Un britanic a murit într-o închisoare din Donețk. Bărbatul lucra pentru o organizaţie umanitară

Britanicul Paul Urey, al cărui deces într-o închisoare din regiunea Donețk a fost anunţat vineri, era lucrător umanitar, afirmă Legiunea internaţională de apărare a Ucrainei, contrazicând astfel varianta de autorităţilor separatiste din estul Ucrainei, care susțin că britanicul „a condus operaţiuni militare” și „s-a ocupat de formarea mercenarilor”. Paul Urey fusese capturat în luna aprilie și, potrivit mamei sale, avea diabet și era dependent de insulină.

Brittisk hjälparbetare död i rysk fångenskap i Donesk

„Suntem întristaţi de anunţul morţii dlui Urey (…) El nu lupta în Ucraina. El era angajat al unei organizaţii umanitare”, a declarat serviciul de presă al Legiunii ucrainene, care îi reuneşte pe combatanţii voluntari străini, citat de agenţia Interfax-Ucraina, potrivit AFP, citată de Digi24 cu referire la Agerpres.

Autorităţile separatiste, anunţându-i decesul în detenţie pe 10 iulie, au afirmat că Paul Urey (45 de ani) „a condus operaţiuni militare, a făcut recrutări şi s-a ocupat de formarea mercenarilor pentru bandele armate ucrainene”.

O organizaţie non-profit cu sediul în Regatul Unit, Presidium Network, a anunţat pe 29 aprilie că doi lucrători umanitari pe care îi cunoştea, Paul Urey şi Dylan Healy, au fost capturaţi de armata rusă în sudul Ucrainei, în timp ce încercau să evacueze o femeie şi doi copii.

Mama lui Paul Urey a declarat atunci că fiul său era într-o misiune umanitară, că suferea de diabet şi era dependent de insulină.

Originari din Manchester şi respectiv Warrington (nordul Angliei), Paul Urey este prezentat de Presidium Network ca un tată de familie care nu a activat în armată, dar a petrecut opt ani în Afganistan ca antreprenor civil, în timp ce Dylan Healy a lucrat la un lanţ hotelier din Marea Britanie.

Alţi trei combatanţi prezentaţi de autorităţile separatiste din regiunea Doneţk drept mercenari, doi britanici şi un marocan, au fost condamnaţi la moarte în luna iunie.

Ei au înaintat apel la sfârşitul lui iunie pe lângă Curtea supremă a Republicii autoproclamate Doneţk. ONU şi-a exprimat îngrijorarea privind condamnarea la moarte a acestor prizonieri de război de către separatiştii proruşi.

Ambasadorul rus la Londra, convocat la Foreign Office după anunţul morţii lui Paul Urey

Ministerul de Externe britanic l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, pentru a exprima „îngrijorarea profundă” în urma informaţiilor privind moartea unui lucrător umanitar britanic aflat în detenţia forţelor ruse din Ucraina, transmit Reuters şi AFP.

„Sunt şocată să aud relatări despre moartea lucrătorului umanitar britanic Paul Urey în timpul detenţiei sale de către reprezentanţi ruşi în Ucraina. Rusia trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru aceasta”, a declarat şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

„Cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a adăugat Truss.

Inundații puternice în Moldova! Un drum național, transformat în râu

Un drum național din raionul Leova a fost inundat. Șuvoaie mari de apă curgeau încontinuu. La fața locului s-au format și ambuteiaje, din cauză că șoferii nu puteau trece cu mașinile peste micul „bazin”, format în urma ploilor puternice.

Mai mulți conducători auto s-au oprit în apropierea curentului de apă, care a inundat porțiunea de drum, conform www.stiri.md. Mijloacele de transport de tonaj mare au putut trece prin apa care s-a ridicat mult de la pământ.

Se pare că oamenii au stat la fața locului mai mult timp, până a încetat ploaia puternică.

Alianța Dreapta Unită, adevăratul aliat al R. Moldova în Parlamentul European!

Pe 9 iunie, Parlamentul European își alege noii membri. Cetățenii din toate statele europene vor merge la urne pentru a decide cine le va apăra interesele la Bruxelles. Republica Moldova a ales calea integrării europene, un drum lung care necesită mult efort, însă la capătul căruia românii se vor regăsi într-o Uniune Europeană a păcii, prosperității și a respectului.

Peste 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni europeni. Ei pot și trebuie să meargă la vot pentru a-și alege reprezentanții, pentru a-i alege pe cei care sunt pregătiți să le apere cauza în capitala Uniunii Europene.

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, este singura forță onestă de Dreapta, capabilă să ajute R. Moldova să își atingă obiectivul.

 „Eu sunt, o pot spune fără rețineri și falsă modestie, unul dintre cei mai vechi, sinceri și consistenți apărători ai românilor din R. Moldova. Mai întâi în Parlamentul României, iar de 5 ani, în Parlamentul European. Astăzi, alături de colegii mei din Dreapta Unită, vă cer încrederea pentru a continua ceea ce am început cu mai mult de 15 ani în urmă. Lista Alianței Dreapta Unită începe cu actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dan Barna. Urmează Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății; subsemnatul, Eugen Tomac, europarlamentar; Vlad Botoș, europarlamentar; deputata Cristina Prună și fosta ministră a muncii Violeta Alexandru. Împreună, suntem echipa susținută de președintele Traian Băsescu, care va apăra Republica Moldova în Parlamentul European și în fața tuturor instituțiilor europene”, menționează Eugen Tomac, președintele PMP pentru Parlamentul European.

Amenințările Rusiei sunt încă, din păcate, foarte reale, iar Basarabia are nevoie de sprijin real pentru a putea face față atacurilor dinspre Kremlin. Umbrela pe care apartenența la Uniunea Europeană o deschide deasupra R. Moldova este cea a siguranței, a prosperității, a respectului pentru democrație și libertate.

Alianța Dreapta Unită s-a născut din dorința de a oferi românilor o forță autentică de dreapta, formată din oameni tineri, onești și profesioniști, care să urmărească exclusiv bunăstarea românilor oriunde s-ar afla ei.

România unită cu R. Moldova în Uniunea Europeană

Alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt cele mai importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Obiectivul este clar: România unită cu Republica Moldova în Uniunea Europeană cât mai curând posibil.

Românii din Republica Moldova merită o viață mai bună, merită să circule liberi în Europa, merită să învețe în școli europene sau să facă afaceri pe piața liberă europeană.

Toate acestea se pot întâmpla doar dacă Republica Moldova are parteneri de încredere la București, Bruxelles și în toate statele europene.

Libertatea a fost câștigată odată cu prăbușirea imperiului sovietic. Demnitatea însă o vom recăpăta atunci când R. Moldova se va uni cu România în interiorul Uniunii Europene!

Pe 9 iunie, mergi la vot și alege Dreapta Unită, numărul 6 în buletinul de vot!

Notă: În cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, în Republica Moldova vor fi organizate 52 de secții de votare. Cetățenii români pot vota la oricare dintre acestea, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Votul începe la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00.

CMF: 41240004

UE regretă faptul că Parlamentul Georgiei a aprobat definitiv legea privind „agenții străini”

Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui exprimat față de legea referitoare la influența străină și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi, a transmis marți Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, după adoptarea controversatului text de către legislativul de la Tbilisi, scrie news.ro.

„UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE”, avertizează comunicatul comun al lui Borrell și al Comisiei Europene, citat de The Guardian.

UE și statele sale membre iau în considerare toate opțiunile pentru a reacționa la aceste evoluții, subliniază executivul de la Bruxelles.

„Continuăm să fim alături de poporul georgian și recunoaștem opțiunea majorității covârșitoare a acestuia pentru un viitor european pentru țara sa”, transmit Borrell și Comisia Europeană.

Republica Moldova împrumută de la Banca Europeană de Investiții 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor
Articolul anterior
Doi copii morți la Vinița au fost identificați. Unul era cu mama sa în clinică, celalalt își aștepta unchiul într-o mașină care a ars
Articolul următor