Ucraina a prelungit până pe 28 septembrie interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul țării

Noi restricții de intrare pe teritoriul Ucrainei au fost impuse de către autoritățile ucrainene în legătură cu pandemia de coronavirus.

separator

Astfel, se prelungește până pe data de 28 septembrie restricționarea intrării cetățenilor străini pe teritoriul Ucrainei:

– lista rudelor cetățenilor ucraineni care pot trece frontiera a fost extinsă – de acum înainte interdicția de intrare nu se aplică persoanelor care sunt bunicii unui cetățean ucrainean;
– intrarea străinilor și apatrizilor care călătoresc pe teritoriul Ucrainei în tranzit este interzisă. Această modificare nu se aplică șoferilor, membrilor echipajelor etc., deoarece persoanele din categoria menționată sunt incluși într-o exceptare aparte de interdicția de intrare;
– se concretizează categoria călătorilor în Ucraina în scop de studii – este permisă intrarea persoanelor care urmează să studieze în instituțiile de învățământ superior.
În așa mod, pe perioada de carantină până la 00:00 28.09.2020, se interzice intrarea în Ucraina pentru străini și apatrizi, cu excepția următoarelor categorii de persoane:
1) soț/soție, părinți, copii, bunici ai unui cetățean al Ucrainei;
2) sosesc în Ucraina în scop de studii în instituțiile de învățământ superior;
3) care sunt în serviciului Forțelor Armate;
4) care locuiesc permanent sau temporar pe teritoriul Ucrainei și au un permis de ședere permanent sau un permis de ședere temporară;
5) sunt recunoscuți ca refugiați sau persoane care au nevoie de protecție suplimentară;
6) au permis de muncă pentru străini și apatrizi;
7) personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare ale statelor străine, misiunilor organizațiilor internaționale acreditate în Ucraina precum și membrii de familie acestora;
8) șefi și membri ai delegațiilor oficiale ale statelor străine, angajați ai organizațiilor internaționale, precum și persoane care îi însoțesc și intră în Ucraina, la invitația președintelui Ucrainei, Parlamentului Ucrainei (Verkhovna Rada Ucrainei), Cabinetului de Miniștri ai Ucrainei, Oficiului Președintelui Ucrainei, Ministerului Afacerilor Externe;
9) persoane care sosesc în Ucraina la invitația Ministerului Afacerilor Externe;
10) șoferi și / sau membri ai echipajului camioanelor transportatoare de marfă, autobuzelor angajate în transportul regulat, membri ai echipajului aeronavelor, navelor maritime și fluviale, membri ai echipajelor de tren și locomotive;
11) sunt instructori ai forțelor armate ale statelor membre NATO și ale statelor membre programului NATO „Parteneriat pentru pace”, care participă la instruirea unităților Forțelor Armate sau sosesc la invitația Ministerului Apărării;
12) persoane din mediul cultural care ajung la invitația unei instituții culturale împreună cu o persoană care îi însoțește;
13) persoane care sosesc pentru a participa la competiții sportive oficiale desfășurate pe teritoriul Ucrainei și persoane însoțitoare;
14) specialiști tehnici care ajung în Ucraina la invitația reprezentanților întreprinderilor ucrainene;
15) persoane care efectuează transportul celulelor stem hematopoietice pentru transplant;
16) persoane care sosesc pentru tratament la unitățile de asistență medicală din Ucraina.

Străinii și apatrizii care intenționează să traverseze frontiera ucraineană trebuie să dețină o poliță de asigurare (certificat) emisă de o companie de asigurare înregistrată în Ucraina sau de o companie de asigurări străină cu reprezentanță în Ucraina sau o relație contractuală cu o companie de asigurări parteneră din Ucraina (asistență) și să acopere costurile asociate tratamentului și observarea COVID-19 și este valabilă pe durata șederii în Ucraina.

De asemenea, persoanele care întrunesc condiţiile de intrare în Ucraina (cu excepţia categoriilor sus-menţionate) urmează să prezinte la punctele de trecere a frontierei de stat rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării frontierei, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză).

Cetățenii care nu vor prezenta la punctele de trecere rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

Azi începe ”POVESTEA DE IARNĂ” – două spectacole grandioase la Palatul Național ”Nicolae Sulac”

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Comercianții de brazi, luați la control de inspectorii de mediu

Odată cu apariția brazilor în vînzare, au fost intensificate măsurile de verificare a comercianților. În această perioadă, inspectorii de mediu din toate localitățile desfășoară razii, pentru a-i prinde pe cei care recurg la acțiuni ilegale.

Comercianții sînt verificați minuțios în această perioadă dacă vînd molizii în corespundere cu normele legale. De regulă, vînzătorii sînt receptivi și prezintă fără ezitare toate actele permisive. În caz contrar, inspectorii aplică amenzi și acestea sînt destul de mari.

Vînzătorii trebuie să prezinte neapărat actele de proveniență a brazilor, dar și autorizația care permite comercializarea acestora. „În cazul în care se constată că molizii sînt comercializați fără acte de proveniență, în primul rînd, se face un act de predare-primire la întreprinderea silvică, în cazul dat – Întreprinderea silvică Chișinău”, a menționat Grigore Ciugui, inspector de mediu, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

Sînt și cazuri cînd vînzătorii spun că nu au actele asupra lor sau că așteaptă să vină cineva responsabil de activitatea lor pentru a le putea prezenta. „Unii au documentele asupra lor, le prezintă. Deja vedem dacă corespund, dacă sînt valabile. Alții dacă nu au, urmează să fie întocmite procese-verbale cu privire la contravenție”, a spus Ion Țurcanu, inspector de mediu. Cei care sînt identificați că vînd ilegal brazi se pot alege cu amenzi de la 2500 la 5000 de lei în cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi de la 15 la 20 de mii de lei.

Eveniment de poveste la Bălți! «Lumea Uriașilor», un concept unic în lume, va fi inaugurat pe 21 decembrie

Pe 21 decembrie, în parcul Andrieș din Bălți va începe proiectul interactiv «Lumea Giganților», un concept unic în lume. Este un parc tematic dedicat personajelor de basm, iar eroii principali vor fi giganții buni și răi din legenda Văii Necuratului.

Toate figurile din parc vor avea o înălțime de până la 5 metri și «vor prinde viață» prin mecanisme de animatronică. Ele vor putea să se miște și să vorbească cu vizitatorii, povestindu-le propria lor istorie unică.

În parc, pe lângă figurile animate ale giganților, vor fi expuse și dinozauri care se mișcă, respiră și execută diverse comenzi.  

De asemenea, vizitatorii vor putea să se bucure de distracții interactive.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al proiectului «Lumea Giganților» sau la casa de bilete din parc. Detalii suplimentare pot fi găsite pe paginile evenimentului din Instagram și Facebook.

Important: Accesul este gratuit pentru copiii până la 3 ani, precum și pentru persoanele cu dizabilități de gradul I și II.

Adresa: Scuarul Mariinski (fostul parc Andries)

Ore de funcționare: 11:00 – 20:00  

Preț bilet: 80 lei.

Italia produce testul de salivă care detectează noul Coronavirus în doar 3 minute
Articolul anterior
ANTA: Purtarea măștilor în transportul public nu este respectată
Articolul următor