Un an de la dispariția Mădălinei, fetița unei moldovence din SUA

Mădălina Cojocari, fata unei moldovence stabilite în Carolina de Nord, SUA, este în continuare căutată de autoritățile americane. Aceasta a fost dată dispărută acum un an. În prezent nu există indicii noi despre locul unde fata s-ar putea afla, iar cazul rămâne relativ neschimbat.

Potrivit wcnc.com, Mădălina Cojocari, în vârstă de doar 11 ani, a fost văzută ultima dată la Bailey Middle School din Cornelius, Carolina de Nord, părăsind autobuzul școlar chiar înainte de ora 17:00. De atunci, fata nu a mai fost văzută, transmite Știri.md

Mama micuței, Diana Cojocari, le-a spus oamenilor legii că și-a văzut pentru ultima dată fiica la data de 22 noiembrie, în jurul prânzului. Puțin mai târziu, aceasta și-a schimbat mărturia, spunând că a văzut-o ultima oară pe Mădălina în data de 23 noiembrie, în jurul orei 22:00.

Christopher Palmitter, tatăl vitreg al Mădălinei, susține că fiica este în siguranță și că a fost ascunsă, cel mai probabil, de către mama Diana, undeva în munți.

Atât Palmitter, cât și Diana Cojocari au fost arestați în data de 17 decembrie. Dosarele de arestare publicate după ce au fost luați în custodie afirmă că Diana Cojocari a contactat familia din Moldova în legătură cu dispariția fiicei sale.

Amintim că un caz șocant a avut loc în luna decembrie 2022, în SUA. O fetiță de 11 ani, fiica unei femei din Republica Moldova, a dispărut fără urmă. Timp de mai bine de trei săptămâni, părinții nu au anunțat Poliția, iar acum cei doi sunt arestați. FBI-ul încearcă să dea de urma minorei.

La aproape opt luni de la dispariția moldovencei Mădălina Cojocari, presa din SUA a publicat noi informații despre acest caz. Conform documentelor desecretizate, mama fetei, Diana Cojocari, a vorbit despre faptul că tatăl vitreg ar fi putut să vândă minora.

La nouă luni distanță din ziua în care copila a fost văzută pentru ultima dată, bunica ei, Rodica Cojocari, susține că nepoata sa a fost vâbdută.

Escaladare în Georgia! Liderul opoziției, Levan Khabeishvili, a fost bătut brutal de poliție în timpul protestelor masive nocturne

Forțele de securitate din Georgia au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade asurzitoare împotriva protestatarilor din fața parlamentului.

Aceștia intensificând brusc represiunea după ce legislatorii au dezbătut un proiect de lege privind „agenții străini”, considerat de opoziție și de țările occidentale ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Martorii oculari ai Reuters au văzut cum unii ofițeri de poliție i-au atacat fizic pe protestatari, care au aruncat cu ouă și sticle în ei, înainte de a folosi gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare pentru a-i forța pe manifestanți să părăsească zona din fața clădirii parlamentului.

Protestele continuă

Levan Khabeishvili, liderul celui mai mare partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a postat o fotografie pe X cu fața însângerată și cu un ochi vânăt. Un oficial al partidului a declarat pentru Reuters că Khabeishvili a fost bătut de poliție după ce a dispărut din centrul orașului Tbilisi.

După ce au fost dispersați din parlament, aproximativ două mii de protestatari au continuat să blocheze principalul bulevard Rustaveli din Tbilisi, baricadându-l cu mese de cafenea și coșuri de gunoi. Unii au strigat „sclavi” și „ruși” către poliție.

Mai devreme, poliția antirevoltă a folosit spray-uri cu piper și bastoane pentru a-i îndepărta pe unii protestatari care încercau să împiedice legislatorii să părăsească intrarea din spate a parlamentului.
Președintele georgian Salome Zourabichvili, un dușman declarat al guvernului ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a declarat într-o postare pe X că represiunea a fost „total nejustificată, neprovocată și disproporționată” și că protestele au fost pașnice.

Proiectul de lege a accentuat diviziunile în această țară profund polarizată din sudul Caucazului.

Legea rusă din Georgia

Parlamentul, care este controlat de Visul Georgian și de aliații săi, va aproba probabil proiectul de lege, care trebuie să mai treacă încă două lecturi înainte de a deveni lege. Parlamentarii au încheiat sesiunea de marți fără a vota, iar dezbaterea va fi reluată miercuri.

Proiectul de lege ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.

Criticii georgieni au catalogat proiectul de lege drept „legea rusă”, comparându-l cu legislația Moscovei privind „agenții străini”, care a fost folosită pentru a reprima disidența în această țară.

sursa

Moldovenii revin acasă de sărbători? Cresc cozile la vamă

Poliția de Frontieră atenționează călătorii despre fluxul mărit în punctul de trecere a frontierei Costești, în ambele direcții de deplasare.

Moldovenii revin acasă de sărbători? La vama Costești s-au format coziFoto: Poliția de Frontieră

„În vederea fluidizării traficului transfrontalier au fost deschise toate benzile de circulație și suplinit numărul angajaților din prima linie de control”, informează PTF Costești.

Astfel, funcționarii punctului vamal vin cu un set de recomandări pentru călători:

  • Verificarea, din timp, a valabilității actelor de călătorie care acordă dreptul de traversare a frontierei de stat.
  • Utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei, pentru a nu supraîncărca doar unele.
  • Consultare cu ofițerii de la call-centrul Poliţia de Frontieră (022 259 717) pentru a cunoaște care este situația la frontieră, regulile de trecere a frontierei și alte informații de ordin public.

Compozitorul și dirijorul Gheorghe Mustea își sărbătorește astăzi ziua de naștere

Compozitorul, dirijorul și profesorul universitar Gheorghe Mustea își sărbătorește astăzi, 1 mai, ziua de naștere.

Gheorghe Mustea împlinește 73 de ani. Compozitorul s-a născut în anul 1951, la Mândrești, Telenești. Și-a făcut studiile la Școala medie de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, transmite newtv.md.

Gheorghe Mustea a compus muzică simfonică, muzică de operă, muzică pentru soliști, cor și orchestră, muzică instrumentală de cameră, corală, în stil popular (pentru orchestră de muzică populară, voce și orchestră de instrumente populare, instrumente populare solo și orchestră),de estradă, pentru copii (instrumentală, vocală și corală),pentru film, pentru teatru.

Artistul are în palmaresul său peste 1400 de concerte în țară și în străinătate și este președinte al Societății Muzicale din Chișinău.

Gheorghe Mustea deține titlul de Artist al Poporului, a fost decorat cu „Ordinului Republicii”, iar în 2013 a fost distins cu Premiul Național. Este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei și Doctor Honoris Causa al Universități de Stat ”Alecu Russo” din Bălți.

Un sat din Moldova își va alege primarul din a treia încercare
Articolul anterior
Autoritățile ar putea monitoriza activitatea zilierilor cu ajutorul unei aplicații digitale
Articolul următor