Un bărbat nevinovat a stat 38 de ani la închisoare şi a fost eliberat după ce probele ADN au arătat adevăratul criminal

Un bărbat care a petrecut mai mult de 38 de ani în spatele gratiilor pentru o crimă și două tentative de crimă comise în 1983 a fost eliberat din închisoare, în California, după ce probele ADN au indicat un alt autor al faptelor.

Condamnarea lui Maurice Hastings, în vârstă de 69 de ani, a fost anulată la cererea procurorilor și a avocaților săi, scrie The Guardian.

„M-am rugat tmulți ani ca această zi să vină”, a declarat Hastings: „Nu arăt pe nimeni cu degetul. Vreau doar să mă bucur de viața mea acum, cât o mai am”.

„Ceea ce i s-a întâmplat domnului Hastings este o nedreptate teribilă. Sistemul judiciar nu este perfect, iar atunci când aflăm de noi dovezi care ne fac să ne pierdem încrederea într-o condamnare, avem obligația de a acționa rapid”, a declarat procurorul George Gascón.

Victima în acest caz, Roberta Wydermyer, a fost agresată sexual și ucisă cu un singur foc de armă în cap. Cadavrul ei a fost găsit în portbagajul mașinii sale din Inglewood, suburbie a Los Angelesului.

Hastings a fost acuzat de crimă în circumstanțe speciale, iar procurorul ceruse pedeapsa cu moartea. Jurații l-au declarat vinovat și a fost condamnat în 1988 la închisoare pe viață fără posibilitatea de a fi eliberat condiționat.

Hastings și-a susținut nevinovăția încă din momentul arestării.

Hastings a cerut un test ADN în 2000, dar procurorul i-a respins cererea. Anul trecut, Hastings a depus o nouă declarație de nevinovăție, iar testele ADN din iunie anul trecut au constatat că probele nu îi aparțin, notează Mediafax.

Profilul ADN a fost introdus într-o bază de date, în această lună, și a corespuns cu cel al unei persoane condamnate pentru o răpire armată, în care o femeie a fost introdusă în portbagajul unui vehicul, precum și pentru agresiune sexuală asupra acesteia.

Suspectul respectiv, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a murit în închisoare în 2020.

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra

Un asteroid masiv, considerat un posibil ”ucigaş de planete”, trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, transmite Live Science citat de Agerpres.

Acest asteroid „potenţial periculos” de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin apropierea Pământului în mai mult de un secol. Asteroidul denumit 2011 UL21 este un asteroid de proximitate pentru Terra – orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare).

Asteroidul 2011 UL21 trece prin proximitatea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Pornind de la observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, conform SpaceReference.org, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, după cum arată datele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Astfel, în cazul unei ciocniri cu Terra, acest asteroid are potenţialul de a produce distrugeri la nivel continental, iar materia expulzată în atmosferă după un eventual impact ar putea duce la modificări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un „ucigaş de planete”.

Asteroidul 2011 UL21 trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra – mai aproape decât a trecut în ultimii 110 ani, conform simulărilor derulate de NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL). La această distanţă, este considerat un obiect „potenţial periculo”s de către NASA, chiar dacă distanţa la care trece este de 17 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună.

Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă pentru că este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la distanţa de doar 2,7 milioane de kilometri de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL.

Calculele NASA arată că nu există niciun pericol ca un asteroid „ucigaş de planete” să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani. Asteroidul Apophis, care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, se va apropia de Pământ în 2029, când va trece mai aproape decât orbitele pe care se află unii sateliţi, dar fără a prezenta riscul unei ciocniri, conform simulărilor.

Datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut cu 1,4%

Datoria externă brută a R. Moldova a fost de peste zece miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului curent, în scădere cu 1,4%.

Datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut cu 1,4%

Potrivit BNM, ponderea acesteia în Produsul Intern Brut a constituit aproximativ 61% și s-a diminuat cu 2,4 puncte procentuale față de sfârșitul anului trecut, transmite Radiomoldova.md.

Datoria externă publică a reprezentat circa 36% din totalul datoriei externe, însumând peste 3,7 miliarde de lei și diminuându-se cu 2,4%.

Datoria externă privată, cu o cotă de 64% în total, a scăzut cu 0,7%.

A plecat la ceruri actrița româncă Ileana Stana Ionescu

Actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață duminică, 30 iunie, la vârsta de 87 de ani. Aceasta s-ar fi confruntat cu probleme grave de sănătate, potrivit Hotnews.ro.

„Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière.

În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013).

Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei”, se spune în postare.

Actriţa Ileana Stana Ionescu, cu o carieră de peste şase decenii, va rămâne în inimile spectatorilor cu roluri celebre precum Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990. Dar şi pentru interpretări remarcabile în pelicule precum: „Cuibul de viespi” (1987), „Cucoana Chiriţa” (1986), „Aici nu mai locuieşte nimeni” (1995), „Dumbrava minunată” (1980).

”M-am săturat!” Un veteran de război de 102 ani s-a înfometat timp de 8 săptămâni, după ce i-a fost refuzată moartea asistată
Articolul anterior
Doliu în lumea manelelor! A murit de tânăr, după ce a pierdut lupta cu cancerul
Articolul următor