ULTIMA ORĂ! Federația Rusă expulzează trei angajați ai Ambasadei R. Moldova la Moscova

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 4 aprilie, la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost comunicat faptul că trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au fost declarați „persona non grata”, scrie moldova1.md.

Această decizie a fost luată ca urmare a expulzării, pe 31 martie, a trei membri ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, pentru că ar fi desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Ministerul rus a subliniat că Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1961, iar orice acuzație de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova nu are niciun temei.

Amintim că pe 31 martie Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău i-a transmis ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai ambasadei au fost declarați persoane indezirabile în R. Moldova. Măsura a fost luată în contextul acuzațiilor lansate de Serviciul de Informații și Securitate, potrivit cărora Rusia l-ar fi ajutat pe reputatul condamnat penal Alexandr Nesterovschi să se ascundă în regiunea transnistreană.Ambasada Rusiei a respins atunci acuzațiile, numindu-le ”insinuări nefondate și inacceptabile”.

Ministerul Agriculturii: Ce trebuie să facă fermierii pentru a diminua pagubele cauzate de îngheț

Coborârea temperaturii sub 0°C în perioada de vegetație afectează pomii fructiferi și plantațiile viticole, mai ales în faza de înflorire. Specii vulnerabile sunt caișii, piersicii, cireșii, vișinii, mărul, nucul, alunul și soiurile timpurii de viță-de-vie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

”Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii recomandă următoarele măsuri: fumigații (prin arderea paielor sau resturi vegetale); irigare prin aspersiune în plantațiile superintensive; ventilare forțată a aerului; utilizarea sistemelor anti-îngheț, inclusiv cu raze infraroșii ș.a.

Dacă au fost înregistrate pierderi, fermierii trebuie să anunțe primăria în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului. Primarul convoacă o comisie care în termen de șase zile lucrătoare trebuie să evalueze pagubele în teren și să întocmească actul de constatare. Acest act este înregistrat în evidența contabilă și este necesar pentru obținerea Avizului de atestare a impedimentului justificator, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ulterior, este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori.

Este esențial ca fermierii să acționeze prompt și să colaboreze cu autoritățile locale pentru o evaluare eficientă.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează fermierii să își asigure culturile. Statul subvenționează până la 70% din costul primei de asigurare, conform Legii nr. 183/2020. În anul 2024, au fost depuse 502 cereri, iar prin mecanismele de subvenționare, AIPA a achitat peste 61 milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea primelor de asigurare.”

Și-a violat fiica de doar șapte ani: Un bărbat a fost condamnat la 21 de ani de închisoare

Datorită diligenței procurorilor și organului de urmărire penală, printr-o sentință recent pronunțată, un bărbat în vârstă de 38 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și viol, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 21 de ani, cu executare în penitenciar de tip închis, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, din vara anului 2024 până în decembrie 2024, la domiciliul său amplasat într-un sat din nordul țării, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a întreținut cu fiica biologică în vârstă de doar 7 ani, acte sexuale neconsimțite.

Faptele ilegale au fost depistate de bunica copilei, care i-a povestit mamei acesteia cele întâmplate. La rândul său, femeia a alertat poliția. Ea a declarat că a observat și ea mai multe situații care i s-au părut stranii în raport cu soțul său și copila.

Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz pledând nevinovat. Pe parcursul urmăririi penale și judecării cauzei, acesta s-a aflat în arest preventiv.

Sentința este cu drept de apel.

Bijuterii de lux, aduse pe cale de contrabandă, confiscate la vama Leușeni

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus controlului de specialitate un autocar de model „Scania Irizar” ce se deplasa din România.

În cadrul controlului vamal al mijlocului de transport, printre bagajele transportate, au fost depistate bijuterii de lux presupuse a fi de brand, nedeclarate autorității vamale.

Bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul, un conațional în vârstă de 44 de ani riscă să fie sancționat contravențional.

O femeie din Bălți, bătută crunt de soțul său. Agresorul a fost plasat în arest preventiv
Articolul anterior
Olesea Stamate a reacționat după excluderea sa din PAS: „Acțiunile mele au fost corecte și legale”
Articolul următor
Close menu