Un campion ucrainean la box, ucis în timpul luptelor

Campionul Ucrainei la box Oleg Prudkii a fost ucis în lupta cu trupele ruse, scrie presa din țara vecină, citată de newsmaker.md. Maestrul în sport de talie internațională s-a înrolat în armată pentru a-și apăra țara.

Sportivul a murit pe 22 mai, însă informația a fost făcută publică două zile mai târziu de serviciul de presă al regiunii Cerkasî. Oleg Prudkii își încheiase cariera și s-a înrolat în armată. El făcea parte din subdiviziunea de elită „KORD”.

„În timp ce își apăra patria, a murit prietenul meu, Oleg Prudkii, originar din Cerkasî. Lacrimi în ochi. Oleg, ai fost adevărat și de încredere. Cât timp am petrecut împreună la antrenamente, competiții. Prin câte evenimente de neuitat am trecut împreună. Îți mulțumesc ție și tuturor luptătorilor pentru apărarea integrității teritoriale a Ucrainei. Condoleanțe rudelor și celor apropiați”, a scris pe Facebook boxerul ucrainean Vladimir Matviiciuk.

Oleg Prudkii era căsătorit și avea două fiice.

Una dintre cele mai înalte femei din lume a murit la 77 de ani. Avea o înălțime de 224,8 cm

Maria Feliciana dos Santos, una dintre cele mai înalte femei din lume, a murit la vârsta de 77 de ani. Pe când avea peste 20 de ani, ea măsura 224,8 centimetri înălțime, însă a mai scăzut odată cu înaintarea în vârstă, scrie stirileprotv.ro.

Maria Feliciana, fostă cântăreață și jucătoare de baschet, a murit sâmbătă, într-un spital privat din Brazilia.

Timp de mai mulți ani, ea a deținut recordul de cea mai înaltă femeie.

În prezent, Rumeysa Gelgi, din Turcia, este cea mai înaltă femeie din lume, măsurând 2,15cm înălțime, scrie The Sun.

Câțiva chinezi au introdus pe piața europeană 500 de mii de monede de 2 euro contrafăcute

Poliția spaniolă a destructurat o rețea formată din cetățeni chinezi, care a introdus pe piața europeană aproximativ 500 de mii de monede de 2 Euro, contrafăcute.

Cele aproape jumătate de milion de monede au fost fabricate într-un atelier din Toledo, de un grup de zece cetățeni chinezi, scrie Biziday.

Poliția spaniolă i-a identificat cu ajutorul Europol, pentru că monedele au fost plasate treptat, în mai multe țări europene, dar investigația a durat șase ani. Poliția spaniolă a descris căutarea falsificatorilor de monede ca fiind “extrem de dificilă și de lungă, nu numai din cauza naturii secrete a organizației ci, de asemenea, a dificultății de a putea urmări o pistă, ceea ce este caracteristic în cazurile în care monedele sunt falsificate”.

Dacă bancnotele false sunt relativ ușor de identificat, având anumite marcaje ce nu pot fi replicate de falsificatori, în cazul monedelor dificultatea crește. În cazul Euro, există un test unic, care poate fi realizat cu un dispozitiv certificat de detectare a monedelor contrafăcute, însă specialiștii de la Banca Federală a Germaniei sfătuiesc oamenii să fie atenți la anumite aspecte ale monedelor Euro.

“Pe o monedă reală, imaginea imprimată iese în evidență comparativ cu restul suprafeței monedei, iar toate contururile pot fi văzute clar. În schimb, imaginea de pe monedele contrafăcute este adesea slab imprimată, iar suprafața poate conține pete, linii sau crestături” precizează Bundesbank.

De asemenea, din motive de securitate, dar și pentru ca persoanele nevăzătoare să poată distinge mai ușor monedele între ele, “marginea monedei are o crestătură caracteristică. Simbolurile imprimate pe marginea monedelor false sunt adesea nedefinite și acoperite de crestături. În comparație, pe monedele reale de 2 euro, simbolurile pot fi clar identificate; distanța dintre acestea și cuvintele de pe marginea monedelor diferă, de asemenea, atunci când se compară monedele false cu cele reale”.

Mai important, monedele Euro reale pot fi detectate ușor cu ajutorul unui magnet. Deși sunt realizate dintr-un aliaj neferos, secțiunea din mijloc a monedelor de 1 și de 2 euro este ușor magnetizată. “Aceasta înseamnă că monedele sunt atrase ușor de un magnet, dar nu se lipesc de acesta și vor cădea dacă magnetul este scuturat ușor”, se mai arată în ghidul de detectare al monedelor false.

Un bărbat care venea din Turcia a rămas fără 31 de mii de dolari pe Aeroportul Chișinău. Care este motivul?

Un pasager al cursei Istanbul-Chișinău a fost documentat de funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău pentru tentativa de trecere ilicită prin vamă a mijloacelor financiare.

În rezultatul efectuării controlului de specialitate al bagajelor pasagerilor, în valiza unui călător a fost depistată suma de 31250 de dolari, nedeclarat organului vamal.

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul este examinat de către Direcția urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.

Moldoveanul Ionel Manciu este noul concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii din Olanda
Articolul anterior
Scările blocurilor din Capitală vor fi reparate. Municipalitatea a alocat 36 de milioane de lei pentru asta
Articolul următor