O familie a decedat în urma unui incendiu produs pe 04 decembrie 2022 în localitatea Prodăneștii Vechi, raionul Florești, informează echipa.md. Potrivit primelor informații apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:35.
La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că o casă de locuit bătrânească cu suprafața de 35 m2 a fost cuprinsă de flăcări. Angajații IGSU au reușit să lichideze focul către ora 08:48. În urma incendiului în interiorul locuinței au fost depistate cadavrele parțial carbonizate a unui bărbat în vârstă de 56 de ani, a unei femei în vârstă de 38 de ani, dar și a unui băiat în vârstă de 3 ani.
După efectuarea primelor investigații, o versiune prealabilă înaintată de specialiști este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor de încălzit pe combustibil solid, lemne și cărbune.
Circumstanțele și cauza finală a producerii incendiului urmează a fi stabilită de Laboratorul experimental antiincendiar, care cercetează cazul la fața locului. Potrivit datelor statistice de la începutul anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 1673 incendii, în care au decedat 116 persoane, inclusiv 2 copii.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat cetățenii despre regulile de apărare împotriva incendiilor, la utilizarea sobelor și surselor de încălzire. Pompierii și salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice sobele înainte de exploatarea acestora, să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile locuinței și să stingă focul din sobe pe parcursul nopții.
Administrația Trump își cere scuze după ce refugiații ucraineni au primit un mesaj să părăsească imediat SUA: „Mesajul a fost transmis din greșeală”
Refugiații ucraineni aflați în SUA au fost șocați când au primit un mesaj oficial care le cerea să părăsească imediat țara. Administrația Trump se scuză și spune că totul a fost o greșeală.
Un e-mail care a stârnit panică a fost trimis din greșeală la mii de refugiați ucraineni
Administrația Trump a transmis din greșeală un mesaj oficial mai multor refugiați ucraineni, în care li se spunea să părăsească imediat Statele Unite. După ce informația a fost făcută publică de CBS News, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a recunoscut greșeala și a cerut scuze.
„Mesajul a fost transmis din eroare către unii dintre ucrainenii aflați în programul U4U. Programul Uniting for Ukraine nu a fost anulat”, a transmis DHS într-o declarație pentru CBS News.
Pe 3 aprilie, ucrainenii au primit un mesaj oficial, formulat dur, în care erau amenințați cu deportarea „DHS își exercită acum dreptul de a vă revoca statutul de parolă. Dacă acest statut nu expiră mai devreme, el va fi anulat la 7 zile de la data acestui anunț”, scria în mesaj.
Mai mult, autoritățile avertizau că, dacă refugiații nu părăsesc țara, vor fi supuși „unor acțiuni legale care vor duce la îndepărtarea lor din Statele Unite”.
Și asta nu era tot. Oamenilor li s-a spus clar că își vor pierde permisele de muncă și erau încurajați să se autodeporteze printr-o aplicație guvernamentală numită CBP Home.
„Nu încercați să rămâneți în Statele Unite – guvernul federal vă va găsi”, se încheia amenințător mesajul.
Programul Uniting for Ukraine rămâne valabil, spun autoritățile
Programul Uniting for Ukraine a fost lansat de administrația Biden și le-a permis americanilor să sponsorizeze refugiați ucraineni după invazia Rusiei.
Aproximativ 240.000 de persoane au fost primite în SUA prin această inițiativă. Alte zeci de mii au intrat prin granița cu Mexic.
Deși Trump nu a anulat oficial programul, administrația sa a suspendat admisiile noi și reînnoirile pentru cei deja ajunși pe teritoriul american.
„Ne cerem scuze pentru confuzie”, a anunțat DHS după ce CBS News a cerut explicații și a transmis rapid un al doilea mesaj refugiaților:
„Este posibil să fi primit o notificare intitulată «Notificare de Revocare a Parolei». Departamentul pentru Securitate Internă v-a trimis acest e-mail din greșeală. Nu se va lua nicio măsură în legătură cu statutul dumneavoastră”.
Mesajul a fost retras, dar teama refugiaților rămâne vie
Momentan nu se știe câți refugiați au primit e-mailul greșit, însă impactul a fost puternic. Mulți dintre ei s-au speriat și au început să caute avocați sau soluții de urgență.
Chiar dacă DHS susține că a fost vorba doar despre o greșeală tehnică, activiștii pentru drepturile imigranților sunt îngrijorați. Ei spun că acest incident ar putea prevesti o posibilă anulare a programului U4U, mai ales în contextul în care administrația Trump a început să desființeze și alte programe de imigrație umanitară lansate de Biden.
La începutul lunii martie Reuters a anunțat că administrația președintelui SUA, Donald Trump, intenționa să revoce statutul legal temporar pentru aproximativ 240.000 de ucraineni care au fugit din calea conflictului cu Rusia.
„Chiar dacă spun că a fost o eroare, rămâne o teamă reală că asta e doar începutul”, au declarat activiști citați de CBS News.
Ce se pregătește de pomană pentru Buna Vestire. Știai că este bine să mănânci miere?
Peștele este cel mai important aliment de Buna Vestire, pe data de 7 aprilie. Dar în tradiția bisericii se numără și alte bucate tradiționale pe care le poți oferi drept pomană pentru Buna Vestire.
Sărbătoarea Blagoveșteniei, cum i se spune în popor, ste ziua în care, conform tradiției religioase, Fecioara Maria a primit marea veste că va aduce pe lume pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. Buna Vestire se ține în fiecare an pe data de 7 APRILIE, stil vechi, și întotdeauna ea se sărbătorește în postul Paștelui.
Este zi de mare sărbătoare, cu dezlegare la pește, ulei și vin, iar credincioșii care respectă postul se bucură în mod deosebit de bucatele cu pește. Tot în această zi, tradiția spune să este bine să dai de pomană pentru Buna Vestire, să oferi celor mai nevoiași un strop de ajutor, o masă caldă și un pahar de vin.
Ce bucate se oferă de pomană pentru Buna Vestire
Gospodinele care se pregătesc pentru această sărbătoare cumpără din timp pește. Peștele fiind un vechi simbol al lui Iisus și al creștinismului.
În tradiția creștină, peștele reprezintă nu doar o hrană sănătoasă și curată, ci și o hrană ritualică prin care îți cureți trupul și te apropii mai mult de învățăturile lui Iisus despre cumpătare și modestie. Peștele este o bucurie pentru cel care postește și totodată o masă simplă și curată, așa cum se cuvine în zi de sărbătoare.
Așadar, peștele fript pe grătar sau pregătit la cuptor cu legume reprezintă meniul tradițional care se poate oferi de pomană pentru Buna Vestire. Alături de pește se pot pregăti legume, piureuri, salate cu verdețuri de primăvară sau mujdei de usturoi.
În pachetele de pomană se mai pot adăuga colaci simpli, pilaf de post, sarmale de post din orez și ciuperci sau prăjituri de casă făcute și ele doar din ingrediente de post. De asemenea, în pachete se mai pot pune fructe precum merele sau nucile, dar și miere. Coliva nu trebuie nici ea să lipsească și se pune în pachetele pentru pomană după ce a fost slujită în biserică.
Puțini creștini mai știu din Biblie că Iisus și apostolii săi mâncau adesea pește fript și faguri de miere în zilele de sărbătoare. Mierea este un aliment simplu și foarte hrănitor, care compensează lipsa altor alimente mai bogate în proteine și glucide pentru cine ține Postul Paștelui după canoane.
Așadar, colacii cu miere, coliva cu miere sau pur și simplu un borcănel cu miere se pot pune pe masă în ziua de Buna Vestire și în pachetele care se oferă de pomană. Nu trebuie să uităm de lumânarea care trebuie să ardă pentru sufletul celor adormiți și nu trebuie să uităm să închinăm un pahar de vin roșu în amintirea lor.
Operațiune contracronometru de salvare a unui ucrainean în Munții Maramureșului. „Riscul de a nu supraviețui peste noapte este extrem de ridicat”
O echipă mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti de frontieră români urcă în Munţii Maramureşului la aproximativ 1.700 metri altitudine pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean aflat în stare critică, a informat, duminică, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, informaţiile au fost primite de la un alt ucrainean, recuperat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră din comuna Poienile de sub Munte, care a semnalat situaţia prietenului său.
„Cetăţeanul ucrainean are 44 de ani, nu se mai poate deplasa şi e în hipotermie, fiind îmbrăcat cu o pereche de blugi, o geacă şi încălţat cu pantofi sport (…).
Nu ştie exact unde e cel din munte, oferindu-ne nişte informatii destul de vagi şi din păcate nu se poate lua legătura cu ucraineanul din munte, acesta nemaiavând baterie la telefon.
Având în vedere situaţia delicată şi echipamentul sumar al ucraineanului din munte, precum şi temperaturile extrem de scăzute din munte, s-a decis plecarea unei echipe de salvatori montani, care va face joncţiunea cu o echipă a Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte (…) pentru a încerca să îl găsim şi să îl salvăm. Riscul de a nu supravieţui rămânând la noapte pe munte e extrem de ridicat”, a spus Dan Benga.
Conform sursei citate, a fost solicitat şi elicopterul SMURD de la Punctul Operativ Aero (POA) Jibou, judeţul Sălaj, însă operaţiunea de căutare a fost sistată din cauza condiţiilor meteo dificile pe munte.
„A fost solicitat elicopterul de la POA Jibou, care a răspuns extrem de repede, decolând în sprijinul salvatorilor, dar, din păcate, ajunşi în zonă, datorită timpului extrem de nefavorabil, au trebuit să se retragă şi să anuleze misiune aero”, a precizat Dan Benga.