Ucrainenii se tem de ”cea mai cumplită și întunecată iarnă”

Pe măsură ce iarna se apropie din ce în ce mai mult în Ucraina, Alla Melnychuk și vecinii ei se întrec în timp pentru a salva puținul care le-a mai rămas.

Clădirea lor din Irpin a fost lovită în timpul unora dintre cele mai grele lupte din martie. Majoritatea ferestrelor sunt încă sparte, acoperișul a dispărut, iar puțurile de canalizare au ars, ceea ce înseamnă că nu există alimentare cu apă și nici canalizare. Ploile abundente din septembrie au provocat și mai multe pagube, dar Melnychuk este hotărâtă să continue reparațiile. Încă plănuiesc să îmi petrec iarna în Irpin, a declarat ea pentru CNN.

Melnychuk, soțul ei și pisica lor, Murchyk, închiriază acum un apartament temporar în Kiev, dar speră să se întoarcă în Irpin, suburbia liniștită și plină de frunze a capitalei, care a devenit linia frontului în timpul încercării Rusiei de a înlătura conducerea Ucrainei în primăvară. Suntem în întârziere, reconstruim încet, am cumpărat lemne și instalăm acoperișul, dar nici măcar nu iau în considerare varianta că nu vom termina înainte de iarnă, a spus ea.

Pe măsură ce vremea se răcește, milioane de ucraineni precum Melnychuk încearcă să se pregătească pentru ceea ce știu că va fi o iarnă extrem de dificilă, grăbindu-se să își repare casele și să își asigure suficient combustibil pentru a se încălzi. Guvernul ucrainean a declarat în iulie că peste 800.000 de locuințe au fost avariate sau distruse de la începutul războiului în februarie, lăsând mii de oameni fără un acoperiș deasupra capului.

Aceste probleme au fost agravate în ultimele săptămâni de avalanșa de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii de energie electrică și de încălzire a Ucrainei. Cererea de energie electrică a Ucrainei a scăzut cu aproximativ 40% de la invazia Rusiei, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, dar chiar și așa, guvernul pregătește populația pentru o iarnă grea care va urma.

Agenția ucraineană pentru energie a declarat că a fost nevoită să pună în aplicare tăieri de energie de urgență severe” și fără precedent în Kiev pentru a evita o pană de curent completă, în condițiile în care capitala se confruntă cu un deficit de energie de 30%. Aceasta a îndemnat locuitorii să folosească electricitatea cu moderație, în special dimineața și noaptea, în timp ce întreprinderilor li s-a cerut să stingă luminile din fața birourilor, restaurantelor și centrelor comerciale.

Penele de curent sunt imprevizibile, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să fie pregătiți în orice moment. Computerele și telefoanele se încarcă ori de câte ori există o șansă. Unele lifturi din numeroasele clădiri rezidențiale înalte din oraș sunt echipate cu cutii de provizii de urgență care conțin apă, gustări, șervețele igienice, medicamente și pungi pentru urgențe legate de gunoi și toaletă.

sursa: www.alephnews.ro

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat a murit, după ce a fost strivit de roata unei remorci a unui tractor. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de 29 iunie, în localitatea Echimăuți, raionul Rezina.

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, Elena Băetrău, victima s-a dovedit a fi un bărbat de 53 de ani. Acesta împreună cu alte persoane erau implicați în activitate de evacuare a gunoiului, când din atenție a căzut sub roțile remorcii tractorului, scrie www.stiri.md.

Din nefericire, din cauza traumelor severe suferite, bărbatul a decedat pe loc.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra

Un asteroid masiv, considerat un posibil ”ucigaş de planete”, trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, transmite Live Science citat de Agerpres.

Acest asteroid „potenţial periculos” de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin apropierea Pământului în mai mult de un secol. Asteroidul denumit 2011 UL21 este un asteroid de proximitate pentru Terra – orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare).

Asteroidul 2011 UL21 trece prin proximitatea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Pornind de la observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, conform SpaceReference.org, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, după cum arată datele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Astfel, în cazul unei ciocniri cu Terra, acest asteroid are potenţialul de a produce distrugeri la nivel continental, iar materia expulzată în atmosferă după un eventual impact ar putea duce la modificări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un „ucigaş de planete”.

Asteroidul 2011 UL21 trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra – mai aproape decât a trecut în ultimii 110 ani, conform simulărilor derulate de NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL). La această distanţă, este considerat un obiect „potenţial periculo”s de către NASA, chiar dacă distanţa la care trece este de 17 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună.

Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă pentru că este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la distanţa de doar 2,7 milioane de kilometri de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL.

Calculele NASA arată că nu există niciun pericol ca un asteroid „ucigaş de planete” să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani. Asteroidul Apophis, care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, se va apropia de Pământ în 2029, când va trece mai aproape decât orbitele pe care se află unii sateliţi, dar fără a prezenta riscul unei ciocniri, conform simulărilor.

Un vulcan uriaș adormit de 800 de ani „pare să se trezească”, spun oamenii de știință
Articolul anterior
Cura drastică pe care o ține Anna Lesko. Care e dieta la care vedeta apelează doar o dată sau de două ori pe an
Articolul următor