigme false, care spune că neutralitatea este o garanție a securității…Moldova are nevoie de o discuție publică despre asta. Poate că după o astfel de dezbatere, oamenii se vor răzgândi, așa cum sa întâmplat în Finlanda și Suedia. Poate că nu se vor schimba , de exemplu Austria a decis să rămână neutră. Nu știu ce va decide Moldova până la urmă. Dar trebuie să începem să vorbim despre asta”, a concluzionat ministrul.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Rușii sunt așteptați la secțiile de votare cu vodcă și plăcinte
Articolul anterior
Funcționarii vamali au plantat salcâmi în raionul Cahul
Articolul următor