Ucraina, declarată ţara anului 2022 de The Economist

Țara anului 2022 poate fi doar Ucraina pentru eroismul ucrainenilor și pentru modul în care îi înfruntă pe agresorii ruşi, relatează The Economist citat de observatornews.ro. 

Revista britanică The Economist a desemnat Ucraina drept ţara anului 2022, în ultima sa ediţie. Motivele? „Eroismul poporului său şi pentru că înfruntă un bătăuş”, scrie sursa citată. „În vremuri normale, alegerea ţării anului de către The Economist este dificilă. Redactorii şi editorii noştri încep de obicei printr-o dezbatere liberă în care discută despre pretenţiile a circa şase naţiuni aflate pe lista scurtă„, se arată în articol. Totuşi, de data aceasta „alegerea este evidentă. Nu poate fi decât Ucraina„, punctează revista.

Această onoare revine de obicei ţării care, din punctul de vedere al The Economist, a devenit mult mai bună decât altele în ultimele douăsprezece luni. Ucraina este „o alegere neobişnuită”, deoarece viaţa pentru majoritatea ucrainenilor s-a înrăutăţit dramatic de la invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în februarie, adaugă publicaţia britanică

„Milioane de oameni au fugit din casele lor. Economia Ucrainei s-a redus cu aproximativ o treime. Din cauza atacurilor rusești, mulți ucraineni tremură de frig pe întuneric, fără electricitate. Cu toate acestea, ucrainenii au arătat cine sunt în acest an. Patru dintre calitățile lor ies în evidență. Primul este eroismul. Când a început invazia, majoritatea oamenilor au crezut că Ucraina va fi zdrobită de vecinul ei mult mai mare. Mulți ar fi înțeles dacă apărătorii ucraineni ar fi fugit.  Putin se aștepta în mod clar ca armata ucraineană să se retragă: trupele lui au sosit cu uniformele pregătite pentru o paradă a victoriei, dar fără mâncare suficientă. Ucrainenii au rămas și au luptat.

Președintele Volodimir Zelenski a respins ofertele occidentale de a fi scos din Kiev, spunând că are nevoie de „muniţie, nu de o cursă cu maşina”. Ucrainenii obișnuiți au dat dovadă de o putere asemănîtoare. Profesori, instalatori și vedete pop s-au înghesuit să se înroleze, dând paturile lor confortabile pe văgăuni înghețate și riscul unei morții chinuitoare. În bătălie după bătălie i-au înfrânt pe ruși. Apărându-se împotriva unui agresor care a contestat dreptul țării lor de a exista ca stat independent, au găsit un nou sens ca națiune.

Au dat dovadă de ingeniozitate. Au descoperit slăbiciunile inamicilor, le-au aruncat în aer proviziile de combustibil și muniție și au învățat rapid cum să folosească noile arme furnizate de Occident. Le-au dat putere în luarea deciziilor ofițerilor de pe teren şi şi-au făcut unitățile mai agile și mai uşor de adaptat faţă de rușii greoi și ierarhici. Au folosit cu iscusinţă ajutorul dat de serviciile de informații prietenoase, în special cele americane, în timp ce dușmanii lor luptau pe jumătate orbi și uneori se dădeau de gol cu apeluri telefonice de pe linii nesecurizate.

Ucrainenii au demonstrat, de asemenea, rezistență. Când nu este apă de la robinet acasă, topesc zăpada. Când nu există electricitate, găsesc căldură și lumină în cafenelele cu generatoare sau dorm în birourile în care lucrează, multe dintre acestea au acum adăposturi anti-bombă și apă îmbuteliată. Ororile pe care le provoacă în continuare Putin nu par să le fi afectat moralul.

Și cu câteva excepții, ei nu au răspuns crimelor de război cu crime de război. Forțele ruse au bombardat în mod constant civilii, au torturat prizonieri și au jefuit sate. În schimb, prizonierii de război ruși sunt surprinși de cât de bine sunt tratați. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că Ucraina nu este, așa cum susține Putin, un stat nazist, ci o democrație în care viețile umane contează. Are defectele sale, în special corupția, dar guvernul și poporul său au respins Putinismul înainte de război, iar acum îl resping cu mai multă putere. Înfruntându-l pe dictatorul Rusiei, ucrainenii și-au protejat şi vecinii.

Dacă ar fi cucerit Ucraina, Rusia ar fi putut ataca în continuare Moldova sau Georgia sau ar fi amenințat statele baltice. Ucraina a demonstrat că cei mici pot face față bătăușilor, chiar și celor uriaşi. Prin urmare este o inspirație nu numai pentru ţările cu vecini prădători, cum ar fi Taiwan, ci și pentru oamenii asupriți de pretutindeni. Mulți tirani spun minciuni mari pentru a-și justifica faptele rele și își impun voința prin teroare. Ucrainenii au arătat că minciunile au picioare scurte și că pot rezisra terorii. Lupta lor este departe de a se fi încheiat. Însă exemplul oferit de iei în 2022 este inegalabil. Slava Ukraini!” scrie The Economist. 

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Putea sau nu supraviețui Jack la finalul filmului Titanic? Momentul special în care James Cameron vrea să facă lumină pentru totdeauna
Articolul anterior
Emmanuel Macron împlinește astăzi 45 de ani
Articolul următor