Pe rețelele de socializare, chișinăuienii îi mulțumesc unui bărbat care l-a hrănit și îmbrăcat pe un străin. Într-un grup online a apărut o postare ieșită din comun. „Vreau să știu numele bărbatului din fotografie. O să explic situația: un tip fără haine de iarnă a intrat în magazinul numărul 1. Și a cerut mâncare. Au vrut să-l dea afară, iar bărbatul din fotografie i-a dat produsele sale alimentare, și-a scos geaca groasă și i-a dat-o tipului. Mulțumesc, omule bun”, a scris un utilizator al rețelei de socializare.
La scurt timp, în comentariile la postare, a apărut numele unui locuitor al capitalei, care a decis să ofere lucrurile sale unui străin aflat într-o situație critică. S-a dovedit că acest om amabil se numește Victor.
Utilizatorii rețelelor de socializare și-au exprimat sincera recunoștința pentru Victor din Chișinău, pentru amabilitatea sa: „Bravo, Victor!”, mesajul a fost menționat de mai multe ori, iar postarea a fost împărtășită de câteva mii de oameni, conform point.md.
Accident la Orhei: O mașină s-a izbit în alta care staționa. O persoană a ajuns la spital
O persoană a fost transportată la spital, după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier. Cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de luni, 31 martie, în apropiere de satul Pelivan din raionul Orhei, scrie realitatea.md.
„În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că un conducător auto de 22 de ani, aflându-se la volanul unui automobil de model Honda Civic, care se deplasa în direcția municipiului Bălți, a pierdut controlul asupra volanului, în circumstanțe care urmează a fi stabilite.
Vehiculul a ieșit pe contrasens, unde a tamponat lateral un autoturism Renault Megane, ce staționa regulamentar într-o parcare special amenajată ce aparține stației PECO din zonă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Orhei, Elena Băetrău.
Astfel, în urma impactului, șoferul din Renault Megane a fost preluat de medicii de pe ambulanță și dus la Spitalul Raioanl Orhei pentru îngrijiri medicale. Conducătorii auto nu se aflau în stare de ebrietate.
Polițiștii întreprind toate măsurile necesare pentru stabilirea cauzelor exacte și a tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.
Setea – motiv de protest la Bozieni! Locuitorii protestează la poarta cramei care asigură cu vin toate gospodăriile din sat și cer de la conducerea întreprinderii… apă
2024 a devenit un an istoric pentru mica localitate Bozieni, din raionul Hîncești, după ce o televiziune coreeană a relatat despre inaugurarea primului vinoduct din lume. Este vorba despre un sistem inovator, care face posibil ca vinul să ajungă direct în bucătăriile oamenilor, iar în loc de apă, din robinete să curgă atât vin roșu, cât și alb, scrie unimedia.info.
Cu toate acestea, locuitorii din Bozieni nu sunt dispuși să renunțe la vinoduct.
„Nu trebuie închis vinoductul, Doamne ferește! Dar trebuie să găsim o soluție pentru a avea apă la robinet”, afirmă un localnic.
„Eu undeva am citit că tare-i bună pentru sănătate baia cu vin roșu. Am încercat, mi-a plăcut, da după acea baie oricum trebuie să te speli, și iar cari apă de la fântână…”, a precizat un alt locuitor al satului Bozieni.
Situația a luat prin surprindere conducerea vinăriei Chateau Cristi. Pentru a rezolva problema, a fost creată o celulă de criză, iar de la declanșarea protestelor, reprezentanții vinăriei sunt mereu în contact cu cei nemulțumiți.
„A apărut această neînțelegere cu comunitatea locală și este de datoria noastră să o rezolvăm ca să putem continua colaborarea noastră și pe viitor”, a declarat Roberto Stratan, șeful Departamentului Inovații și Nanovinotehnologii.
O săptămână de doliu în Myanmar: Circa 3.000 de oameni au murit în urma cutremurului devastator
Bilanțul morților în cutremurul devastator din Myanmar a ajuns la 2.719 și este așteptat să depășească 3.000, a anunțat, marți, liderul militar al țării Min Aung Hlaing. Alte 4,521 de persoane au fost rănite și 441 sunt date dispărute. Sistemul de sănătate din Myanmar este depășit, iar operațiunile de salvare sunt în continuare îngreunate de „obstacole semnificative”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, precum drumuri distruse, poduri prăbușite, infrastructura de telecomunicații instabilă, dar și de conflictul civil care macină țara, scrie antena3.ro.
„Spitalele din zonele afectate sunt copleșite, nu fac față numărului de răniți. Există o nevoie urgentă pentru medicii de urgențe și chirurgi, echipamente pentru transfuzii de sânge, anestezice, medicamente esențiale, dar și consiliere psihologică”, a transmis OMS, potrivit The Guardian.
OMS a mai spus că cel puțin trei spitale au fost distruse și 22 au suferit daune extinse.
În timp ce, liderul militar al Myanmarului a spus că bilanțul morților ar putea ajunge la 3.000, o instituție americană, Agenția de Geologie a SUA, care monitorizează activitatea seismică, a transmis că se va ajunge la peste 10.000 de victime.
Myanmar a declarat o săptămână de doliu național în amintirea victimelor. În centrul țării, locuințe, centre religioase, școli, universtăți, hoteluri și spitale au fost fie distruse complet, fie au suferit pagube uriașe.
În grădinița din Kyaukse, la sud de Mandalay, culoarea rucsacurilor roz, albastre și portocalii, rupte și împrăștiate printre dărâmături, spun povestea unei tragedii. Localnicii din Kyaukse spun că, în momentul seismului, în grădiniță erau aproximativ 70 de copii cu vârste între doi și șapte ani. Învățau și se jucau, neștiind ce avea să urmeze. Astăzi, din clădire nu a mai rămas decât o grămadă de cărămizi, beton și fiare contorsionate. Oficial, instituția raportează moartea a 12 copii și a unei educatoare, dar oamenii din zonă cred că numărul real este de cel puțin 40 – aceștia se aflau la parterul clădirii, care s-a prăbușit complet.
Potrivit seismologilor, acest cutremur a fost unul rar de tip „super shear”, ceea ce înseamnă că ruptura din scoarța terestră s-a propagat mai rapid decât undele seismice. Ruptura a avansat spre sud cu aproximativ 5 kilometri pe secundă, direcționând astfel energia spre Bangkok.