Un an de pandemie în Republica Moldova

Astăzi, 7 martie 2021, se împlinește un an de la confirmarea primului caz de Covid-19 în Republica Moldova. Un an de pandemie, luptă pentru viață. Un an în care am pierdut 4.091 de persoane dragi pentru mulți dintre noi. Un an plin de provocări, incertitudine, dar și cu multă solidaritate și compasiune umană. Un an nou care ne aduce speranța că împreună putem opri pandemia. Oamenii de știință au depus tot efortul. De noi depinde dacă ne unim eforturile și respectăm măsurile de protecție: evitarea aglomerațiilor, respectarea măsurilor de igienă și protecție.

Primul caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în Republica Moldova pe data de 7 martie 2020, la o femeie de 48 de ani, revenită din Italia, relatează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din cauza creșterii cazurilor de infectare, pe 17 martie 2020, în ţară este instituită stare de urgență, pentru 60 de zile, mai exact până în 15 mai. Au fost impuse mai multe restricții.

S-a decis închiderea instituțiilor de învățământ, a piețelor,  centrelor comerciale, întreprinderilor economice și din domeniul HoReCa, restricționarea transportului public, anularea zborurilor, acces limitat sau restricționat la terenurile de joacă, în parcuri și zone de agrement. Doar farmaciile și magazinele alimentare și-au continuat activitatea, respectând cu strictețe măsurile de protecție împotriva COVID-19.  

COVID-19 a provocat primul deces pe 18 martie 2020. O femeie de 61 de ani, revenită din Italia, a decedat la Spitalul Republican.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile decid să creeze Centrul de triere COVID-19, ce a permis trierea pacienților suspectați de COVID-19, iar odată cu aceasta, majorarea capacității paturilor din spitalele strategice desemnate, asigurarea condițiilor de izolare pentru pacienții suspectați de COVID-19  și prevenirea răspândirii masive a cazurilor.

Primele zile de primăvară aduc carantina în satul Bălceana, Hîncești, iar mai apoi și în oraşele Ştefan-Vodă şi Soroca, dar și satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, care înregistrau tot mai multe cazuri de infectări.  Este permisă doar tranzitarea localității și deplasarea medicilor. 

La 10 aprilie 2020, autoritățile decid să inițieze tratamentul la domiciliu, concomitent cu prelevarea probelor acasă la persoanele suspectate de noul tip de coronavirus, de către echipele mobile, ceea ce a permis consolidarea capacităților instituțiilor spitalicești și alocarea paturilor pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave.

Încă atunci autoritățile decid compensarea medicamentelor pentru tratamentul COVID-19, indiferent de statutul asigurat/neasigurat. Pentru copii compensarea este de 100%, iar pentru adulți – 70%.

La mijlocul lunii mai, după starea de urgență, în Republica Moldova se declară starea de urgenţă în sănătate publică. Localurile de agrement rămân închise, dar se redeschid cabinetele stomatologice și frizeriile.

Ulterior, autorităţile decid ca examenul de bacalaureat să fie anulat.

Tot în luna mai, reprezentanţii HoReCa şi comercianţii din pieţele Capitalei sunt nemulţumiţi de măsurile restrictive şi organizează proteste.

Ulterior, mai multe restricții au fost parțial anulate. Treptat se redeschid și centrele comerciale, însă fără cinematografe, restaurante, cafenele și spații de joacă.

Zborurile au fost reluate pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 15 iunie 2020. Echipaţi cu măşti, mănuşi şi soluţii dezinfectante, sute de moldoveni au zburat spre Paris, Milano, Moscova, Torino, Londra şi Dublin.

După o pauză de trei luni, cafenelele, restaurantele şi localurile de agrement şi-au redeschis uşile pentru clienți, cu respectarea măsurilor de protecție.

Starea de urgenţă în sănătate publică este prelungită de la o lună la alta. În toamnă au început să fie înregistrate noi cazuri de COVID-19, cu peste 1700 de cazuri noi, iar numărul celor răpuşi de virus ajunge la 26 în fiecare zi. Medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți, iar autoritățile amenajează secții COVID-19 în majoritatea spitalelor din țară și impun noi măsuri restrictive, pentru a getsiona și controla situația epidemiologică.

Pandemia a influiențat și activitatea școlilor. În septembrie, toate instituțiile de învățământ din țară au ales unul dintre cele șapte modele propuse anterior de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.  Astfel, din cele 1 249 de școli, cele mai multe instituții, 769 la număr, au activat după modelul unu, ceea ce înseamnă prezența fizică de 100% a elevilor la școală. Altele 119 instituții au ales modelul doi de studiu, învățarea în două schimburi. Pentru modelul trei au optat patru instituții, ele au ales învățarea combinată, iar 17 școli s-au ghidat de modelul patru, învățarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic. 15 școli au ales învățarea alternantă, săptămânal, iar 261 de instituții au optat pentru învățarea mixtă. Nicio instituție din țară nu a ales învățarea la distanță, inclusiv online.

Recent, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgenţă în sănătate publică până pe 15 aprilie. Astfel, se interzic activitățile cluburilor de noapte, iar restaurantele, barurile și cafenelele pot activa până la ora 22.00. În același timp, instituțiile publice și cele private au stabilit un regim special de muncă.

În această perioadă, Republica Moldova a beneficiat de suport în combaterea pandemiei. Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană, UNICEF, USAID, SDC, alți parteneri de dezvoltare au donat echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie și dispozitive medicale esențiale în lupta cu virusul. Ajutoare au venit și din partea mai multor țări, precum România, Cehia, Franța, Elveția, Letonia, China, Federația Rusă, Polonia, Germania, Republica Belarus, Turcia, Austria, etc.

În același timp, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” erau achiziționate echipamente și dispozitive medicale pentru consolidarea secțiilor de terapie intensivă și reanimare, teste pentru laborator, dar și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali.

În prezent autoritățile, cu suportul partenerilor externi, au demarat procesul de imunizare anti-COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali din secțiile de reanimare, anestezie și terapie intensivă.  

Veste bună pentru moldoveni! Se ieftinește lumina! Noile tarife, aprobate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a votat micșorarea tarifului la energia electrică livrată de „Premier Energy”. Astfel, consumatorii casnici din raioanele de Sud și Centru vor achita 2,34 lei/kWh, ceea ce constituie o scădere cu 5 bani, scrie deschide.md.

De menționat că, anterior, reprezentanții „Premier Energy” au solicitat majorarea tarifului până la 2,77 lei/kWh.

O situația similară este și în cazul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Furnizorul a cerut pentru consumatorii casnici un tarif de 3,01 lei/kWh, comparativ cu 2,88 lei/kWh în prezent. Totuși, ANRE a decis micșorarea tarifului până la 2,84 lei/kWh.

Ultima dată, prețul la lumină a fost modificat în noiembrie 2023.

Precizăm că, tot astăzi, ANRE a aprobat micșorarea tarifului la energia termică.

Un angajat al Ambasadei ruse la Chișinău, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova și urmează să părăsească țara

Un angajat al Ambasadei Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara noastră. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe, după ce ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul instituției pentru a-l informa despre decizia în cauză, scrie moldova1.md.

Potrivit MAE, măsura a fost luată drept răspuns la deschiderea de către Rusia a șase secții de votare în regiunea transnistreană.

Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, se arată în nota informativă.

Amintim că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat pe 12 martie la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit instituției, diplomatului rus i-a comunicată poziția privind dezaprobarea deciziei referitoare la deschiderea secțiilor de votare ale Federației Ruse în regiunea transnistreană. La rândul său, Vasnețov, a declarat pentru presă că poziția Chișinăului este „nefondată” și că drepturile cetățenilor ruși din Republica Moldova trebuie respectate.

Menționăm că, în ultimii șase ani, nouă diplomați ruși au fost expulzați din Republica Moldova, urmate de acțiuni similare din partea Moscovei.

Cel mai recent caz a fost înregistrat în aprilie anul trecut, când un diplomat rus a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova pentru comportament necorespunzător.

Se ieftinește căldura în Chișinău și Bălți

Locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți vor plăti mai puțin pentru agentul termic. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi micșorarea tarifelor la căldură, dând curs demersurilor depuse de către SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord”, scrie radiomoldova.md.

Potrivit proiectului aprobat de ANRE, în municipiul Chișinău consumatorii deserviți de „Termoelectrica” vor achita 2 138 de lei/Gcal (fără TVA), în comparație cu 2 774 de lei/Gcal în prezent.

Consumatorii din municipiul Bălți, deserviți de CET-Nord, vor achita 2 245 de lei/Gcal (fără TVA), comparativ cu 3 215 lei/Gcal.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Actorul Alec Baldwin a devenit tată pentru a şaptea oară la 62 de ani
Articolul anterior
Locuitorii din Abaclia au plantat 4.000 de copaci
Articolul următor