Un concurs al celor mai urâte clădiri a scos în evidență arhitectura bizară din China

Lista include blocuri de tip zgârie-nori, muzee, hoteluri și clădiri sportive care au formele neobișnuite și au contribuit la reputația țării privind arhitectura bizară.

La jumătate de deceniu după ce guvernul președintelui Xi Jinping a emis o directivă prin care solicita încetarea construirii de structuri „supradimensionate, xenocentrice și ciudate” în China, site-ul chinez de arhitectură Archcy.com a identificat aproape 90 de clădiri care nu se potrivesc cu directiva autorităților din Beijing și le-a inclus în cea de-a 12-a ediție a unui sondaj anual privind cele mai „urâte” clădiri chinezești, scrie www.safenews.md cu referire la CNN.

Lista include blocuri de tip zgârie-nori, muzee, hoteluri și clădiri sportive care au formele neobișnuite și au contribuit la reputația țării privind arhitectura bizară.

Pe primul loc al acestui sondajul public disponibil online, care în prezent a atras peste 30.000 de voturi din partea utilizatorilor, se clasează o poartă cu cinci arcade ce face parte din campusul Universității Zhejiang din Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang.

La distanță foarte scurtă, pe locul doi se clasează un pod de sticlă din provincia Sichuan. Pe listă se mai află și un muzeu din Shanghai, care este comparat cu un ghiveci de tăiței, având în vedere forma ciudată a acoperișului.

Votul rămâne deschis până în luna decembrie, după care un juriu format din arhitecți, critici de artă și cadre didactice în domeniul construcțiilor vor analiza lucrările și vor da un verdict. Toate lucrările înscrise în competiție vor fi evaluate pe baza a nouă criterii, inclusiv dacă clădirea este în armonie cu împrejurimile sau dacă proiectul de construcție a fost plagiat. O selecție finală a celor 10 „cele mai urâte” clădiri chineze din 2021 va fi anunțată la sfârșitul acestui an, sondajul reprezentând 40% din decizia finală, potrivit organizatorilor.

În anii trecuți, printre „câștigătorii” acestui sondaj s-au numărat un centru cultural în formă de crab și un pod pietonal înfrumusețat cu șase „diamante” supradimensionate.

China este o țară care s-a urbanizat rapid și care construiește în prezent mai mulți zgârie-nori decât restul lumii la un loc. Însă totul se realizează sub atenta supraveghere a Beijingului. Arhitecții și dezvoltatorii țării se confruntă în prezent cu reglementări urbane mai stricte în ceea ce privește construcțiile. 

Președintele Xi Jinping  și-a exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la reputația Chinei pentru arhitectura ciudată. În 2014, acesta a criticat în mod deschis construcția de clădiri cu înfățișări neobișnuite la un simpozion literar de la Beijing, iar guvernul său a încercat de atunci să reglementeze sectorul construcțiilor. 

În iunie 2020, ministerul chinez al locuințelor și Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă din Beijing (NDRC), un organism care aparține Partidului Comunist Chinez și care se ocupă cu planificarea economică, au emis un ordin prin care solicita încetarea construcției de clădiri replicate din alte părți ale lumii și a blocurilor mai înalte de 500 de metri.

De asemenea, la începutul acestui an, NDRC a adăugat ordinului de vara trecută câteva prevederi, care presupun interzicerea construirii de clădiri „urâte”, în favoarea celor „potrivite, economice, verzi și frumoase”.

Potrivit Consiliului pentru clădiri înalte și habitate urbane din China, interzicerea construirii de clădiri mai înalte de 500 de metri va afecta, în practică, foarte puțini dintre arhitecții chinezi, pentru că există doar cinci zgârie-nori de acea înălțime în toată țara.

Totodată, autoritățile centrale din Beijing au comunicat recent o serie de propuneri privind sectorul construcțiilor. Printre acestea se numără numirea unui arhitect șef pentru fiecare oraș chinez, așa cum există în multe țări occidentale, precum și un sistem de creditare, care ar putea include pe lista neagră proiectanții care nu respectă reglementările de planificare a construcțiilor. 

Guvernul chinez a avertizat și că se vor aplica sancțiuni împotriva demolării clădirilor istorice din China, încurajând în același timp proiectele care „evidențiază caracteristicile chinezești”. De exemplu, arhitecții americani din spatele celui mai înalt zgârie-nori din Beijing, China Zun, au declarat pentru CNN că în 2019 au fost forțați să modifice designul clădirii la mijlocul construcției, după ce viceprimarul orașului a sugerat că forma „nu era suficient de chinezească”.

Deși noile propuneri ale guvernului chinez privind sectorul construcțiilor au fost precise, aplicarea acestora poate fi întârziată, având în vedere birocrația din China. Potrivit lui Fei Chen, profesoară de arhitectură specializată în politici urbane la Universitatea Liverpool din Marea Britanie, noile linii directoare ale Beijingului în ceea ce privește sectorul construcțiilor oferă un cadru larg pentru orașe, însă detaliile trebuie fixate la nivel local.

„Arhitecții și proiectanții urbani pot beneficia de îndrumări specifice cu privire la ceea ce este un design bun. Însă trebuie să se țină cont că ceea ce funcționează într-un context poate să nu funcționeze în altul”, a declarat Fei Chen.

Aceasta a mai vorbit și despre varietatea de standardele arhitecturale din China. „În orașele de pe coasta de est a țării sau în zonele mai dezvoltate, arhitecții au abilități de proiectare mai bune, astfel încât produc clădiri mai bune. Dar în orașele din interiorul și centrul Chinei putem observa clădiri care copiază stilul său arhitectura altora, iar acest lucru nu are ca rezultat un foarte bun design”, a mai punctat Fei Chen.

sursa: www.safenews.md

Țara noastră a primit 19 autospeciale de intervenție din partea Japoniei

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei. Ceremonia de recepționare a echipamentului s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

Cele 19 autospeciale, fabricate în Japonia, vor fi distribuite în zece localități din țară. Donația este parte a proiectului moldo-japonez „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor” . Acestea au fost procurate printr-un grant de aproximativ 240 de milioane de lei.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța acestui sprijin, menționând că peste un milion de cetățeni vor beneficia de o reacție mai rapidă în caz de urgență.

„Vreau să reiterez recunoștința față de partenerii japonezi pentru sprijinul generos și totodată să vă mulțumesc vouă, salvatorilor, pentru curajul, devotamentul și munca neobosită în slujba oamenilor”, a declarat șefa statului.

Ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin, a evidențiat contribuția Japoniei în domeniul gestionării situațiilor de urgență.

„Acest sprijin ne ajută la formarea unei infrastructuri mai reziliente, mai puternice și mai rapide în fața crizelor”, a declarat ministra.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamadda Yoichir, a menționat că această donație reflectă parteneriatul solid dintre cele două țări și angajamentul Japoniei pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova de intervenție în situații de urgență.

În PMAN a fost expusă tehnica de intervenție a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. Cetățenii pot să o urmărească până la ora 14:00.

Evenimentul de recepționare a avut loc în ajunul Zilei salvatorului, marcată anual pe 5 aprilie. Cu acest prilej, IGSU va organiza „Gala premianților IGSU”, o ceremonie solemnă de recunoaștere a meritelor celor care și-au dedicat viața protejării cetățenilor.

Autospecialele urmează să fie puse în serviciul activ după finalizarea instruirilor tehnice, desfășurate de experți japonezi în subdiviziunile IGSU din țară.

Olesea Stamate a reacționat după excluderea sa din PAS: „Acțiunile mele au fost corecte și legale”

Deputată Olesea Stamate, exclusă din partid, spune că a primit „cu înțelegere” această decizie a conducerii PAS, însă consideră că acțiunile sale „au fost corecte și legale”. PAS a exclus-o pe parlamentară din rândurile sale, acuzându-o de faptul că a modificat astfel Legea amnistiei încât să permită deținuților pe viață să iasă la libertate din închisoare, scrie tvrmoldova.md

Parlamentara afirmă că decizia de a fi exclusă din formațiune reprezintă un „atac informațional dur”, direcționat atât împotriva sa, cât și a partidului, „mai ales într-un an electoral sensibil”.

Deși este învinuită, în calitate de autoare a unor amendamente la Legea Amnistiei, înaintate și votate în Parlament, că a creat un „proces viciat”, în urma căruia mai mulți criminați condamnați pe viață au ieșit la libertate, parlamentara spune că cunoaște adevărul și are sufletul împăcat.

„Încercarea de a-mi implica familia în aceste atacuri murdare, orchestrate de dușmanii guvernării – din interiorul și din afara țării – este inacceptabilă și sub orice limită a decenței”, a afirmat Olesea Stamate.

„Rămân devotată principiilor legalității, statului de drept și valorilor democratice.”

ULTIMA ORĂ! Federația Rusă expulzează trei angajați ai Ambasadei R. Moldova la Moscova

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 4 aprilie, la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost comunicat faptul că trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au fost declarați „persona non grata”, scrie moldova1.md.

Această decizie a fost luată ca urmare a expulzării, pe 31 martie, a trei membri ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, pentru că ar fi desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Ministerul rus a subliniat că Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1961, iar orice acuzație de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova nu are niciun temei.

Amintim că pe 31 martie Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău i-a transmis ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai ambasadei au fost declarați persoane indezirabile în R. Moldova. Măsura a fost luată în contextul acuzațiilor lansate de Serviciul de Informații și Securitate, potrivit cărora Rusia l-ar fi ajutat pe reputatul condamnat penal Alexandr Nesterovschi să se ascundă în regiunea transnistreană.Ambasada Rusiei a respins atunci acuzațiile, numindu-le ”insinuări nefondate și inacceptabile”.

Guvernul s-a răzgândit și nu mai închide teatrele, cinematografele și sălile de concert din 1 octombrie
Articolul anterior
Şofer drogat la volan, pe străzile din Bălţi
Articolul următor
Close menu