Ucraina, R. Moldova și România discută la București despre securitatea și prosperitatea regiunii Mării Negre

Ucraina continuă să apere democrația și valorile europene în războiul său împotriva Rusiei, iar regiunea Mării Negre a devenit mult mai sigură în ultima perioadă. De această părere sunt oficiali de la Kiev, Chișinău și București, care participă la Forumul de securitate la Marea Neagră și în Balcani. Premierul de la București a menționat că România, împreună Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO încearcă să transforme Marea Neagră, dintr-o zonă de război într-una a securității și prosperității economice, scrie moldova1.md.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a punctat obiectivele autorităților de la Chișinău, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

„Primul obiectiv, să asigurăm pacea pe termen lung în regiune, al doilea – să salvăm viețile prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Înțelegem tensiunile din regiunea Mării Negre și aș dori să punctez că noi apreciem operațiunile eficiente ale Ucrainei la Marea Neagră. Marea Neagră este mult mai sigură decât era în urmă cu 18 luni și rutele comerciale au fost reluate”, a declarat Dorin Recean.

Oficialul de la Chișinău a vorbit și despre războiul hibrid, atacurile cibernetice, protestele, propaganda plătită și narațiunile false susținute de Federația Rusă și răspândite în Republica Moldova.

„Ei încearcă să destabilizeze țara pentru a crea un punct nevralgic pentru sud-vestul Ucrainei. De aceea este responsabilitatea noastră să consolidăm capacitatea de apărare și capacitatea de a menține securitatea și de a dezvolta afacerile externe. Noi colaborăm cu Uniunea Europeană și suntem recunoscători pentru facilitățile de pace, care să consolideze capacitățile de apărare al Moldovei și care să sporească reziliență noastră.”

În opinia premierului, în acest mod pot fi protejați cetățenii moldoveni, dar și granița cu Uniunea Europeană.

La rândul său, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că țara sa investește mai multe miliarde de euro în infrastructură pentru a transforma România într-un hub logistic pentru mărfurile ucrainene. Este vorba de construcția autostrăzilor și modernizarea căilor ferate.

„În plus, derulăm lucrări masive de peste 1,5 miliarde de euro în portul Constanța, fiindcă exportul de cereale ucrainene prin Constanța, în întreaga lume a făcut să eșueze alt plan odios al Rusiei, acela de a provoca o criză globală a alimentelor. De altfel, cu ajutorul Statelor Unite, altor aliați din NATO, și al Uniunii Europene, vrem să transformăm Marea Neagră, dintr-o zonă de război, într-o zonă a securității și prosperității economice”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Cabinetului de miniștri de la Kiev, Denis Șmîhal, a declarat că națiunea ucraineană apără bazele democrației și valorilor europene „care sunt atacate de dictatorul rus.”

Potrivit oficialului, zeci de mii de crime de război și crime împotriva umanității au fost comise de ocupanții ruși. Mai mult de 250 de mii de clădiri rezidențiale au fost afectate sau distruse. În același timp, peste 1000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean necesită deminare. Pentru recuperare și revenire, costurile vor fi de peste 486 de miliarde de dolari.

„Victoria Ucrainei înseamnă victoria tuturor democrațiilor și ar fi cea mai mare investiție pe care o faceți în propria securitate, să vă asigurați că avem această victorie. Trebuie să continuați sprijinul. Avem nevoie de acest sprijin din partea partenerilor și aliaților. Avem nevoie de ajutor militar, muniție, artilerie, rachete cu rază lungă și medie de acțiune”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri, Denis Șmîhal.

De asemenea, oficialul a mulțumit României și poporului român pentru sprijin, capabilități de apărare, dar și pentru posibilitatea de a exporta bunurile ucrainene prin România pentru a asigura securitatea globală.

Cea de-a opta ediție a Forumului anual de securitate la Marea Neagră și în Balcani are loc în perioada 23-24 mai 2024 la București.

Topul celor mai prestigioase universități cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți

Statele Unite găzduiesc peste 700 de miliardari, ceea ce nu este surprinzător având în vedere că mulți dintre aceștia au absolvit universitățile de top. În 2024, Forbes a publicat un clasament al universităților cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți. Universitățile Ivy League au dominat clasamentul, șapte dintre cele opt instituții având peste 11 miliardari absolvenți. Cu toate acestea, Brown University este o excepție notabilă, scrie playtech.ro.

Harvard deține recordul pentru cei mai mulți miliardari absolvenți, cu 29. Printre aceștia se numără Nathan Blecharczyk, cofondator și director tehnic al Airbnb, care a absolvit în 2005 cu o diplomă în informatică. Alți absolvenți miliardari includ Tom Werner, cofondator și președinte al Fenway Sports Group, și Jim Koch, fondatorul Sam Adams.

Universitatea din Pennsylvania, renumită pentru Wharton School of Business, este alma materul lui Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o valoare netă de 211,1 miliarde de dolari. Musk a studiat economie și fizică la Penn. Alți absolvenți notabili includ fostul președinte Donald Trump și moștenitorii Estée Lauder: Leonard, William, Aerin și Ronald Lauder.

Stanford, situată în centrul Silicon Valley, este un teren fertil pentru inovația tehnologică. Evan Spiegel, CEO-ul Snap Inc., este un absolvent miliardar care și-a fondat compania de succes. Spiegel a creat Snapchat împreună cu colegul său de la Stanford, Bobby Murphy, în 2011. Universitatea a produs și alți antreprenori tehnologici de succes, precum fondatorii DoorDash, Andy Fang și Stanley Tang.

Yale University a fost un catalizator pentru succesul a 19 miliardari, inclusiv membri ai familiei Mars, asociați cu branduri iconice precum M&M’s, Snickers și Twix. De asemenea, universitatea numără printre absolvenții săi de seamă pe fondatorul FedEx, Fred Smith, precum și pe cofondatorii Pinterest, Ben Silbermann și Paul Sciarra.

Sharon Stone, imagini de colecție cu cei trei fii ai săi, adoptați după 9 sarcini pierdute

La 66 de ani, Sharon Stone este o mamă împlinită și fericită, alături de cei trei fii ai ei, care au fost adoptați după ce actrița a pierdut nu mai puțin de 9 sarcini, scrie www.viva.ro.

Recent, Roan, fiul cel mare al lui Sharon Stone a împlinit 24 de ani, iar actrița a marcat momentul în social media prin intermediul unei postări emoționante la care a atașat fotografii de colecție cu el și cu frații lui, Laird, în vârstă de19 ani, și Quinn, în vârstă de 18, toți trei fiind adoptați pe actriță la începutul anilor 2000.

Actrița a devenit mamă pentru prima dată în 2000, când ea și soțul ei de atunci, Phil Bronstein, au adoptat împreună primul lor copil, pe Roan, acum în vârstă de 24 de ani. În 2005, Sharon Stone a adoptat al doilea fiu, pe Laird, în vârstă de 19 ani, urmat de, Quinn, în vârstă de 17 ani, un an mai tarziu.

Sharon Stone a fost întotdeauna deschisă cu privire la numeroasele tragedii pe care le-a îndurat de-a lungul vieții, atât înainte, cât și după ce a devenit mamă, inclusiv avorturi spontane multiple. „Noi, ca femei, nu avem un forum pentru a discuta profunzimea acestei pierderi. Am pierdut nouă copii din cauza avorturilor spontane”, a povestit actrița în social media în 2022.

„Nu este puțin lucru, fizic sau emoțional, totuși suntem determinate să simțim că este ceva ce trebuie să suportăm singure și în secret, cu un fel de sentiment de eșec”, a mai spus actrița. Sharon Stone a mers însă înainte, în pofida greutăților pe care le-a întâmpinat.

„Am supraviețuit tuturor, hărțuirea sexuală, avorturile spontane, o sângerare cerebrală, divorțul, o lovitură de fulger. Nu am timp să mă prostesc. Sunt aici pentru a fi un părinte sănătos și prezent, o fiică bună și un cetățean logodit. Orice altceva este doar o distragere a atenției”, a spus Sheron Stone într-un interviu pentru AARP.

Pe când fiul său avea 13 ani, actrița a vorbit cu sinceritate despre viața cu trei copii.

„Locuiesc în aceeași casă pe care o am de 25 de ani și mă simt fericită trezindu-mă în casa mea, cu copiii mei. Sunt la o vârstă minunată, când nu mai trebuie să avem dădacă. Mă pot trezi sâmbăta și să cobor, iar ei se joacă, înotăm, jucăm baschet, ne uităm la filme, e o dinamică familială minunată’, a povestit atunci actrița.

Campionul european Ion Iliescu dă BAC-ul la 34 de ani: ,,Vreau să-i susțin pe toți cei care ar fi avut, și ei, situații dificile în viață”

În prezent, campionul european și vicecampionul mondial la taekwondo, Ion Iliescu, susține examenele de bacalaureat. Campionul nu a renunțat la visul său de a obține o diplomă de bacalaureat nici la 34 de ani.

A avut o copilărie plină de greutăți și a părăsit școala la 10 ani. Sportul însă l-a ajutat să învingă nereușitele trăite și să se întoarcă la școală. După ce va primi diploma, vrea să studieze la Universitatea de Educație Fizică și Sport, notează europalibera.org.

Ion Iliescu a susținut primul examen la limba română, pe 7 iulie, la Liceul George Meniuc din Chișinău.

„Mă simt bine, am emoții pozitive. Aștept această zi de 4 ani și cu această ocazie aș vrea să mulțumesc tuturor profesorilor care mi-au dat cunoștințe. Este un sentiment de nedescris, pentru că acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi, mai ales la această vârstă”, a spus sportivul.

Sportivul a studiat la gimnaziul nr.1 seral și timp de 4 ani a făcut naveta de la Telenești la Chișinău.

Ion Iliescu este căsătorit și are trei copii. Ion a părăsit școala la 10 ani, când tatăl său a murit, iar mama sa a plecat în străinătate pentru a-i întreține pe copii. „Mamei i-a fost greu să ne întrețină. Uneori ne culcam flămânzi. Uneori purtam șosete rupte, pentru că nu ne permiteam să cumpărăm altele noi. Iarna nu aveam lemne de foc. Eram mici de 7, 9 și 11 ani“, a mărturisit sportivul. Pentru a face față dificultăților, a început taekwondo.

De atunci, a câștigat peste o sută de medalii în competiții naționale și internaționale. Acum Ion este și antrenor de taekwondo la Telenești.

Președintele Federației de Taekwondo a insistat ca Ion Iliescu să-și continue studiile pentru a putea antrena copii. Sportivul este încrezător că va susține cu succes examenele de licență.

„Avem nevoie de educație, fără ea suntem limitați în toate tipurile de activități. Vreau să-i susțin pe toți cei care ar fi avut, și ei, situații dificile în viață. Niciodată nu este prea târziu. Eu am 34 de ani și nu cred că am mers prea târziu la școală”, a mai spus sportivul. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Activitatea turistică în Moldova prinde aripi tot mai mult
Articolul anterior
Produsele agricole moldovenești, promovate în Emirate
Articolul următor