Ucraina îl amenință pe Putin: „Dacă ne atacați energia, vă îngenunchem cel mai mare motor economic“

Ucraina este deschisă la posibilitatea de a ataca infrastructura de petrol și gaze a Rusiei dacă Moscova își intensifică atacurile asupra sistemului electric ucrainean în această iarnă, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un interviu.

German Galușcenko, ministrul Economiei din Ucraina

German Galușcenko, ministrul Economiei din Ucraina

Galushchenko a declarat că Rusia a comis în mod regulat atacuri cibernetice împotriva rețelei electrice ucrainene și că se așteaptă să intensifice atacurile fizice pe măsură ce temperaturile scad și oamenii depind mai mult de energie pentru a-și încălzi locuințele, scrie yahoo.com, conform Adevarul.

Comentariile sale au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că Ucraina, care a lansat multiple atacuri împotriva țintelor rusești, va „răspunde” dacă Rusia va intensifica atacurile asupra rețelei electrice a țării sale în această iarnă. Acest lucru ar putea deschide ușa la posibilitatea ca conflictul european să adauge mai multă agitație pe piețele energetice globale.

Când a fost întrebat dacă „răspunsul” lui Zelenski ar putea include ca Ucraina să vizeze vastele operațiuni de petrol și gaze ale Rusiei – de departe cel mai mare motor al economiei sale – Galușcenko a răspuns: „Ar fi corect”.

„Când vom răspunde atacului Rusiei, vom răspunde prin aceeași abordare, atacând infrastructura lor energetică”, a spus Galușcenko.

Galușcenko a subliniat că nu este membru al armatei ucrainene și că nu a discutat cu oficiali guvernamentali americani despre posibila vizare a operațiunilor energetice rusești. El este membru al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare.

Europa și-a redus deja în mod semnificativ dependența de petrolul și gazele naturale rusești, în mare parte datorită importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA. Dar Rusia încă vinde volume mari din combustibilii săi fosili Chinei și Indiei, contribuind astfel la menținerea unui nivel scăzut al prețurilor petrolului la nivel mondial.

Galușcenko a minimalizat ideea că atacarea capacității Rusiei de a produce sau de a-și transporta petrolul și gazele ar provoca o creștere a prețurilor, spunând că alți producători ar putea suplini oferta.

„Atacurile asupra infrastructurii nu ar fi atât de critice pentru prețuri, mai ales când vorbim de gaz și petrol”. a declarat Galușcenko. „Adică, aceștia sunt combustibili pe care ai putea să-i cumperi nu doar în Rusia. Sunt sigur că lumea s-ar putea descurca”.

Germania și alte țări europene se confruntă, de asemenea, cu o supraofertă de gaze, deoarece vremea caldă a anulat nevoia pentru o mare parte din GNL-ul pe care l-a cumpărat ca răspuns la temerile legate de o penurie iarna trecută, care nu s-a materializat.

Anchetatorii nu au identificat încă autorul sabotajului din 2022 din septembrie, care a distrus gazoductul rusesc Nord Stream, care transporta gaze din Rusia către Europa. Dar anchetatorii germani au declarat la începutul acestui an că au găsit „urme” de dovezi care indică faptul că este posibil ca cetățeni ucraineni să fi fost implicați.

Aflat la Washington, Galușcenko s-a întâlnit cu secretarul pentru energie Jennifer Granholm, cu secretarul de stat adjunct al Departamentului de Stat pentru resurse energetice Geoffrey Pyatt și cu legislatori, printre care senatorii Angus King (I-Maine) și Kevin Cramer (R-N.D.), pentru a discuta despre nevoia Ucrainei de sisteme americane de apărare aeriană și de alte echipamente. Purtătorii de cuvânt ai oficialilor nu au răspuns la întrebările privind întâlnirile.

Galușcenko a declarat că a făcut presiuni, de asemenea, pentru sancțiuni care vizează industria nucleară a Rusiei, inclusiv compania de energie nucleară controlată de stat Rosatom, pentru a forța personalul rus să părăsească complexul de centrale nucleare Zaporizhzhia, pe care armata sa l-a capturat la începutul anului 2022.

Combustibilul și tehnologia nucleară reprezintă unul dintre cele mai mari exporturi ale Rusiei. Chiar dacă Statele Unite și Europa și-au redus importurile de petrol și gaze rusești, au cheltuit sute de milioane de dolari pe combustibil nuclear și tehnologie nucleară rusească, în achiziții despre care criticii spun că finanțează eforturile de război ale Moscovei.

Galușcenko a descris continuarea ocupării uzinei de către Rusia ca fiind una dintre cele mai mari îngrijorări ale Ucrainei. În luna iunie, principalul rezervor exterior al centralei de apă de răcire a început să se scurgă după ce o instalație hidroelectrică a fost avariată, ceea ce a forțat forarea de urgență a unor puțuri de apă subterană.

Dar echipamentele din centrală se degradează în timp ce stau nefolosite, a declarat Galușcenko, ceea ce ridică spectrul unui accident nuclear într-o țară care a cunoscut deja dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care are personal la complexul din Zaporojie, are „o iluzie de control” asupra situației, dar nu a reușit să convingă Rusia să părăsească centrala nucleară, a adăugat Galușcenko.

„Așa că trebuie să creăm ceva nou”, a spus Galușcenko. „Răspunsul meu sunt sancțiunile asupra nuclearului rusesc. Altfel nu ai cum să le împingi”.

Aglomerație în fața Aeroportului. Oamenii, nemulțumiți de noile reguli

Aglomerație mare în fața Aeroportului după noile reguli impuse de astăzi. Noua măsură de securitate interzice intrarea în incinta Aeroportului tuturor persoanelor care nu au bilet de călătorie.

Îmbulzeală și aglomerație în fața Aeroportului Chișinău. Oamenii fac cozi în așteptarea celor dragi, transmite unimedia.info.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, începând cu 1 mai, acces în aerogară vor avea doar cetățenii care au bilete de îmbarcare în avion, transmite deschide.md.

„Alți cetățeni vor fi nevoiți să aștepte în afara gării, ori această măsură este impusă în vederea securizării aeronautice și pentru a evita anumite situații neplăcute care pot avea loc în cadrul AIC”, a precizat Galușca în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, șeful IGPF a menționat despre majorarea numărului de polițiști de frontieră în cadrul AIC, „astfel încât fluxul de pasageri să fie unul calitativ și confortabil pentru cetățeni”.

Motocicliștii se mobilizează pentru a face curățenie pe râul Bîc

Motocicliștii vor organiza sâmbătă, 4 mai, o acțiune de salubrizare pe malul râului Bâc, la intersecția străzilor Calea Basarabiei și Lunca Bâcului din Chișinău.

Potrivit organizatorilor, la activitate poate participa orice doritor, căruia i se va pune la dispoziție echipamentul necesar, transmite realitatea.md.

„Dragi motocicliști și chișinăuieni! Noi, cei cu motociclete Enduro, sâmbătă, 4 mai, vom ieși să facem ordine pe malul râului Bâc pe strada Calea Basarabiei la intersecția cu strada Lunca Bâcului. Cine vrea să se alăture să vină până la ora 10:00 la locația de mai jos. Timpul de curățenie este planificat de 3-4 ore. Tot necesarul este – mănuşi, saci de gunoi şi un recipient cu echipament special de la Pretura Botanica. Haideți să facem ceva frumos înainte de Paști. Noi vom fi mulți. Dar dacă vom fi și mai mulți, datorită ție, va fi și mai bine! Ajunul sărbătorilor e aproape”, se arată în mesajul organizatorilor.

Locația unde se vor întâlni toți cei care vor să participe la acțiunea de salubrizare este indicată AICI.

De Ziua Internațională a Muncii, președintele Parlamentului Igor Grosu i-a vizitat pe pompieri și salvatori

De 1 mai Președintele Parlamentului Republicii Moldova a comunicat cu salvatorii și pompierii Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, ambulanţă şi text care spune „POUPIERI-SALISTOR SALICTOR TOR POMDIERI SAL! SALVATORI SALVAȚORIPOMPIERI POMPIERI”

Pe 1 mai de Ziua Internațională a Muncii, Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a fost în vizită la efectivul Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău. Aici salvatorii și pompierii care au intrat în tură au comunicat cu spicherul Parlamentului despre activitatea de serviciu, dar și misiunile realizate în prevenirea și lichidarea situațiilor de risc.

Președintele Parlamentului a asistat la schimbul gărzilor, dar și la procedura de predare și primire a schimbului de serviciu. Oficialul a comunicat cu salvatorii, pompierii și paramedicii, care de dimineață au intrat în serviciu, fiind interesat de activitățile pe care le întreprind, dar și misiunile de salvare.

,,Astăzi, de 1 mai, celebrăm valoarea muncii şi a oamenilor muncitori şi harnici. Moldovenii sunt cunoscuți ca un popor harnic şi stăruitor, care prin muncă cinstită îşi clădesc bunăstarea şi îşi realizează scopurile şi năzuinţele. Pe noi, moldovenii, munca nu ne sperie. De fiecare dată ne vom sufleca mânecile și vom munci ca să avem pâine pe masă și căldură în casă. Vom munci ca să trăim în pace și în siguranță.

Astăzi, am stat de vorbă cu cei care zi de zi muncesc în regim de urgenţă, pentru a ne salva nouă viețile. Sunt cei din prima linie pentru care viața altora este mai presus, decât viaţa proprie. Îşi iubesc meseria şi o fac cu abnegaţie și iubirea de a face bine. Să le mulțumim și să le fim recunoscători salvatorilor noștri – pompieri, scafandri, chinologi, chimiști. Să le mulțumim medicilor, brutarilor, șoferilor și tuturor celor care muncesc atunci când alții se odihnesc.

Vă mulțumim pentru dragostea de oameni și dragostea de țară!”, a declarat Igor Grosu.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, ambulanţă şi text

În cadrul vizitei, oficialul a vizitat sediul Direcției, dar și s-a familiarizat cu tehnica de intervenție și specificul activității salvatorilor. Mai mult, ofițerii și subofițerii au discutat cu spicherul despre complexitatea intervențiilor pe care le desfășoară, dar și despre dorința și onoarea de a fi în serviciul cetățenilor.

De Ziua Internațională a Muncii, salvatorii și pompierii sunt la datorie pentru a veghea securitatea și siguranța oamenilor.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, ambulanţă şi text

Tany Vander a încins internetul, după ce soțul ei a mers în Dubai pentru a-i împlini o poftă de graviduță
Articolul anterior
Un italian, scutit de 30 de ani de închisoare pentru că e obez, iar alimentaţia din detenție i-ar putea pune viaţa în pericol
Articolul următor