UE anunţă al patrulea set de sancţiuni împotriva Kremlinului. Ursula von der Leyen: „Măsurile vor izola şi mai mult Rusia. Va fi exclusă din FMI și Banca Mondială”

Uniunea Europeană anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei. UE va suspenda comerţul şi tratamentul economic privilegiat al Moscovei, va reprima utilizarea de cripto-active de către Rusia şi va interzice exporturile către Rusia de bunuri de lux ale UE, precum şi importul de produse din fier şi oţel, a declarat, vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceste măsuri fac parte din al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei, în colaborare cu Statele Unite şi alţi aliaţi G7.

”Mâine, vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele pe care le foloseşte pentru finanţarea acestui război barbar”, a spus Ursula von der Leyen. Alături de alţi aliaţi occidentali, precum Statele Unite, Uniunea va revoca statutul comercial al Rusiei de ”Naţiunea cea mai favorizată”. În acest fel, UE ar putea interzice sau impune tarife punitive asupra mărfurilor ruseşti şi ar plasa Rusia la egalitate cu Iran sau Coreea de Nord.

Rusia, exclusă din Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială

Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic. Potrivit şefei executivului UE, drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituţii multilaterale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor fi suspendate. ”Rusia nu poate încălca în mod grav dreptul internaţional şi, în acelaşi timp, să se aştepte să beneficieze de privilegiile de a face parte din ordinea economică internaţională”, a spus ea.

Oligarhii ruşi, în vizorul G7

Aliaţii G7 vor găsi modalităţi săptămâna viitoare de a viza ”acoliţii” lui Putin şi se vor strădui să se asigure că Rusia şi elitele sale nu pot folosi cripto-active pentru a se sustrage sancţiunilor. Uniunea Europeană va interzice în special exporturile către Rusia de bunuri de lux UE, o măsură concepută ca o lovitură pentru elitele ruseşti.

În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei. ”Această interdicţie va acoperi toate investiţiile, transferurile de tehnologie şi serviciile financiare pentru explorarea şi producţia de energie – astfel, va avea un impact mare asupra lui Putin”, a explicat Ursula von der Leyen.

Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Moscovei

Joe Biden a făcut vineri noi declaraţii cu privire la sancţiunile împotriva Kremlinului, la mai bine de două săptămâni de când Putin a declanșat războiul în Ucraina. Preşedintele SUA a anunţat că Rusiei îi va fi revocat statutul de „Naţiunea cea mai favorizată”, afectând astfel relaţiile comerciale cu alte state. În plus, Rusia va fi exclusă din FMI și Banca Mondială. Noi nume ale oligarhilor ruşi vor fi adăugate pe lista de sancţiuni.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Cetățenii vor afla valoarea compensației la sfârșitul acestei săptămâni

Autoritățile spun că fac tot posibilul ca cetățenii să aibă o claritate în privința valorii compensației la energie, până la finele acestei săptămâni. Plățile monetare vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi calculate individualizat. Gospodăriile cu venituri mici vor avea compensații mai mari, celelalte vor primi plăți mai mici sau în general s-ar putea să nu se califice pentru compensații, bunăoară, în cazul celor ale căror venituri depășesc 30 de mii de lei pe lună, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Cei care se vor califica pentru compensații nu vor primi mai puțin de 300 de lei, a subliniat ea, relatează Radio Moldova.

„Nimeni nu va fi exclus doar fiindcă nu există buget, dacă are necesitatea și corespunde criteriilor care urmează să fie aprobate în detalii săptămâna aceasta în ședință de Guvern. Nu se pune problema că oamenii nu vor primi compensații fiindcă nu există buget. El a fost gândit, a fost planificat. Noi am făcut simulări, inclusiv pe numărul de cazuri de anul trecut, care este unul similar. Nu există surprize, noi știm la ce să ne așteptăm și tot ce se întâmplă e în limita așteptărilor pe care le-am avut”, a notat Corina Ajder.În decembrie, când intră în vigoare tariful majorat la gazele naturale, valoarea compensațiilor va fi ajustată, a precizat Corina Ajder. Ajustări se vor face și dacă, eventual, se va majora tariful la energia termică.„Vom face modificările necesare în cadrul legal pentru a asigura că oamenii nu achită mai multe pentru aceste facturi, doar pentru că s-a majorat tariful. Vom compensa mai mult pentru a ne asigura că nici o gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel achitat în sezonul precedent”, a adăugat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Amintim că peste 700 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. În acest an, plățile nu vor fi direct în factură, ci vor fi transferate pe card sau la poștă. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi achitate la mijlocul lunii decembrie.

Aproape 1,6 milioane de ucraineni au fugit în Polonia. Doar în Varșovia, refugiații reprezintă deja 10% din populație
Articolul anterior
Profesor de la Harvard, despre Zelenski: ,,Am studiat leadership toată viața, dar nu am mai văzut așa ceva”
Articolul următor