Potrivit unui studiu realizat de Feedback EU, cantitatea de alimente irosită în fiecare an în Uniunea Europeană este cu 15 milioane de tone mai mare decât cantitatea de alimente importată. Specialiștii arată că UE ar putea contracara creșterea prețurilor la alimente dacă ar reuși să reducă aceste cantități risipite.
Directorul centrului care a efectuat cercetarea apreciază că “în această perioadă cu prețuri mari și cu o criză a costului de trai, este scandalos că UE aruncă, în teorie, mai multă mâncare decât importă. UE are acum imensa șansă de a stabili obiective pentru reducerea risipei, în drumul de la fermă la furculiță, până în 2030, pentru a aborda schimbările climatice și a îmbunătății securitatea alimentară”.
Conform indicelui global al prețurilor alimentelor de bază, calculat lunar de FAO (ONU), în august alimentele erau cu 8% mai scumpe decât în august 2021. Pe parcursul ultimului an, prețul cerealelor a depășit nivelul record din timpul crizei financiare din 2008, din cauza blocării exporturilor din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei. Cele două țări sunt mari exportatoare de cereale și alimente.
Un fost economist al FAO, acum analist al pieței de cereale, “era alimentelor ieftine s-a încheiat iar prețurile vor rămâne, probabil, ridicate chiar și după încetarea războiului ruso-ucrainean”. Separat, Olivier De Schutter, raportor special ONU pentru sărăcie, afirmă că este mai avantajos pentru industria alimentară să vândă mai multă hrană decât este necesar, în loc să facă investiții pentru a reduce risipa, notează biziday.ro cu referire la The Guardian.
Este de așteptat ca Uniunea Europeană să anunțe până la finalul anului obiective asumate prin lege în vederea reducerii risipei alimentare. 43 de ONG-uri au propus înjumătățirea acestor cantități aruncate, până la finalul deceniului, relatează sursa citată.