Ucraina construiește fortificații la frontiera cu regiunea transnistreană

Ucraina înăsprește controlul la frontiera cu Transnistria. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Andrei Demcenko, a declarat că Forțele armate ale Ucrainei au început deja să construiască fortificații militare, transmite RBC Ucraina, citată de realitatea.md.

„La frontiera cu Moldova există un astfel de segment precum Transnistria. De la începutul invaziei la scară largă, Forțele de Apărare au consolidat această direcție. Nu doar controlul se înăsprește doar controlul – se construiesc și edificii inginerești militare”, a declarat Demcenko.

Potrivit lui Andrei Demcenko, Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice provocări și, prin urmare, frontierele cu Republica Moldova și Belarus necesită o atenție sporită.

Pe 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a făcut două anunțuri privind o eventuală escaladare a situației în stânga Nistrului și pretinse provocări din partea Kievului, la hotar cu Transnistria.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a comentat vineri informațiile parvenite de la MAE rus privind presupusul atac al ucrainenilor asupra Transnistriei. Oficialul de la Kiev a dat de înțeles că declarațiile ruse sunt niște născociri, amintind că Rusia duce și un război hibrid și subliniind că Ucraina respectă integritatea Republicii Moldova.

Informațiile privind potențialele provocări din partea ucraineană au fost infirmate de Ministerul de Externe de la Chișinău, precum și de cel de la București. Aliatul lui Putin, Aleksandr Lukașenko, a declarat sâmbătă că nu crede că Ucraina va deschide un al doilea front în Transnistria.

Fata de 16 ani dispărută, acum două săptămâni la Florești a fost găsită la Hâncești

Fata de 16 ani, din Vărvăreuca, Florești, care la 7 noiembrie, a plecat de la domiciliu și nu se cunoștea nimic despre locul aflării ei, a fost găsită de polițiști în localitatea Buțeni din raionul Hîncești. Aceasta se află în afara oricărui pericol, informează unica.md.

În perioada lipsei de la domiciliu adolescenta nu a fost victima vreunei ilegalități.

”Mulțumim tuturor pentru implicare.”, anunță Poliția.

Igor Cuciuc i-a dedicat fiicei sale Andreea un cântec

Interpretul Igor Cuciuc, care trece prin momente dificile după moartea subită a fiicei sale Andreea Cuciuc, i-a dedicat acesteia un cântec în memoria ei. Versurile aparțin Părintelui Valeriu Golban, iar el le-a postat pe pagina sa de Facebook, informează unica.md.

Iată ce scrie interpetul:

În memoria „Artistei” Andreea Cuciuc:

Strofa :1

Acolo printre stele,

Cu sufletul ei blînd

Ne privește cu mîngîere

Pe toți de pe pământ,

Ca un soare luminos

Cu zâmbetul strălucitor,

Ne cînta cu drag duios,

Lumii întregului popor.

Refren:

Andreea, Andreea, Andreea

Ești flacăra nestinsă a iubirii,

În lume ai aprins scânteia

Lumina sfîntă a dăruirii

Andreea, Andreea, Andreea !

Cu vocea frumoasă de aur,

Ești farmecul și mîngîerea,

A lumii comoară ,tezaur.

Strofa : 2

Acolo unde eşti

Prin flori și Lumină

Prin Slăvile cerești,

A noastră dragă creştină

Să știi că te iubim

Așa ca niciodată

În cartea vieții te pomenim

Dulce și frumoasă fată.

Versuri : Parintele P Valeriu Golban

Igor Cuciuc a postat și o fotografie cu fiica sa Andreea.

Andreea Cuciuc, în vârstă de doar 17 ani, s-a stins din viață vineri seara, pe 15 noiembrie în timo ce era la o petrecere de după Balul Bobocilor. Ea a fost înmormântată luni, 18 noiembrie 2024, în Cimitirul Central din strada Armenească. Sute de oameni au participat la funerarii.

Consiliul Europei adoptă noul Plan de acțiuni pentru a sprijini Republica Moldova

Comitetul de Miniștri, reprezentând cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, a adoptat Planul de acțiuni pentru Republica Moldova 2025-2028, întocmit cu autoritățile naționale și organizațiile societății civile, tvrmoldova.md.

Într-un comunicat remis presei se precizează că, Consiliul Europei va continua să sprijine eforturile Republicii Moldova de a-și aduce legislația, instituțiile și practica în continuare la standardele Consiliului Europei în domeniile drepturilor omului, democrației și statului de drept.

„Planul de acțiune va ajuta țara să implementeze reforme ambițioase care sunt importante pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale. Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE în iunie 2022, iar Cadrul de negociere a fost adoptat în 2024”, se menționează.

De asemenea, va ajuta autoritățile naționale să abordeze provocările generate de crizele regionale și globale și să contracareze efectele războiului de agresiune în curs al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cadrul acestui plan de acțiune, Consiliul Europei și autoritățile Republicii Moldova vor colabora pentru consolidarea implementării Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, se va sprijini independența, profesionalismul și transparența sistemului judiciar; îmbunătățirea în continuare a condițiilor și a tratamentului deținuților și a cooperării în lupta împotriva drogurilor și a dependenței.

„Sprijinul suplimentar va continua să prevină corupția, să sporească eficacitatea măsurilor împotriva spălării banilor și finanțării terorismului și pentru punerea în aplicare a Convenției de la Budapesta împotriva criminalității cibernetice. O serie de inițiative vor consolida accesul la drepturile sociale pentru grupurile vulnerabile, vor promova egalitatea de gen, vor combate exploatarea sexuală a copiilor și vor alinia legislația națională și practicile de combatere a discriminării la standardele europene. Ele vor aborda, de asemenea, nevoile refugiaților și ale migranților și vor contribui la construirea unor sisteme rezistente de migrație, azil și primire pe termen lung. Planul de acțiune va consolida și mai mult libertatea de exprimare în țară și va promova alinierea practicilor naționale la standardele europene în domeniul mass-media și internetului. Măsurile vor fi consolidate pentru a îmbunătăți capacitățile naționale de concepere și implementare a reformelor în domeniile alegerilor, democrației participative și dialogului local, precum și localizarea drepturilor omului și educația pentru democrație”, se menționează în comunicat.

Acesta este al patrulea plan de acțiune al Consiliului Europei pentru țară din 2013. Nevoile de finanțare pentru acest plan de acțiune sunt estimate la 30 de milioane EUR.

Gest uimitor! Organele unui tânăr moldovean de 19 ani, care a murit în Irlanda, vor fi donate: ”A vrut să ajute oamenii și a făcut-o”
Articolul anterior
Caz șocant de Dragobete! O femeie a anunţat forţele de ordine că soţul o ameninţă cu toporul. Spunea că îl va ucide şi pe fiul lor
Articolul următor