Un bărbat a găsit în câmp o rachetă antigrindină și a dus-o acasă

Un bărbat din raionul Fălești a găsit o rachtă antigrindină în timp ce păștea oile pe un câmp și a luat-o acasă. Acesta a pus-o pe acoperișul unei construcții auxiliare din gospodăria sa, unde s-a aflat timp de două săptămâni, până când o rudă a acestuia a observat-o și a chemat poliția.

Imediat a fost informat și Serviciul Situații Excepționale Fălești care a sesizat echipa de genişti din cadrul Brigăzii de Infanterie Motorizată Bălţi.

Până la sosirea geniștilor în teritoriu și pentru neadmiterea persoanelor în zona de risc, paza perimetrului a fost asigurată de către angajații Poliției.

sursa: www.deschide.md

Maia Sandu, de Ziua Drapelului Republicii Moldova: Să fim mândri când privim spre tricolor

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Național al Republicii Moldova. Cu această ocazie, în fața Casei Guvernului s-a desfășurat o ceremonie festivă.

În cadrul evenimentului a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a afirmat într-un discurs că atunci când cineva privește tricolorul, trebuie să-și amintească de valorile care ne definesc pe noi – dorința de libertate și de bună înțelegere, dragostea față de pământul nostru, atașamentul față de cultura și tradițiile noastre, transmite realitatea.md. 

„Marcăm în fiecare an Ziua Drapelului de Stat cu urarea: „Onor la tricolor!” – o urare care nu doar celebrează steagul nostru, dar reprezintă și un îndemn la contemplare. Cum onorăm noi în viața cotidiană acest simbol al statului nostru, care este o fereastră deopotrivă spre trecut, dar și spre viitor? Cum ne arătăm respectul față de drapelul ce servește drept ancoră și reper, amintindu-ne că împreună putem depăși orice obstacol? Răspunsul este simplu – să răspundem nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi chemării la unitate, solidaritate și speranță care se reflectă în cele trei culori ale drapelului nostru”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul evenimentului au participat și prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean, miniștri, președintele Parlamentului Igor Grosu. 

Au avut loc prestații ale Orchestrei Prezidențiale, ale Gărzii de Onoare, ale Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, ale studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ale mai multor coruri de copii.

În Iran, un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste

Rapperul disident Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte pentru implicarea sa în protestele de amploare care au avut loc în Iran, în 2022, potrivit avocatului său.

Un rapper, condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste, în Iran

„A fost emis un ordin de execuție pentru Toomaj Salehi”, a anunțat avocatul lui Salehi, Amir Raesian, potrivit CNN, transmite digi24.ro.

Rapperul a fost reținut, ținut în izolare și ar fi fost torturat după ce a fost arestat.

O instanță din Isfahan a anulat marți decizia Curții Supreme superioare în cazul lui Salehi, menținând verdictul inițial pentru „corupție pe pământ” și a stabilit pedeapsa maximă cu moartea, potrivit publicațiilor iraniene Shargh și Entekhab.

Presa de stat a spus că pedeapsa lui Salehi poate fi redusă de către o comisie de grațiere, dacă face din nou recurs.

Salehi, în vârstă de 32 de ani, care a criticat regimul iranian și s-a declarat ferm împotriva guvernului în versurile melodiilor sale și pe rețelele sociale, a fost eliberat din închisoare pentru scurt timp anul trecut, dar poliția l-a arestat din nou într-o acțiune brutală și l-a trimis în închisoarea în Isfahan.

El a fost arestat din nou după ce a apărut într-un videoclip în care a dezvăluit că a fost torturat și plasat în izolare timp de 252 de zile după arestarea din octombrie 2022, au declarat experții ONU.

Un alt artist iranian, rapperul Saman Yasin de origine kurdă, care a fost și el arestat în timpul protestelor din 2022, a fost transferat la un spital de psihiatrie de două ori în mai puțin de un an, potrivit publicației IranWire.

Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe Yasin la cinci ani de închisoare, potrivit organizației Hengaw.

Protestele au cuprins toată țara după moartea lui Mahsa Amini, de 22 de ani, în arestul poliției. Autoritățile au intervenit brutal împotriva manisfestanților și au arestat sute de persoane, multe dintre ele primind condamnări aspre între timp.

„Condamnăm ferm sentința la moarte a lui Toomaj Salehi și pedeapsa de cinci ani pentru rapperul Saman Yasin. Cerem eliberarea lor imediată”, a scris Biroul Trimisului Special al Statelor Unite pentru Iran pe Twitter. „Acestea sunt cele mai recente exemple de abuz brutal al regimului asupra propriilor cetățeni, de nerespectare a drepturilor omului și opoziție la schimbarea democratică pe care o dorește poporul iranian”.

Și experții ONU au cerut eliberarea lui Salehi și anularea pedeapsei cu moartea. „Suntem alarmați de stabilirea pedepsei cu moartea și de presupusa totuturare a domnului Salehi, care pare să aibă legătură exclusiv cu exercitarea dreptului său de libertate de exprimare artistică”, au spus experții.

Sponsorul politic al lui Salehi în Europa, deputatul german Ye-One Rhie, a calificat condamnarea la moarte a lui Salehi drept „absurdă și inumană”.

Conducerea Republicii Moldova a participat la evenimentul „Moldova pentru Educație”

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la lansarea Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, care a avut loc în cadrul Săptămânii Educației.

Dorin Recean a participat la evenimentul Săptămâna EducațieiFoto: Guvernul Republicii Moldova

În cadrul acestuia, 11 companii private și-au asumat angajamentul să investească 17 milioane de lei în infrastructură și dotarea celor 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model.

La eveniment au fost prezenți președinta Maia Sandu, ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, reprezentanți ai partenerilor externi și ai mediului de afaceri autohton. 

Premierul a susținut ideea implicării proactive a întreprinzătorilor în creșterea calității educației în țara noastră, evidențiind exemplul companiilor care deja și-au adus contribuția în acest sens. Resursele vor fi alocate pentru dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, bibliotecilor școlare, sălilor de sport,  construcția serelor pentru lecțiile de biologie, achiziționarea echipamentelor pentru rețeaua de Internet, bibliotecile digitale ș. a.

„Este un domeniu important, care contribuie la integrarea europeană a Republicii Moldova. Ne propunem să consolidăm societatea în jurul acestui obiectiv strategic de modernizare a sistemului educațional și să atragem și mai mulți parteneri din domeniul privat. Îndemn oamenii de afaceri să devină partenerii noștri și să investească într-un proiect care va aduce beneficii întregii societăți”, a spus șeful Guvernului.

Săptămâna Educației, cu genericul „Moldova pentru Educație”, se desfășoară între 22 și 28 aprilie și este o premieră pentru țara noastră. Timp de șapte zile, sunt abordate cele mai importante inițiative în domeniu și sunt discutate problemele cu care se confruntă sistemul. Mii de cadre didactice, părinți și elevi, reprezentanți ai sectorului public și privat au posibilitatea să participe la ateliere, workshop-uri, discuții, activități interactive despre prezentul și viitorul educației. 

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub patronajul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare.

Bărbat reținut pentru că și-ar fi violat nepoata, la Anenii Noi
Articolul anterior
Vladimir Zelenski îndeamnă localnicii să se evacueze din Donețk ”pentru a scăpa de teroarea rusă”
Articolul următor