Ultima oră! Rusia amenință Moldova cu sistarea livrării gazelor naturale, dacă nu va face plata în avans

Gigantul rus „Gazprom” amenință R. Moldova cu sistarea gazelor naturale, în cazul în care plata pentru gaze nu se va face în avans, în conformitate cu contractul semnat la finele lunii octombrie 2021.

Conducerea S.A. „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, a informat Comisia Situații Excepționale (CSE), întrunită ieri-seară în ședință, că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul ședinței a fost audiat raportul S.A. „Moldovagaz” privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor, în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie.

De asemenea, a fost audiat raportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru R. Moldova.

„În baza rapoartelor prezentate, s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către S.A. „Moldovagaz” către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior”, cităm din comunicatul Guvernului.

Participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către S.A. „Moldovagaz”.

Participanții la ședință au discutat și despre compensarea facturilor pentru consumatori, în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat.

La final, Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat un șir de decizii pentru soluționarea problemei livrării gazelor naturale:

1. Instituțiile publice vor întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;

2. S.A „Moldovagaz” va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022;

3. S.A. „Moldovagaz” va continua negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial și va informa în mod oficial membrii CSE despre răspunsul băncilor;

4. Ministerul Finanțelor va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către S.A. „Moldovagaz” pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente;

5. Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind creșterea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor, dar și fondul alocat pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații.

6. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va continua monitorizarea situației și va informa periodic membrii CSE despre evoluția situației.

„Comisia Situații Excepționale se va întruni în ședințe repetate pentru a evalua situația pe piața gazelor naturale și, în funcție de necesități, va adopta decizii noi în vederea evitării unor riscuri majore pentru consumatori”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, la mijlocul lunii noiembrie 2021, R. Moldova a fost amenințată de „Gazprom” cu sistarea livrărilor de gaze în termen de 48 de ore. S.A. „Moldovagaz” este obligat până la data de 20 a fiecărei luni să-și îndeplinească obligațiile contractuale privind achitarea furnizorului extern costul gazelor naturale consumate în luna precedentă, precum și jumătatea din costul gazelor naturale consumate în luna curentă a anului.

sursa: www.ziarulnational.md

Un șofer a lovit un pieton la Orhei și a dat bir cu fugiții
Articolul anterior
Un bărbat de 60 de ani, rănit într-un accident la Glodeni, a fost adus cu elicopterul SMURD în Capitală
Articolul următor
Alte articole interesante