Ucraina, declarată ţara anului 2022 de The Economist

Țara anului 2022 poate fi doar Ucraina pentru eroismul ucrainenilor și pentru modul în care îi înfruntă pe agresorii ruşi, relatează The Economist citat de observatornews.ro. 

Revista britanică The Economist a desemnat Ucraina drept ţara anului 2022, în ultima sa ediţie. Motivele? „Eroismul poporului său şi pentru că înfruntă un bătăuş”, scrie sursa citată. „În vremuri normale, alegerea ţării anului de către The Economist este dificilă. Redactorii şi editorii noştri încep de obicei printr-o dezbatere liberă în care discută despre pretenţiile a circa şase naţiuni aflate pe lista scurtă„, se arată în articol. Totuşi, de data aceasta „alegerea este evidentă. Nu poate fi decât Ucraina„, punctează revista.

Această onoare revine de obicei ţării care, din punctul de vedere al The Economist, a devenit mult mai bună decât altele în ultimele douăsprezece luni. Ucraina este „o alegere neobişnuită”, deoarece viaţa pentru majoritatea ucrainenilor s-a înrăutăţit dramatic de la invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în februarie, adaugă publicaţia britanică

„Milioane de oameni au fugit din casele lor. Economia Ucrainei s-a redus cu aproximativ o treime. Din cauza atacurilor rusești, mulți ucraineni tremură de frig pe întuneric, fără electricitate. Cu toate acestea, ucrainenii au arătat cine sunt în acest an. Patru dintre calitățile lor ies în evidență. Primul este eroismul. Când a început invazia, majoritatea oamenilor au crezut că Ucraina va fi zdrobită de vecinul ei mult mai mare. Mulți ar fi înțeles dacă apărătorii ucraineni ar fi fugit.  Putin se aștepta în mod clar ca armata ucraineană să se retragă: trupele lui au sosit cu uniformele pregătite pentru o paradă a victoriei, dar fără mâncare suficientă. Ucrainenii au rămas și au luptat.

Președintele Volodimir Zelenski a respins ofertele occidentale de a fi scos din Kiev, spunând că are nevoie de „muniţie, nu de o cursă cu maşina”. Ucrainenii obișnuiți au dat dovadă de o putere asemănîtoare. Profesori, instalatori și vedete pop s-au înghesuit să se înroleze, dând paturile lor confortabile pe văgăuni înghețate și riscul unei morții chinuitoare. În bătălie după bătălie i-au înfrânt pe ruși. Apărându-se împotriva unui agresor care a contestat dreptul țării lor de a exista ca stat independent, au găsit un nou sens ca națiune.

Au dat dovadă de ingeniozitate. Au descoperit slăbiciunile inamicilor, le-au aruncat în aer proviziile de combustibil și muniție și au învățat rapid cum să folosească noile arme furnizate de Occident. Le-au dat putere în luarea deciziilor ofițerilor de pe teren şi şi-au făcut unitățile mai agile și mai uşor de adaptat faţă de rușii greoi și ierarhici. Au folosit cu iscusinţă ajutorul dat de serviciile de informații prietenoase, în special cele americane, în timp ce dușmanii lor luptau pe jumătate orbi și uneori se dădeau de gol cu apeluri telefonice de pe linii nesecurizate.

Ucrainenii au demonstrat, de asemenea, rezistență. Când nu este apă de la robinet acasă, topesc zăpada. Când nu există electricitate, găsesc căldură și lumină în cafenelele cu generatoare sau dorm în birourile în care lucrează, multe dintre acestea au acum adăposturi anti-bombă și apă îmbuteliată. Ororile pe care le provoacă în continuare Putin nu par să le fi afectat moralul.

Și cu câteva excepții, ei nu au răspuns crimelor de război cu crime de război. Forțele ruse au bombardat în mod constant civilii, au torturat prizonieri și au jefuit sate. În schimb, prizonierii de război ruși sunt surprinși de cât de bine sunt tratați. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că Ucraina nu este, așa cum susține Putin, un stat nazist, ci o democrație în care viețile umane contează. Are defectele sale, în special corupția, dar guvernul și poporul său au respins Putinismul înainte de război, iar acum îl resping cu mai multă putere. Înfruntându-l pe dictatorul Rusiei, ucrainenii și-au protejat şi vecinii.

Dacă ar fi cucerit Ucraina, Rusia ar fi putut ataca în continuare Moldova sau Georgia sau ar fi amenințat statele baltice. Ucraina a demonstrat că cei mici pot face față bătăușilor, chiar și celor uriaşi. Prin urmare este o inspirație nu numai pentru ţările cu vecini prădători, cum ar fi Taiwan, ci și pentru oamenii asupriți de pretutindeni. Mulți tirani spun minciuni mari pentru a-și justifica faptele rele și își impun voința prin teroare. Ucrainenii au arătat că minciunile au picioare scurte și că pot rezisra terorii. Lupta lor este departe de a se fi încheiat. Însă exemplul oferit de iei în 2022 este inegalabil. Slava Ukraini!” scrie The Economist. 

Cazul care a șocat România. O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etaj, pe fondul unui conflict între mamă și iubitul acesteia

Cazul fetiței de 6 ani, din Balș, Olt, despre care primele date indicau că s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului situat la etajul IV, pe fondul unui conflict între părinți, se complică. Anchetatorii au o nouă pistă, în dosar fiind efectuate cercetări pentru tentativă de omor, scrie presa din România.

Evenimentul șocant a avut loc joi-dimineață, 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, într-un bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu din orașul Balș, județul Olt.

„La data de 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că un copil s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc din orașul Balș. La fața locului, s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliției orașului Balș. Din primele verificări, polițiștii au stabilit faptul că o minoră, în vârstă de 6 ani, din orașul Balș, județul Olt, s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu, din aceeași localitate”, au transmis inițial polițiștii.

În urma evenimentului, fata a suferit răni deosebit de grave, fiind inițial transportată la spitalul din Balș, de unde a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, unde a fost supusă mai multor intervenții chirurgicale.

Suspiciuni că fata ar fi sărit de la etaj de frică

În urma cercetărilor în acest caz, anchetatorii au aflat că între mama fetiție și concubinul acesteia ar fi avut loc un conflict. Concubinul, uun bărbat de 34 ani, din Balș, ar fi lovit-o pe femeie și ar fi amenințat-o și pe fetiță cu bătaia. Copila s-ar fi speriat și s-ar fi refugiat într-una dintre încăperi, de unde de frică s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului, pentru a scăpa de amenințările bărbatului.

Politiștii au emis între timp și un ordin de protecție, pentru ca mama fetiței să nu fie agresată în continuare de concubin. De asemenea, cercetările s-au extins, iar dosarul a fost transferat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

„Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului și au condus la sediul poliței mai multe persoane pentru audieri. De asemenea, în cauză, polițiștii au emis și un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile. După administrarea probatoriului, dosarul penal a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș, cu propunere de declinare a competenței către Parchetul de la lângă Tribunalul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor. Cercetările sunt continuate pentru documentarea activității infracționale și dispunerea măsurilor legale”, au comunicat reprezentanții IPJ Olt.

Tatăl și vecinii descriu grozăvia

Fetița a rămas în urma divorțului în custodia mamei ei. Sora sa mai mare a rămas la tatăl natural care s-a mutat la Timișoara. Mama și-a continuat viața alături de un concubin, care, conform declarațiilor tatălui venit în fugă din Banat, o teroriza pe micuță pentru orice greșeală minoră. Tatăl susține că amantul fostei soții are antecedente infracționale, și, din ce a înțeles din convorbirile telefonice cu fetița sa, în momentele în care se îmbăta, o brusca.

În schimb, o vecină susține că concubinul mamei era un om respectuos, liniștit, deși în noaptea precedență nenorocirii au auzit scandal în apartamentul respectiv, iar dimineața doar o bufnitură a unei copertine a unuui balcon inferior, apoi au găsit în fața blocului un trupușor îngropat în nisip, cu fața în jos.

Primăria Chișinău organizează o petrecere pentru tinerii absolvenți. Iată unde va avea loc evenimentul

În Parcul „Alunelul” din Capitală va avea loc „Ziua Absolventului”. Evenimentul se va desfășura mâine, 23 iunie, începând cu ora 17:30.

Gala Absolvenţilor 2024, ediţia a III-a, este organizată de Primăria municipului Chișinău, iar în cadrul galei, vor fi premiați câștigătorii concursului „Absolventul anului” cu premii dar și cu diplome de merit, în semn de mulțumire pentru dedicația și munca depusă.

„Sunt invitaţi să participe toţi doritorii, dornici de emoţii pozitive şi voie bună. În special sunt invitaţi elevii care au finalizat clasa a 9, dar şi cei din clasa a 12”, a menționat primarul Ion Ceban.

Atmosfera va fi animată de reprezentațiile muzicale ale unor artiști renumiți precum Cătălin Josan, Guz și Lupii lui Calancea. De asemenea, „Gala Absolvenților – 2024” va continua cu un disco party animat de un DJ, unde toți participanții vor putea să se distreze și să danseze pe ritmurile muzicii moderne, sărbătorind astfel sfârșitul unei etape din viață și începutul unui nou capitol.

Mai multe târguri cu produse și mărfuri autohtone vor fi organizate astăzi și mâine în Capitală

În acest weekend, 22-23 iunie, în sectoarele Capitalei se desfășoară mai multe iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Scopul este de a sprijini producătorii locali și de a oferi cetățenilor acces la produse agricole de sezon.

  • În sectorul Botanica, în Parcul „Valea Trandafirilor” și pe bd. Dacia, 26, în zilele de 22-23 iunie 2024 – Târg al micilor antreprenori, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”. Pe spațiul deschis al Grădinii Botanice, 22-23.06.2024 – Festivalul „KALEIDOSCOP”, organizat în colaborare cu SRL „Evo Alfa”.
  • În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 22.06.2024 – Târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali; În scuarul „Teatrului Național de Operă și Balet”, până pe 14.07.2024 – „Orășelul Sportiv”, eveniment cultural-sportiv, în colaborare cu SRL „Bis-Concert Internațional”. Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103 (adiacent cinematograf „Patria”) – Târgul „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu & Co”. În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4, pe 22-23.06.2024 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, organizat în colaborare cu AO „Eurocivis”.
  • În sectorul Centru – Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume, până la 27.06.2024, pe adresele: șos. Hâncești, 86, str. Sprâncenoaia, 1A, str. Grenoble, 157, str. V. Dokuceaev, 3/2, str. Ismail, 94, colț cu bd. D. Cantemir, Parcul „Valea Morilor”, în preajma scărilor de granit.
  • În sectorul Ciocana, până pe 18.07.2024 – Târg cu produse agricole autohtone, în locațiile: bd. Mircea cel Bătrân, 2, bd. Mircea cel Bătrân, 12, intersecție cu str. Petru Zadnipru, bd. Mircea cel Bătrân, 20, bd. Mircea cel Bătrân, 24, bd. Mircea cel Bătrân, 28, bd. Mircea cel Bătrân, 32, str. Maria Drăgan, 30, colț cu str. Ciocana, str. Mihai Sadoveanu, 22, str. Igor Vieru, 6/1, str. Igor Vieru, 10; str. Profesor Ion Dumeniuk, 12 A, str. Petru Zadnipru, 2.
  • În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 6 și str. A. Doga, 35, până la 28.06.2024 – Târg cu produse autohtone. În Scuarul „Mezon” din bd. Moscova, 21, 22-23.06.2024 – Târgul Mămicilor ”Mami & Co Fair” .

Putea sau nu supraviețui Jack la finalul filmului Titanic? Momentul special în care James Cameron vrea să facă lumină pentru totdeauna
Articolul anterior
Emmanuel Macron împlinește astăzi 45 de ani
Articolul următor