Ultimele clipe ale pasagerilor avionului prăbușit din Nepal au fost surprinse în direct pe Facebook

Momentul de groază în care accidentul aviatic din Nepal a fost surprins pe Facebook Live de unul dintre pasagerii indieni găsiți morți printre rămășițe. Cu câteva minute înainte de prăbușirea avionului nefericit al companiei Yeti Airlines în localitatea Pokhara din Nepal, patru dintre pasagerii săi, toți din Ghazipur din Uttar Pradesh, India, au intrat în direct pe Facebook pentru a împărtăși experiența lor de zbor. Bărbații se îndreptau spre Pokhara într-o excursie de o săptămână cu parapanta, după ce au aterizat în Nepal la 13 ianuarie, scrie alephnews.ro.

Priviți corpul de apă, este frumos”, a spus unul dintre ei în timp ce avionul cobora în picaj spre aeroportul din Pokhara. Este foarte distractiv”, exclamă celălalt bărbat.

La scurt timp după aceea, înregistrarea video arată cum aeronava face un viraj brusc la stânga înainte de a se prăbuși și de a izbucni în flăcări. În următoarele 41 de secunde, camera telefonului surprinde imagini ale flăcărilor uriașe din jurul său. Inițial, oamenii din avion par să fie normali și bine dispuși în videoclip, iar amicii fac glume.

Dar imediat după ce imaginile devin neclare, se aud țipete înainte ca avionul să fie cuprins de un incendiu masiv. Sonu Jaiswal, 29 de ani, Anil Rajbhar, 28 de ani, Vishal Sharma, 23 de ani, și Abhishek Singh Kushwaha, 23 de ani, au sosit în Kathmandu după ce au efectuat un cult hindus la templul Pashupatinath. Cei patru se numără printre cei cinci indieni care au murit în accident, alături de alți 68 de pasageri. Jaiswal era comerciant de băuturi alcoolice, iar Rajbhar și Kushwaha conduceau organizații caritabile non-profit, iar Sharma lucra ca ofițer financiar pentru o companie de motociclete.

Sonu a intrat în direct pe Facebook după ce s-a îmbarcat în zborul spre Pokhara. Transmisia live i-a arătat pe Sonu și pe prietenii săi într-o stare de bună dispoziție, dar apoi au apărut flăcări înainte ca transmisia să se oprească”, a declarat Rajat Jaiswal, vărul lui Sonu. Comentariile sale au venit după ce premierul indian Narendra Modi și-a exprimat condoleanțele pentru viețile prețioase pierdute”.

Îndurerat de tragicul accident aviatic din Nepal, în care s-au pierdut vieți prețioase, inclusiv cetățeni indieni. În acest moment de durere, gândurile și rugăciunile mele sunt alături de familiile îndoliate”, a scris el pe Twitter.

Politicienii locali, Balram Singh, au promis familiilor o cooperare deplină pentru a le aduce înapoi trupurile”. Fratele mai mare al lui Abhishek a declarat: Ambasadele indiană și nepaleză ne-au sunat în ultimele trei ore. Ni s-a spus că luni dimineață, corpurile vor ajunge la Delhi.”

Fratele lui Ishal a declarat că familia sa nu este sigură cum va obține rămășițele sale pentru incinerare.
Ministrul șef al Uttar Pradesh, Yogi Adiyanath, a scris pe Twitter: Accidentul aviatic din Nepal este foarte trist. Un umil omagiu pentru toți oamenii care au murit în acest caz, inclusiv pentru cetățenii indieni!

Condoleanțele mele sunt alături de familiile îndoliate. Fie ca Lordul Shri Ram să le dăruiască pace sufletelor plecate la sfintele sale picioare și o recuperare rapidă a celor răniți”.

Până la 40 de țări ar putea boicota Jocurile Olimpice, după anunțul organizatorilor de a permite rușilor și belarușilor să participe

Până la 40 de țări ar putea boicota următoarele Jocuri Olimpice, făcând întregul eveniment inutil, a declarat ministrul polonez al sportului și turismului, Kamil Bortniczuk, scrie dcnews.ro.

Comentariile sale au venit după ce Polonia, Lituania, Estonia și Letonia au respins împreună un plan al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a permite rușilor și belarușilor să concureze în 2024.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă se va întâmpla acest lucru.

Dar CIO a transmis joi că orice boicot ar „pedepsi atleții”.

Bortniczuk a spus că ar fi posibil să se construiască o coaliție de 40 de țări, printre care Marea Britanie, Statele Unite și Canada, pentru a sprijini un blocaj asupra planurilor CIO înainte de o întâlnire din 10 februarie.

El a adăugat: „Având în vedere acest lucru, nu cred că ne vom confrunta cu decizii grele înainte de Jocurile Olimpice și, dacă ar fi să boicotăm Jocurile, coaliția din care vom face parte va fi suficient de largă pentru a face ca organizarea Jocurilor să fie inutilă”.

CIO a anunțat săptămâna trecută că va „explora o cale” pentru a permite sportivilor ruși și belarusi să concureze la Paris sub un steag neutru, adăugând că „niciun sportiv nu ar trebui împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului”.

Mișcarea a provocat indignare, guvernul Marii Britanii afirmând că planul este potrivit doar pentru „o lume departe de realitatea războiului”.

Ministrul sportului ucrainean, Vadym Guttsait, a declarat că organismele sportive ale țării trebuie să „consolideze comunicarea” cu federațiile internaționale pentru a menține în vigoare o interdicție pentru sportivii ruși și belarusi, care a fost impusă de comitetul executiv al CIO imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Cu toate acestea, președintele CIO, Thomas Bach, a spus de atunci că aceasta a fost intenționată doar ca o măsură „de protecție” față de acești sportivi, iar acum insistă că nu ar trebui să fie discriminați.

Joi, miniștrii sportului din Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au declarat că „orice efort al Comitetului Olimpic Internațional de a aduce înapoi sportivii ruși și belarusi în competiții, chiar și sub un steag neutru, ar trebui respins”.

Ei au adăugat: „Eforturile de a returna sportivii ruși și belarusi la competițiile sportive internaționale sub steagul neutralității legitimează deciziile politice și propaganda pe scară largă a acestor țări”.

Un italian s-a mutat în R. Moldova, în timp ce soția lui moldoveancă lucrează în Italia: „Mă simt de parcă m-aș fi născut aici”

Un cetățean italian, Paolo Lorenzon, a decis în urmă cu 2 ani să se stabilească în Republica Moldova, convins că este locul care îi aduce liniște, pace și mulțumire sufletească. El este căsătorit cu o moldoveancă, dar femeia și-a propus ca până la pensie să continue să lucreze în Italia.

„Viața în Italia este frumoasă, am toate comoditățile, dar nu este bine pentru inima mea”, a spus italianul pentru Radio Europa Liberă Moldova, citat de rotalianul.com.

Paolo Lorenzon are 59 de ani și locuiește în satul Niorcani, din raionul Soroca, unde și-a cumpărat o locuință. Soția sa este dintr-un sat vecin, dar se va întoarce alături de el definitiv abia peste 5 ani, când va ieși la pensie în Italia. Ea lucrează într-un restaurant din Treviso și ține legătura cu soțul său prin telefon.

Paolo a afirmat că iubește mult să trăiască în mijlocul naturii, posibilitate pe care teritoriul moldovean i-o oferă din plin. „Aici pot observa tot ciclul vieții – a spus el referindu-se la arbori și plante. „Starea de dormire, apoi revenirea la viață, încolțirea, creșterea, înflorirea, apariția fructelor, coacerea lor și, iarăși, intrarea în starea de somn. Este viața pe care acasă nu reușeam să o simt. În Italia, nu o mai simțeam așa.”

Italianul a cumpărat o casă în urmă cu doi ani și se gospodărește de unul singur. Face focul cu lemne, își prepară de mâncare și declară că iubește locul respectiv. „Nu știu de ce, dar îl iubesc. Mă simt de parcă m-aș fi născut aici”, a spus el.

„Viața în Italia este frumoasă, am toate comoditățile, dar nu este bine pentru inima mea”, a explicat el. „În Moldova inima este frumoasă, este serenitate, este totul.”

Despre condițiile de viață din Republica Moldova, Paolo a spus: „Aici oamenii spun că nu este de lucru, dar statul nu e obligat să-ți dea un loc de muncă. Trebuie să ți-l creezi singur. În Italia, nu statul dă de muncă oamenilor. Aici, dacă nu vine să ți-l dea statul, nu se face.”

El se adresează cetățenilor moldoveni zicând: „Sunt 31 de ani de când dezmembrați statul vostru. Și nu faceți nimic pentru a înțelege ce e corect și ce e greșit. Vindeți puțin câte puțin, an după an, primiți fonduri întâi dintr-o parte, apoi din alta, acum milioane de euro și în trecut milioane de ruble. Mai devreme sau mai târziu, cei care vi i-au dat o să vă ia altceva în schimb. Și va pune stăpânire pe viața voastră.”

„Dacă nu începeți să creați și să dezvoltați, nu există viitor”, a mai adăugat italianul care este de părere că nu se poate trăi din banii pe care îi oferă statul, pentru că atunci când statul nu mai are venituri și primește bani de la alte țări devine o colonie sub controlul altora.

„Perioada coloniilor s-a terminat acum 200 de ani. Coloniile deja nu mai există, dar voi vă comportați ca niște colonizați.” Video mai jos:

Rușii donează „sume semnificative de bani” prin intermediul criptomonedelor pentru a ajuta Ucraina

Rușii indignați de invazia declanșată de președintele Vladimir Putin trimit „sume semnificative de bani” prin intermediul criptomonedelor, conform adjunctului ministrului ucrainean al Transformării Digitale, Alex Borniakov, relatează Yahoo Finance, citat de adevarul.ro.

La două zile după ce armata lui Putin și-a început invazia, pe Twitter existau postări în care era menționat faptul că Ucraina „acceptă donații în criptomonede”. 

Blockchain-urile sunt registre distribuite public, iar din acel moment Ucraina a analizat de unde sunt trimise donațiile în criptomonede.

Țara devastată de război a reușit să identifice că peste 100.000 de persoane au trimis ajutoare Ucrainei prin intermediul canalelor de criptomonede. 

Donațiile către Ucraina au variat de la un dolar la milioane de dolari„, a afirmat adjunctul ministrului ucrainean al Transformării Digitale, Alex Borniakov, pentru The Crypto Mile de la Yahoo Finance. 

Crypto, în anumite cazuri, oferă o modalitate anonimă de a transfera bani. Am văzut că unii ruși ne-au donat o sumă semnificativă”, a precizat Borniakov. 

Înțeleg că, din interiorul Rusiei, nu există o altă modalitate de a face acest lucru decât prin intermediul cripto”. 

Majoritatea donațiilor în criptomonede primite de Ucraina până în prezent au fost în bitcoin și ether, deși criptomonedele stablecoins au contribuit într-o proporție semnificativă. 

O treime din suma donată a venit prin intermediul inițiativei Crypto Fund Aid For Ukraine. Printre cele mai populare donații de active digitale trimise în Ucraina se numără: bitcoin, ethereum, cardano, solana, polkadot și stablecoins. 

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România
Articolul anterior
Noi detalii în cazul dublei crime de la Bran. Cei doi soți, proaspăt căsătoriți, au fost uciși cu toporul. Cine ar fi suspectul
Articolul următor