Salvatorii au fost solicitați să spargă ușa unui apartament după ce fiul locătarei nu putea da de mama sa.
Cazul a avut loc ieri într-un apartament de pe strada Alecu Russo, din capitală, în jurul orei 16. Pompierii au venit la chemarea polițiștilor de sector, care la rândul său, au fost alertați de fiul victimei, scrie tv8.md.
Pompierii au reușit să intre în locuința de la etajul trei spărgând geamul, după care au deblocat și ușa. Din păcate, pompierii au descoperit că bătrâna era decedată. Potrivit poliției, cel mai probabil, moartea a găsit-o pe femeie subit, în propriul pat.
Femeia avea 76 de ani și locuia singură. Medicii legiști urmează să stabilească cauza exactă a decesului.
Omenirea, în cel mai mare pericol! Un asteroid are șanse foarte mari să lovească Pământul
Recent, astronomii au observat un asteroid numit 2024 YR4, care are acum 3,1% șanse să lovească pământul pe 22 decembrie 2032. Aceasta reprezintă cel mai mare risc de coliziune înregistrat vreodată, conform calculelor NASA, scrie evz.ro.
Astronomii descoperă riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4 în 2032
Cu o lățime estimată între 40 și 90 de metri, impactul ar putea avea efecte devastatoare, precum distrugerea unui oraș sau provocarea unui tsunami dacă asteroidul lovește în apropierea unei insule sau a unei coaste.
Deși aceste estimări sunt bazate pe date preliminare și ar putea suferi modificări, riscul nu poate fi ignorat.
Păstrarea calmulu, riscul este încă scăzut, dar trebuie monitorizat
Bruce Betts, de la Planetary Society, a subliniat că, deși riscul există, nu există niciun motiv pentru panică. Expertul recomandă o monitorizare atentă a asteroidului, având în vedere că șansele de impact sunt considerate scăzute, dar nu imposibile.
Richard Moissl, șeful biroului de apărare planetară din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), a liniștit publicul, afirmând că nu există pericol imediat pentru pământ.
Totuși, riscul a fost declarat cel mai mare înregistrat de la începutul monitorizării obiectelor cerești, depășind chiar îngrijorările generate de asteroidul Apophis în anii 2000.
Tehnologia și misiunile de deviere, o soluție posibilă în viitor
În ciuda riscurilor, este important de menționat că riscul unui impact major cu asteroidul 2024 YR4 poate fi revizuit pe măsură ce sunt obținute mai multe date, inclusiv observații de la telescopul James Webb, în martie 2025.
În plus, comunitatea științifică lucrează deja la tehnologii pentru a devia traiectoria asteroizilor. Un exemplu remarcabil este misiunea NASA din 2022, care a reușit să modifice traiectoria unui asteroid inofensiv, deschizând calea pentru viitoare misiuni de apărare planetară.
În cazul în care riscurile se confirmă, o astfel de misiune ar putea fi luată în considerare pentru a preveni o potențială catastrofă.
De asemenea, dezvoltarea unor metode de deviere ar putea reduce amenințările reprezentate de alți asteroizi în viitor, contribuind astfel la protejarea planetei. Misiunile de apărare planetară rămân un domeniu de cercetare activ, cu scopul de a proteja viața pe Pământ în fața pericolelor cosmice.
O unitate de urgență modernă va fi construită la Slobozia, în stânga Nistrului
O unitate de urgență modernă va fi construită la Slobozia, în stânga Nistrului. Elveția și Marea Britanie, în parteneriat cu PNUD, lansează un proiect care va susține consolidarea încrederii și cooperării între cele două maluri ale Nistrului în domeniul asistenței medicale de urgență. Cu un buget de 1,8 milioane de dolari, va fi elaborat și pilotat conceptul de unitate de urgență model în stânga Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În localitatea Slobozia din stânga Nistrului va fi creată infrastructura necesară pentru o unitate medicală de urgență modernă. Vor fi achiziționate două ambulanțe, care vor deservi persoanele aflate în dificultate.
Unitatea de urgență va fi construită respectând standardele internaționale și naționale din domeniul asistenței medicale. Serviciile și facilitățile unității de urgență vor fi proiectate în așa fel încât să fie accesibile tuturor, inclusiv persoanelor cu dizabilități.
Datorită transferului de cunoștințe și a cooperării facilitate de proiect, personalul medical de pe malul stâng va fi mai bine pregătit să ofere servicii medicale de urgență în conformitate cu cele mai noi standarde. În cadrul aceluiași proiect vor fi armonizate protocoalele și metodologiile de asistență medicală de urgență pe malul stâng al râului Nistru.
Totodată, va fi dezvoltat un model de formare continuă pentru personalul medical, implicând cooperarea dintre Centrul de instruire în asistență medicală de urgență din Chișinău și Centrul de simulare a urgențelor medicale din Tiraspol. În urma instruirilor teoretice și practice, personalul medical din stânga Nistrului va fi capabil să răspundă prompt și eficient la diferite nevoi de asistență medicală ale bărbaților, femeilor, copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități.
Anterior au mai fost realizate proiecte în domeniul sănătății care au contribuit la dezvoltarea serviciilor medicale de calitate în stânga Nistrului, prin instruiri, oferire de echipamente și consumabile, în special în domeniul serviciilor de sănătate a mamei și copilului și imunizări.
Actele de stare civilă românești în 2025. Schimbările care intră în vigoare din martie
Românii trebuie să fie informați că legea a suferit modificări, iar începând cu 1 martie, toate județele din țară sunt obligate să implementeze un sistem electronic pentru gestionarea actelor de stare civilă. Acest sistem va include certificatele de naștere, căsătorie și deces, scrie evz.ro.
Sistem electronic pentru gestionarea actelor de stare civilă de la 1 martie
Totul va fi digitalizat, iar această schimbare este așteptată să contribuie semnificativ la modernizarea administrației publice locale.
În viitor, actele vor fi emise pe formulare standard și vor fi înregistrate în format digital.
Ordonanța emisă de Executiv anul trecut prevede că, începând cu 31 martie 2025, ofițerii de stare civilă din întreaga țară vor completa primul exemplar al registrului pe calculator, în timp ce varianta pe hârtie va fi păstrată pentru arhivare. Al doilea exemplar al actelor va fi disponibil exclusiv în format electronic.
Sistemul digitalizat, disponibil și pentru românii care trăiesc în străinătate din 24 seprembrie
Sistemul digitalizat va fi disponibil și pentru românii care trăiesc în străinătate, însă acest lucru se va întâmpla abia începând cu 24 septembrie 2025. Până atunci, documentele emise de ambasade și consulate vor continua să fie completate în mod manual.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dezvoltat proiectul de digitalizare a actelor de stare civilă cu ajutorul unei finanțări europene. Valoarea totală a acestui proiect se ridică la aproape 185 de milioane de lei, dintre care 156 de milioane reprezintă fonduri nerambursabile.
Acte necesare pentru căsătorie la starea civilă
Începând cu acest an, pentru oficierea căsătoriei civile sunt necesare următoarele categorii de documente:
buletinele de identitate (original și copie);
certificatele de naștere (original și copie);
certificatul medical prenuptial (valabil 14 zile);
documente care atestă încheierea unei eventuale căsătorii anterioare (dacă este cazul).
Cununia civilă poate fi oficiată între 11 și 30 de zile de la depunerea declarației la primărie. În cazul în care unul dintre viitorii soți nu poate fi prezent din motive medicale, cununia poate avea loc într-un alt loc, cu aprobarea primarului, potrivit gândul.ro
Cuplul va completa în declarația de căsătorie că nu există impedimente legale și va alege numele de familie pe care îl vor purta, precum și regimul matrimonial dorit. Dacă se alege un regim diferit de cel legal, va fi necesară încheierea unei convenții matrimoniale la notar.
Această modificare contribuie la modernizarea sistemului de stare civilă din România și simplifică semnificativ procesul pentru cetățeni, oferind o soluție mai rapidă și eficientă pentru gestionarea celor mai importante evenimente din viața lor.