Un bust al istoricului Gheorghe Palade, inaugurat la liceul din satul Puhoi

Un bust al doctorului în istorie Gheorghe Palade a fost inaugurat joi, 7 septembrie, la Liceul Teoretic din satul Puhoi, raionul Ialoveni, care poartă numele profesorului universitar, scrie ziarulnațional.md.

În cadrul ceremoniei, Preasfințitul Veniamin a sfințit bustul istoricului Gheorghe Palade, în prezența membrilor familiei regretatului istoric, profesori ai liceului si elevi din satul său de baștină.

La eveniment a participat și rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, precum și decanul Facultății de Istorie și Filosofie, Igor Bercu.

În discursul său, rectorul Igor Șarov a remarcat contribuția substanțială a prof. univ., dr. Gheorghe Palade la educarea multor generații de istorici, iar cercetările sale științifice au deschis noi orizonturi în istoria neamului românesc.

De asemenea, Igor Șarov a subliniat aportul deosebit adus de către istoric la consolidarea Mișcării de Renaștere Națională.



Istoricul Gheorghe Palade (1950 – 2016) este un nume de referinţă în istoriografia recentă a spaţiului românesc. Și-a consacrat viaţa activităţii didactice, știinţifice și civice., fiind un cercetător avizat în problemele istoriei contemporane a românilor, în mod special a vieţii culturale și spirituale din Basarabia interbelică. Gheorghe Palade a predat Istoria Românilor la Catedra de Istorie a Românilor (apoi Departamentul Istoria Românilor, Universală şi Arheologie) din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Lucrările elaborate de Gh. Palade sunt esenţiale pentru a cunoaște în profunzime istoria spaţiului românesc după 1918. A fost un istoric militant, pledând pentru menţinerea cursului de Istorie a românilor și a sintagmei de limbă română, fiind unul dintre profesorii care au însufleţit grevele studenţești din anul 1995. Poziţia civică în domeniul istoriei și-a manifestat-o și în perioada în care a fost președinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Reinterpretarea piesei „De ce plâng chitarele” face furori.

Azi, Mark Stam și Alessiah au lansat videoclipul la melodia formației NOROC, „De ce plâng chitarele?”, scrisă de Efim Krimerman și Mihai Dolgan. Tinerii au filmat și un videoclip foarte creativ. La scrierea muzicii a participat și Arsenie Todiraș.

Cum îți pare creația celor doi?

Tragedie la Ștefan Vodă! Un tânăr de 20 de ani a murit electrocutat pe un stâlp

Poliția din raionul Ștefan Vodă a fost sesizată astăzi, 15 noiembrie, precum că un tânăr ar fi fost electrocutat, scrie hn24.net.

Cazul a avut loc în jurul orei 10:40 în centrul orașului. La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că un tânăr de 20 ani, angajat al unei companii ce prestează lucrări electrice, în timpul efectuării unor lucrări planificate la înălțime, pe un pilon, a fost electrocutat, decedând la fața locului. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă, Mariana Didenco.

De menționat că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ministrul Spînu: ”E momentul să rupem țara de trecutul sovietic. R. Moldova nu are o altă ieşire decât spre România şi UE”
Articolul anterior
Țipete și fluierături, în toiul nopții, la un cămin studențesc din Capitală
Articolul următor