Ucraina sub teroarea Rusiei. A 4-a zi de război. Ultimele informații: Zelenski respinge propunerea privind negocierile în Belarus

Forțele rusești au bombardat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, orașele ucrainene cu artilerie și rachete de croazieră, dar forțele armate ale Ucrainei reușesc să țină pe loc invazia, capitala nu a putut fi cucerită, iar președintele Volodimir Zelenski transmite neîncetat mesaje de încurajare soldaților săi și, în același timp, face un tur de forță diplomatic deosebit în care cere ajutor militar și condamnarea Rusiei prin conversații telefonice cu numeroși lideri occidentali, scrie deschide.md.

UPDATE // 09:41 // Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că negocierile cu Rusia ar urma să aibă loc pe o altă platformă, decât cea din Belarus. Liderul de la Kremlin a propus ca negocierile să aibă loc în Polonia, Ungaria, Azerbaidjan sau Turcia.

UPDATE // 09:30 // Alianța Nord Atlantică anunță despre trimiterea ajutorului militar Ucrainei, invadată în aceste zile de Rusia. Potrivit unui comunicat al NATO, mai multe state-membre urmează să ajute Ucraina cu armament, munișii, rachete, echipament de apărare antiaeriană și antitanc.

Totodată, Italia pregătește oferirea a unui sprijin financiar, iar Spania – ajutor umanitar.

UPDATE // 09:23 // Delegația rusă a ajuns în Belarus pentru a începe negocierile cu Ucraina, anunță purtătorul de cuvând a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. Potrivit acestui, negocierile ar urma să înceapă în orașul Gomel.

Totodată, Ministerul de Externe din Belarus a anunțat că Minskul a pregătit tot ce este necesar pentru începerea negocierilor.

UPDATE // 09:07 // Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță despre crearea Legiunii Internaționale în Ucraina. Potrivit liderului de la Kiev, din componența legiunii pot face parte cetățenii străini care doresc să vină în Ucraina și să lupte împotriva ocupanților ruși.

UPDATE // 09:00 // Orașul Strategic Nova Kakhovka, ocupat de ruși

UPDATE // 08:47 // Armata rusă de ocupație continuă să atace obiectele civile din Ucraina. De această dată a fost lovit un bloc de locuit din Bucea, regiunea Kiev.

UPDATE // 07:56 // Finlanda va închide spațiul aerian pentru companiile avia din Rusia, anunță ambasadorul finlandez în SUA, Mikko Hautala, pentru FoxNews.

UPDATE // 07:30 // Harta ofensivei ruse în Ucraina. Duminică, 27 februarie.

UPDATE // 1:55 // Au apărut imagini cu momentul în care explodat depozitul de petrol din Vasilkyv. Autoritățile recomandă locuitorilor regiunei Kiev să închidă geamurile căci norul de fum conține substanțe toxice.

UPDATE // 1:50 // O explozie puternică s-a produs în apropiere de orașul Harikov. Se rpesupune că ar fi explodat conducta de gaz.

https://twitter.com/i/status/1497720772399349761

UPDATE // 1:47 // Statul major al Ucrainei anunță că apărătorii au explodat un eșalon care transporta 56 de cisterne cu combustibil pentru tehnica militară rusă, în regiunea Cernigov.

UPDATE // 1:42 // Rusia are în prezent acum în Ucraina peste 50% din forţele lor de luptă, a menţionat într-un briefing oficialul de la Pentagon al cărui nume nu este menţionat. Rusia a comasat peste 150.000 de militari în jurul Ucrainei, a adăugat el. În afara unităţilor de luptă, există şi unităţi pentru logistică şi alte misiuni.

Pentagonul a anunţat că forţele armate ruse au lansat până sâmbătă după-amiază peste 250 de rachete asupra unor ţinte din Ucraina. Majoritatea erau rachete cu rază scurtă de acţiune, potrivit sursei citate.

UPDATE // 1:37 // Un avion ucrainean a doborât un avion al ocupanților ruși în regiunea Haricov.

Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor acum 80 de ani?

Fotografia de mai jos arată cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în urmă cu aproape un secol. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator

Cele mai frumoase femei erau cele care purtau ii brodate și costume tradiționale. De asemenea, broboadele erau un veșmânt obligatoriu.

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

 ,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.



Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Noapte albă pentru pompierii din Capitală. Un depozit a fost cuprins de flăcări. 64 pompieri și 11 autospeciale au intervenit la fața locului
Articolul anterior
Arme termobarice care au fost folosite în Cecenia, cu consecințe îngrozitoare, au fost aduse lângă hotarul cu Ucraina
Articolul următor