Un copil de 7 ani, care s-a rătăcit, a fost ajutat de inspectorii rutieri să ajungă acasă

Un copil de 7 ani a fost observat de ofițerii INSP pe strada Aerodromului din municipiul Bălți. Băiatul se afla pe marginea carosabilului și era speriat.

Un copil s-a rătăcit la Bălți: Ofițerii INSP l-au ajutat să ajungă acasăFoto: INSP/ Facebook

Inspectorii de patrulare s-au apropiat de minor. Acesta le-a spus că se întorcea de la școală, însă a încurcat transportul public și astfel s-a rătăcit.

La scurt timp, ofițerii au stabilit datele de contact ale mamei copilului și domiciliul acestuia.

Minorul a fost condus acasă.

În acest context, Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă repetat părinții să nu-și lase copii nesupravegheați.

O copilă din Fălești s-a intoxicat cu monoxid de carbon de la un cazan defect

O minoră a avut de suferit în urma intoxicării cu monoxid de carbon emanat de la un cazan defect, care funcționa pe bază de combustibil solid. Cazul a avut loc pe 21 martie într-o locuință din localitatea Izvoare, raionul Fălești, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Potrivit informațiilor recepționate de la Serviciul 112, fata în vârstă de 12 ani a avut nevoie de asistență medicală, după ce s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere, care nu au fost evacuate corespunzător prin canalul de evacuare. Astfel, la fața locului a intervenit un echipaj de medici, care au transportat de urgență minora în stare inconștientă la spitalul raional. La moment, tânăra se află sub supravegherea medicilor în stare gravă, dar stabilă. Incendiu în încăpere nu s-a produs, iar circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor despre necesitatea respectării regulilor de utilizarea a surselor de încălzit locuințele, cum ar fi cazanele, dar și sobele alimentate cu combustibil solid și gazos.

Mai mult, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe. Totodată, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, persoanele sunt rugate să verifice sistematic starea cazanelor, sobelor și altor surse de încălzit, înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri sau defecțiuni să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol.

Potrivit IGSU, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon, de la începutul anului 2023 au avut de suferit 61 de persoane, dintre care 30 de copii, iar o persoană a decedat.

Atacurile masive cu drone asupra Ucrainei! Cel puţin trei morţi şi 7 răniţi

Atacuri masive cu drone ale Rusiei au vizat în noaptea de marţi spre miercuri mai multe regiuni din Ucraina, apărarea antiaeriană ucraineană doborând 16 din cele 21 de drone trase de armata rusă, scrie Agerpres.ro.

Trei persoane au fost ucise şi şapte au fost rănite în regiunea Kiev, iar la Odesa, o clădire aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei, a fost lovită de o rachetă rusească, informează AFP, EFE şi Dumskaia.net.

„Un obiectiv civil a fost avariat în urma atacului nocturn cu drone în regiunea Kiev”, care a provocat un incendiu, a indicat în cursul dimineţii de miercuri administraţia militară regională Kiev pe Telegram, fără să ofere detalii asupra locului lovit.

Apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat 16 din cele 21 de drone Shahed-136, de fabricaţie iraniană, pe care Rusia le-a lansat la primele ore ale zilei de miercuri împotriva Kievului şi a regiunilor Jitomir şi Hmelniţki, situate la vest de capitala Ucrainei, conform unui bilanţ preliminar publicat de Statul Major al forţele armate ucrainene în buletinul informativ zilnic pe contul său de Facebook.

La rândul său, administraţia militară a Kievului a anunţat că apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să intercepteze toate dronele pe care Rusia le-a lansat în direcţia capitalei ucrainene, ceea ce sugerează că fragmente ale dronelor căzute după interceptare ar fi cauzat victime, potrivit EFE. Şeful administraţiei militare din Kiev, Serhii Popko, a indicat că, în total, au fost interceptate opt drone Shahed, conform Ukrainska Pravda.

„Până în prezent, trei persoane au fost ucise şi şapte rănite. Informaţiile sunt în curs de clarificare”, se arată în comunicatul oficial, care mai precizează că o infrastructura civilă a fost avariată în atac, provocând un incendiu, a cărui răspândire a fost oprită de pompieri la ora locala 05:50 (03:50 GMT).

„Unităţile Serviciului public pentru situaţii de urgenţă, ale poliţiei naţionale şi alte servicii competente operează la locul incidentului. Persoanele rănite primesc asistenţa necesară”, se mai spune în mesajul administraţiei militare din Kiev.

De când Rusia a început să lanseze valuri regulate de atacuri cu drone şi rachete împotriva sistemului energetic al Ucrainei şi a altor infrastructuri critice, autorităţile de la Kiev au reuşit să îşi modernizeze sistemele antiaeriene datorită, în parte, livrării de echipamente militare occidentale.

Deşi în mare măsură Ucraina a reuşit să îşi protejeze şi să îşi repare sistemul energetic, aceste atacuri ruseşti continuă să pună în pericol populaţia civilă.

În acelaşi timp, Administraţia regională de stat Odesa a informat despre un atac cu rachete lansat de Rusia marţi seara asupra regiunii Odesa. Rachetele au fost lansate de un bombardier Su-35 deasupra Mării Negre, indică aceasta pe pagina sa oficială de Facebook, conform agenţiei de presă locale Dumskaia.net.

Şeful administraţiei din Odesa, Iuri Kruk, a indicat că sistemul de apărare antiaeriană a distrus o parte din rachete, dar unele nu au putut fi interceptate. O rachetă rusească a lovit un imobil rezidenţial, unde au fost înregistraţi răniţi, conform informaţiilor preliminare.

Comandamentul operativ Sud al forţelor de apărare ucrainene a precizat că au fost lansate trei rachete ruseşti de tipul Kh-59, dintre care două au fost distruse. O rachetă a lovit o clădire cu trei etaje aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate Patriarhiei Moscovei, rănind patru persoane, dintre care una a fost spitalizată, conform Dumskaia.net.

Statul Major al armatei ucrainene indicase marţi că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse lansaseră 28 de atacuri aeriene, dintre care patru cu rachete şi peste 30 de tiruri din sisteme cu lansare multiplă (MLRS).

În competența cui vor fi cazurile de corupție la nivel înalt

Competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) vor fi delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Justiției, modificări la Codul de procedură penală.

Modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică. Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA. 

Delimitarea clară a competențelor între autoritățile responsabile de investigarea cauzelor de corupție va asigura realizarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a RM la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu FMI.

Record de cazuri Covid în Spania: Aproape 50.000 într-o singură zi
Articolul anterior
Elevii moldoveni au obținut 5 medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Științe organizată de Emiratele Arabe Unite
Articolul următor