Colonelul FSB Maxim Eremin, șeful departamentului de combatere a terorismului din cadrul serviciului de informații al Rusiei, a murit după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul unei cine la Moscova, scrie publicația Ukraine Today, citată de digi24.ro.
Maxim Eremin, în vârstă de 50 de ani, nu s-a simțit bine în timpul cinei pe 25 august, când, la un moment dat, i-a devenit greu să mai respire, a scris canalul rusesc Baza pe platforma Telegram, potrivit Ukraine Today. Cauza ar fi fost o bucată de carne care i-a rămas blocată în căile respiratorii. Eremin a fost dus de urgență la spitalul Vorohobov din Moscova, dar medicii nu l-au mai putut salva.
Cauza decesului a fost asfixia mecanică, arată sursa citată. Maxim Eremin a servit în cadrul Serviciului Federal de Securitate, principalul serviciu de informații al Rusiei – FSB, fostul KGB. Sursa citată de Ukraine Today mai scrie că, la începutul anilor 2000, Maxim Eremin ar fi fost implicat în lichidarea mai multor comandanți militari cunoscuți în Caucaz. Eremin a ajuns la rangul de colonel FSB și șef al departamentului de combatere a terorismului și a mers în misiuni în Siria, adaugă sursa citată. De asemenea, Maxim Eremin a fost un cunoscut participant la mișcarea fotbalistică din Rusia în anii ’90, numărându-se printre fondatorii celei mai mari grupări de suporteri CSKA Red-Blue-Warriors.
Va fi creată o bază de date a agenților economici rău-platnici
Lista agenților economici cu datorii va fi publicată pe Platforma de interoperabilitate MConnect. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 60 de deputați, scrie stiri.md.
Potrivit proiectului, prin intermediul Agenției de Guvernare Electronică va fi creată o bază de date a agenților economici care au datorii, transmite Știri.md.
Platforma va conține date atât despre datoriile la Serviciul Fiscal de Stat, cât și cele reieșind din hotărârile instanțelor de judecată. Mai mult decât atât, și agenții economici vor putea raporta rău-platnicii cu care au relații comerciale. Aceste informații vor trebui să fie probate, iar persoana raportoare își va asuma răspundere de informațiile prezentate.
În acest fel, autoritățile urmăresc să asigure transparență și predictibilitate în procesul de efectuare a plăților în tranzacțiile comerciale, notează Parlamentul într-un comunicat.
„Potrivit autorilor, reglementările în acest domeniu sunt necesare întrucât, deși mărfurile sau serviciile sunt prestate, numeroase facturi sunt achitate mult timp după scadență. Acest lucru afectează lichiditățile agenților economici, precum și competitivitatea și rentabilitatea companiilor, odată ce creditorul trebuie să obțină finanțări externe din cauza efectuării cu întârziere a plăților. De menționat că, în prezent, nu există o lege specială privind combaterea întârzierii efectuării plăților în tranzacțiile comerciale.
Proiectul de lege se mai referă la creanțele certe, lichide și exigibile care rezultă din obligațiile de plată a unor sume de bani, în baza unui contract încheiat între profesioniști sau între profesioniști și autoritățile contractate. Acestea au ca obiecte livrarea de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea și execuția lucrărilor publice, a clădirilor și a lucrărilor în construcții civile”, notează Legislativul.
Totodată, autorii documentului mai propun un termen de plată între profesioniști de cel mult 60 de zile. În același timp, în cazul relațiilor contractuale între profesioniști și autoritățile contractante, se propune ca termenul legal de plată să nu depășească 30 de zile.
Inițiativa legislativă conține prevederi referitoare la despăgubirea cheltuielilor de recuperare a creanțelor.
„Astfel, creditorii vor putea pretinde o despăgubire minimă de 40 de euro pentru fiecare zi de întârziere, aceasta fiind suplimentară altor cheltuieli aferente unei eventuale executări silite. Potrivit documentului, dacă debitorul va întârzia cu executarea obligației de plată, creditorul va putea obține o ordonanță judecătorească în condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă privind procedura în ordonanță, aceasta fiind o procedură simplificată.
Autorii propun ca proiectul de lege privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști, între profesioniști și autoritățile publice să intre în vigoare după șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Excepție face articolul care se referă la monitorizarea și recuperarea creanțelor datorate, care va intra în vigoare după doi ani de la publicarea în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat.
De menționat că proiectul urmează a fi propus spre examinare în a doua lectură.
Un adolescent cu un ac de cusut în piept, operat cu succes la Institutul Mamei și Copilului
Intervenție chirurgicală de succes la Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”, Institutul Mamei și Copilului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Un adolescent în vârstă de 14 ani în urma unui accident casnic nefericit pe data de 03 februarie curent a ajuns în situația de a avea un ac de cusut pătruns în cutia toracică, cu pericol major pentru organele vitale (plămân, inimă), fiind internat de urgență la Spitalul Clinic Bălți, unde au fost depuse eforturi de localizare și extragere a corpului străin, însă acest lucru nu sa reușit. Pe data de 5 februarie, a fost luată decizia privind transferul pacientului la CNȘP Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” din cadrul IMC, pentru continuarea tratamentului și intervenția necesară.
În urma investigațiilor amănunțite, inclusiv a tomografiei computerizate realizate în cadrul Serviciului radiologie și medicină nucleară, corpul străin a fost identificat cu precizie. Echipa medicală a decis efectuarea unei intervenții chirurgicale de toracoscopie, o procedură minim invazivă, dar complexă în acest caz particular. Operația a fost programată și realizată cu succes în aceiași zi.
Intervenția a fost realizată de echipa medicală, compusă din:
Dr. Stanislav Babuci – Medic chirurg pediatru
Dr. Ambros Igor – Medic chirurg pediatru
Dr. Anesteziști Frunza Dumitru, Polina Iacubov, Constantin Telpiz
Asistente Tiufecci Maria (as. anestezist), Găină Maria (as. med de operație)
Sandu Olga – Infermieră
”Post-operator, pacientul se simte bine și primește toate îngrijirile necesare în cadrul Secției Chirurgie Urgentă.
Felicitări echipei medicale pentru promptitudine, atenție și devotament în gestionarea unui caz sensibil, care putea duce la complicații severe dacă nu ar fi fost tratat la timp.
Dorim pacientului o recuperare rapidă și să ne amintim de a fi atenți în activitățile zilnice pentru evitarea unor astfel de accidente!”, notează instituția într-un comunicat.
Doi indivizi, reținuți pentru escrocherie în proporții deosebit de mari sub pretextul stingerii unei datorii formale de peste 2 mil de euro
Doi bărbați de 46 și 54 de ani din capitală, suspectați de escrocherie în proporții deosebit de mari, au fost reținuți de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, în comun cu procurorii PCCOCS, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În speță, începând cu anul 2020 până în prezent, sub pretextul stingerii unei datorii formale de peste 2 000 000 de euro, victima de 56 ani, fiind indusă în eroare, și-a înregistrat fabrica de confecționare a mobilei din mun. Chișinău, ce-i aparținea cu drept de proprietate, pe unul dintre figuranți, diminuând prețul fabricii de la suma de 2 750 000 de euro la prețul de 600 000 de euro. Ulterior, figuranții refuzau să stingă datoria acestuia.
În acest sens, cu suportul mascaților din cadrul BPDS „Fulger” au fost desfășurate 12 percheziții la domiciliile, automobilele și oficiile bănuiților, unde au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă, dispozitive de stocare a informației, telefoane mobile, cartele SIM folosite la comiterea infracțiunii, contracte, recipise, un calculator și droguri, pe care unul dintre complici a intenționat să le distrugă în timpul percheziției.
Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani.