Ucraina va lua măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, spune ministrul de interne

Oficialii de la Kiev pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate şi apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică şi zonele rezidenţiale de un alt potenţial atac rusesc la nivelul întregii ţări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko la televiziunea naţională, relatează CNN.

Ucraina va lua măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, spune ministrul de interne

„Pot spune că suntem întotdeauna pregătiţi pentru aşa-numitele lovituri de ripostă (atacuri cu rachete), atunci când inamicul distruge în mod insidios nu numai facilităţi de infrastructură critică, ci şi clădiri rezidenţiale”, a declarat el.

„Aş dori să vă reamintesc că, de la începutul invaziei pe scară largă, peste 40.500 de astfel de lovituri au fost efectuate pe teritoriul ţării noastre. Au fost distruse aproximativ 152.000 de clădiri rezidenţiale şi circa 400.000 de instalaţii de infrastructură publică”, a adăugat el.

Igor Klimenko a spus că nu poate detalia măsurile de securitate suplimentare, dar a precizat că autorităţile încearcă să ajute locuitorii să se simtă în siguranţă, în special în oraşele în care au avut loc cele mai mari atacuri. Oficialii securizează centrele în care oamenii se pot adăposti, se pot încălzi şi îşi pot încărca dispozitivele şi efectuează „patrulări intensificate”, a spus ministrul de interne.

Joi, Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei folosind 95 de rachete, inclusiv şase rachete balistice Kinjal care au capacitatea de a eluda apărarea antiaeriană a Kievului, a declarat armata ucraineană.

Kilimenko a mai spus că 66.300 de procese penale pentru crime de război comise de forţele ruseşti au fost înregistrate din februarie 2022.

O tânără din Republica Moldova este noua campioană europeană la box

O tânără sportivă din Republica Moldova a devenit campioană europeană la box. Este vorba despre Daria Cozorez, care a luat aurul la Campionatul European de la Belgrad.

O tânără moldoveancă devenit campioană europeană la boxFoto: Olympic.md

Potrivit Comitetului național olimpic și sportiv din Republica Moldova, Daria Cozorez a devenit campioană europeană la box în categoria de greutate +81 kg.

În finala de la Belgrad, ea a dispus de rusoaica Kristina Tkacheva. Podiumul a fost completat de Reka Hoffmann (Ungaria) și Sara Miljkovic (Serbia).

Astăzi, în finală va concura Alexandru Paraschiv (63,5 kg). El îl va întâlni pe rusul Gabil Mamedov. 

Un alt pugilist moldovean, Vasile Cebotari (71 g) s-a ales cu medalia de bronz.

Ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov a avut o întrevedere cu Igli Hasani, Ministru pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov s-a aflat ieri, 27 aprilie, la Tirana, unde a avut o întrevedere productivă cu Igli Hasani, Ministru pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania.

Cristina Gherasimov, la Tirana: Avem aceleași aspirații europeneFoto: Gov.md

Aceasta este cea de-a doua țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, pe care oficiala de la Chișinău o vizitează în aceste zile, pentru a consolida dialogul politic bilateral și a cunoaște mai îndeaproape experiența de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.

„Am discutat cu omologul meu despre drumul Albaniei spre Uniunea Europeană, despre agenda europeană a țărilor noastre și am menționat importanța schimbului de bune practici cu instituțiile din Republica Moldova. Aceasta ne-ar ajuta să fim mai rapizi și mai eficienți în procesele de adoptare a standardelor europene și a aquis-ului comunitar. Suntem, totodată, interesați în experiența acumulată de Albania, în sectoarele-cheie, pe durata celor doi ani ai negocierilor de aderare”, a menționat Cristina Gherasimov după întrevederea cu oficialul albanez.

De asemenea, ea i-a mulțumit ministrului Igli Hasani pentru discuție și și-a exprimat deschiderea pentru o colaborare constantă în domeniul aderării la UE între țările noastre. „Avem aceleași aspirații europene, iar o bună cooperare la nivel instituțional ar putea genera și inițiative din partea societății civile, a mediului academic sau de afaceri, care să contribuie la realizarea obiectivului strategic de integrare europeană”, a spus, la Tirana, viceprim-ministra Cristina Gherasimov.

Foto: Gov.md

Școala de Muzică ,,Maria Bieșu” din Chișinău a împlinit 50 de ani de la fondare

Primăria municipiului Chișinău informează că Școala de Muzică „Maria Bieșu” din Capitală a împlinit 50 de ani de la fondare. Cu această ocazie a fost organizat un concert jubiliar cu genericul: „50 de ani suntem Muzică Și Muzică dăruim”.

Școala de Muzică Maria Bieșu a împlinit 50 de ani de la fondareFoto: Primăria Chișinău

Evenimentul a fost organizat ieri, 27 aprilie, la Sala cu Orgă de către Primăria Chișinău și Școala de Muzică „Maria Bieșu”.

Acesta a fost dedicat activității prodigioase pe parcursul a 50 de ani, desfășurate în domeniul învățământului artistic extrașcolar și contribuția substanțială în educarea tinerei generații, în spiritul valorilor culturale naționale.

Protagoniștii concertului au fost:

– Corul Școlii, dirijor Tatiana Fanian, maestru de concert Elizaveta Bondari;

– Ansamblul de chitariști, profesor Nicolae Ceaus;

– Orchestra de acordeoniști CONSONANS, conducător Tatiana Cantemirova;

– Ansamblul de violoniști DIVERTISMENT, conducător Elena Soțchii, maestru de concert Sergiu Soțchii;

– Soliști: Igor Podgoreanu – Artist Emerit, Valentin Tuhari – Om Emerit, Tatian Gavriliță, Mihai Duminică și Elevii Școlii de Muzică „Maria Bieșu”;

– Invitat special: Vladimir Dragoș – Artist al Poporului, maestru de Concert Nichita Popov.

Școala de Muzică pentru copii nr. 3 a apărut în anul 1974, cu un contingent de 60 de elevi. La 25 octombrie 2012, Primăria Chișinău a conferit instituției, numele unei legende a muzicii academice, Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu. 

În prezent, peste 400 de elevi studiază la Școala de Muzică „M. Bieșu”, instruiți de o echipă de 52 de profesori dedicați. Elevii sunt instruiți în cadrul secției pian de bază, instrumente cu coarde, instrumente populare, instrumente aerofone și de percuție și secția canto. 

În instituție activează cu succes orchestra de acordeoniști „Consonans”, ansamblul de violoniști „Divertisment”, ansamblul de chitariști „Picado”, corul claselor minore și superioare.

Prin toate activitățile sale, Şcoala de Muzică „Maria Bieșu”, contribuie plenar la educația artistică a tinerilor, având un impact pozitiv asupra personalităţii fiecărui elev.

În palmaresul școlii aceștia aduc diplome și medalii, participând la diverse festivaluri, concursuri municipale, naționale și internaționale.

Record! Vântul a bătut sâmbătă în Ungaria cu 117 km/h, aproape de viteza unui uragan
Articolul anterior
Omagiu al sportivilor de top din Ucraina pentru un prizonier de război ucis mișelește de ruşi
Articolul următor