Uniunea Europeană a impus luni sancțiuni împotriva a încă 8 cetățeni ai Rusiei care sunt acuzați de legături cu otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi, anunță Hotnews.
Sancțiunile vizează oficiali de rang înalt ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, și experți în arme chimice.
Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în timpul unui zbor din Siberia în august 2020, potrivit analizelor efectuate de mai multe instituții medicale din Europa.
Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea sa, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov sugerând inclusiv că Navalnîi ar fi fost otrăvit în Germania, unde a fost transferat pentru îngrijiri medicale imediat după otrăvire la cererea familiei sale, sau în timpul zborului către Berlin.
Însă o investigație a jurnaliștilor de la site-ul Bellingcat a arătat că agenți din cadrul FSB îl filau pe Navalnîi încă din 2017 și ar fi încercat să îl otrăvească pe disident încă din iulie 2020.
Investigații separate realizate ulterior de cei de la Bellingcat au arătat de asemenea că aceeași echipă de asasini ai FSB i-au otrăvit pe jurnalistul Vladimir Kara-Murza și pe poetul Dmitri Bîkov, alți doi disidenți cunoscuți din Rusia.
UE a înghețat activele oficialilor FSB ce au legături cu otrăvirea lui Navalnîi
„În ceea ce privește cazul Navalnîi, noile nume includ agenți și oficiali de rang înalt din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și experți ruși în arme chimice”, a anunțat luni Uniunea Europeană într-un comunicat remis presei.
Sancțiunile includ interdicții de călătorie în spațiul comunitar și înghețarea activelor în UE.
Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat pe un aeroport din Moscova în luna ianuarie a anului trecut după ce s-a întors din Germania unde s-a recuperat în urma otrăvirii.
El a fost pus sub acuzare în cadrul mai multor procese pentru încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune, fraudă și sfidarea instanței, fiind condamnat în total la 11 ani și jumătate de închisoare.