Ultima oră! Se introduce Starea de urgență de sănătate publică până la 30 iunie 2020. Restricții care rămân în vigoare

În seara zilei de 15 mai 2020 a avut loc Ședința Comisiei Situații Excepționale, în comun cu Ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, privind gestionarea epidemiei Covid-19 în Republica Moldova. Astfel, începând de sâmbătă, 16 mai, unele măsuri restrictive vor fi eliminate, în timp ce altele se mențin în continuare, iar nerespectarea acestora va fi sancționată conform legii.

separator

În perioada 16 iunie – 30 iunie, în Moldova va fi menținută starea Cod roșu în sănătate publică.

Se menține respectarea distanței sociale de 1,5-2 metri !

Purtarea măștilor devine obligatorie în toata țara, în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței sociale. Masca de protecție trebuie să acopere nasul și gura.

Se interzic adunările în grupuri mai mari de 50 de persoane.

Până pe data de 1 iunie, rămâne restricționată ieșirea din casă a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și a tuturor persoanelor care suferă de boli cronice.

Terenurile de joacă, terenurile sportive rămân închise până la data de 31 mai.

Activitatea piețelor din Chișinău și Bălți rămâne a fi sistată până pe 30 iunie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Restaurantele și cafenelele rămân închise până la 31 mai.

De mâine, poate fi reluată activitatea cabinetelor stomatologice, cu păstrarea tuturor măsurilor de protecție.

Tot de mâine, 16 mai, se deschid frizeriile, însă doar pentru servicii de frizură.

Vom reveni cu detalii după publicarea oficială a Dispoziției.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Anunț oficial privind trecerea frontierei moldo-române după 15 mai
Articolul anterior
Atenție! Începând de sâmbătă, 16 mai, purtarea măștilor de protecție devine obligatorie pentru locuitorii din întreaga țară
Articolul următor