Ultimele date despre căutările submarinului cu turiști dispărut în Ocean

Căutările submersibilului dispărut în Atlantic au intrat în faza decisivă. Dacă mai sunt în viață, cei cinci pasageri aflați la bord, ar mai avea rezerve de oxigen pentru mai puțin de o oră, transmite protv.ro.

În operațiunea de salvare au fost implicate mai multe forțe, iar zona cercetată a fost extinsă. Au fost detectate noi zgomote subacvatice, dar sursa lor rămâne o necunoscută.

Au trecut mai bine de patru zile de când submersibilul „Titan” a fost văzut și auzit ultima dată. Operațiunea de a-l găsi a intrat într-o etapă critică, dar, cu fiecare oră care trece, speranța unui miracol e tot mai mică.

Cinci nave îl caută acum, în total vor fi 10 până la sfârșitul acestei zile, iar operațiunile de căutare se fac atât la suprafață, cât și în adâncuri.

Suprafața zonei analizate aproape că s-a dublat de miercuri și până joi și au fost detectate noi zgomote subacvatice.

Cpt. Jamie Frederick, coordonatorul de intervenție din cadrul Gărzii de Coastă americane: „Nu vă pot spune cu exactitate de unde provin acele zgomote. Ce pot să vă spun concret este faptul că noi căutăm în zona de unde ele provin și asta e tot ce putem face în acest moment”.

Pe de altă parte, apar tot mai multe declarații care pun sub semnul întrebării siguranța submarinului Un producător de televiziune american povestește experiența pe care a avut-o bord.

Josh Gates, explorator și prezentator al emisiunii Expedition Unknown de pe Discovery Channel: „Pe parcursul operațunii de scufundare a submersibilului Titan începuse să fie tot mai evident faptul că ambarcațiunea avea mai multe probleme care trebuiau rezolvate. Tocmai fusese adus de pe Coasta de Est, unde a fost supus unor teste de presiune, fusese reconstruit în mod eficient și multe sisteme funcționau, dar multe altele nu mergeau. Am avut probleme cu propulsoarele și cu controlul computerului de bord sau alte aparate asemănătoare și a fost o scufundare dificilă. Am stat în interiorul submersibilului Titan timp de 2-3 ore și au existat multe lucruri care nu erau gata de funcționare pentru punctul culminant”.

„Este un mod îngrozitor de a muri”

Nu este singurul care face astfel de afirmații.

Alan Estrada, fost pasager: „În cazul nostru, am pierdut calea de comunicare. În acest caz ai o așa-numită „perioadă de toleranță”, iar dacă modalitățile de comunicare nu sunt recuperate în acest timp, trebuie să întrerupi misiunea. Puteți să vedeți în înregistrările mele că am pierdut comunicarea cu nava-mamă, când ne aflam la o adâncime de aproape 1.000 de metri. A trecut acea „perioadă de toleranță”, începusem procedurile necesare pentru a întrerupe misiunea, am eliberat prima greutate a submersibilului, moment în care a fost restabilită comunicarea și așa am putut să coborâm”.

Dacă mai sunt în viață, ținând cont de rezervele de oxigen care le-au mai rămas, starea lor de sănătate a celor cinci pasageri aflați la bord, e una șubredă.

Dr. Aileen Marty, medic al marinei militare americane: „Scăderea cantității de oxigen care ajunge la creier și creșterea dioxidului de carbon produc o situație de panică. Ești fără vlagă, te simți tot mai dezorientat, îți pierzi concentrarea și capacitatea de a vedea. Nu mai ai vedere periferică. Este un mod îngrozitor de a muri”.

Chiar dacă submersibilul va fi localizat în următoarele ore, recuperarea lui prezintă provocări logistice uriaşe, având în vedere adâncimea de aproape 4.000 de metri, unde se află.

Cel puţin 10 persoane au fost rănite de fulger, În Germania

Un fulger produs luni seară în oraşul Dresda din estul Germaniei a rănit zece persoane, dintre care patru au suferit răni grave, transmite marţi agenţia DPA citată de stirileprotv.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de pompieri, doi bărbaţi, în vârstă de 27, respectiv 30 de ani, au fost resuscitaţi cu succes după ce au suferit un stop cardiac.

Pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a unei furtuni trecătoare care a afectat oraşul Dresda, un fulger a lovit grupul aflat pe malul fluviului Elba, la scurt timp după ora locală 17:00 (15:00 GMT).

Trei femei şi şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 41 de ani au fost răniţi. Patru dintre aceste persoane au suferit răni grave.

Potrivit rapoartelor, toţi pacienţii au primit îngrijiri medicale de urgenţă şi au fost transferaţi la spitale din apropiere.

Poliţia a împrejmuit perimetrul şi a trimis un elicopter pentru a găsi alte eventuale victime.

Pompierii au transmis luni seara un apel către alte eventuale victime, nefiind exclusă posibilitatea ca şi alte persoane să fi fost afectate şi să fi plecat ulterior.

„Dacă prezentaţi simptome cum ar fi ritm cardiac accelerat, bătăi neregulate ale inimii, amorţeală sau furnicături la nivelul extremităţilor, vă rugăm să consultaţi imediat un medic!”, au avertizat pompierii.

Serviciul german de meteorologie din Leipzig a emis o avertizare de furtună puternică valabilă pentru unele zone ale Saxoniei. Pentru Dresda, a fost emisă o avertizare de furtună de nivelul doi din patru.

Poliţia a deschis o anchetă privind circumstanţele în care s-a produs acest accident.

Directoarea gimnaziului din satul Drochia s-ar fi strangulat în sala de sport a școlii. Localnicii și internauții, zguduiți de gestul femeii: ”Ce pildă a dat copiilor?”

Un sat întreg o deplânge pe directoarea școlii care a fost găsită strangulată în sala sportivă. „A fost o femeie foarte bună”, scrie tvn.md.

colaj foto: www.tvn.md

„Ce s-a întâmplat, directoarea de școală și-a făcut seama în școală. Așa tragedie unde s-a mai văzut, unde s-a mai văzut, din cale afară, se întâmplă poate în familii așa, da în școală în loc obștesc asta e ceva… ”

Directoarea Gimnaziului din satul Drochia a fost găsită strangulată în sală sportivă a instituției.

TRAIAN CIBOTARI, reporter TV Nord: „Ușile Gimnaziului „Dumitru Roman” din localitate au fost încuiate după tragedia de sâmbătă seara. Potrivit localnicilor, acestea vor rămâne închise toată săptămâna.”

Oamenii din sat au rămas șocați de cele întâmplate, ei nu-și pot explica de ce femeia a recurs la asemenea gest.

„Când a ieșit paznicul de la școală, eu numai am văzut că a pus mâinile în cap, da deodată nu știam ce s-a întâmplat. La un moment dat doamna aceea și cerea o sticlă cu apă să-i dea la fata ei, că plângea și leșina. Și ni s-a spus că și-a făcut seama. Zic, oi Doamne, nu ne-am așteptat așa la dânsa, nu ne-am așteptat, chiar e o tragedie și foarte tare.”

„Eu am lucrat mulți ani cu dânsa. Eu am fost fochist la școală. Eu cu dânsa am fost ca…, ea era ca fiica mea, așa când a venit aici de la Chișinău, așa ne-am…, cum eram tare bine cu dânsa, da ce a fost, ce s-a întâmplat, nu vă pot…”

„Ce a fost nu putem să spunem, nu putem să… Unul Dumnezeu știe ce a avut, nu a avut, nu putem. Era o femeie bună, nu era rea. Era foarte bună femeie, foarte bună.”

Și internauții sunt șocați. Aceștia s-au întrebat retoric ”Ce pildă a dat copiilor”. Unii au scris chiar și cine ar fi constrâns-o să facă acest gest.

Oamenii legii au inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

SVETLANA TALPĂ, ofițer de presă IP Drochia: „Pe suprafața corpului neînsuflețit al femeii nu au fost depistate alte semne de moarte violentă. Corpul acesteia a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.”

Femeia de 38 de ani va fi înmormântată azi la Chișinău.

Un sat din stânga Nistrului, terorizat de vulpi. Se ascund în case abandonate și au pui

Satul Cioburciu din stânga Nistrului este invadat de cel puțin 300 de vulpi, scrie presa din regiune, citată de TV8.md. Potrivit acesteia, vulpile se ascund în case abandonate și au și pui.

Animalele se strecoară în hambare și fură găini, pui, inclusiv atacă pisici. Pe 19 mai ar fi furat 100 de găini din curtea preotului satului.

Animalele prădătoare pot fi observate și pe acoperișurile clădirilor din sat. 

Ambasadorul Rusiei, convocat la MAEIE după declarațiile unui reprezentant rus precum că armata rusă este gata să lovească podul de la Giurgiulești
Articolul anterior
Dezertările au devenit un fenomen constant pentru trupele de elită a lui Putin
Articolul următor