Un copil, mușcat de un câine maidanez în Capitală

Un copil a fost atacat de un câine maidanez, în timp ce se afla la terenul de joacă din curtea blocului. S-a întâmplat acum două zile, în sectorul Ciocana al Capitalei. Înfuriată de traumele copilului fizice, dar și psihice, mama micuțului a făcut o postare pe Facebook în care a povestit mai multe, anunță publika.md

Copil, mușcat de un maidanez. ”Câți oameni trebuie să mai sufere până veți rezolva problema?”

Potrivit femeii, maidanezii sunt oaspeți zilnici în zona grădiniței 138 și a școlii primare 82 din Capitală. Asta înseamnă că preșcolarii, dar și elevii sunt supuși fricii în fiecare zi. 

Mai mult ca atât, femeia spune că în urmă cu două luni a fost atacat soțul ei, în timp ce se întorcea de la serviciu. 

Deși s-au adresat asociației blocului în încercarea de a rezolva problema, răspunsul a fost că nu ține de competența lor. În aceste condiții, femeia a lansat un apel către municipalitate. 

”Câți oameni, inclusiv, copii trebuie să mai sufere până veți rezolva problema?! Sau așteptați momentul până câinii vor sfâșia un om cu totul și atunci veți da din coate sa căutați soluții?”, a scris femeia pe Facebook. 

Primăria Chișinău, dar și edilul Ion Ceban nu au reacționat până acum. 

Mai multă autonomie pentru instituțiile publice din R. Moldova pentru a-și instala centrale pe biomasă

Școlile, grădinițele, primăriile și alte instituții publice din R. Moldova ar putea avea mai multă autonomie pentru a-și instala centrale pe biomasă, astfel încât să nu fie afectate de eventuale crize energetice și să-și reducă facturile la energie, scrie ziarulnational.md.

Anunțul a fost făcut astăzi la Varnița, raionul Anenii Noi, de către președinta Maia Sandu, după o discuție cu și mai mulți șefi de raioane și primarii localităților afectate de criza energetică generată de Federația Rusă în regiunea transnistreană, după sistarea livrărilor de gaze de la 1 ianuarie 2025.

Fără gaze și fără energie electrică timp de opt ore pe zi au rămas și 14 localități aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care au infrastructura conectată la cea gestionată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice – asta înseamnă centrale pe biomasă. Așteptăm acum ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice, așa încât să putem oferi autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice”, a declarat Maia Sandu.

Dorin Recean: Nu există premise pentru creșterea tarifelor la energie

În prezent nu există premise pentru o nouă majorare a tarifului la energia electrică. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, în cadrul unei vizite oficiale în zona de securitate, scrie newtv.md.

”Noi am luat în calcul absolut toate riscurile care se pot materializa în următoarele jumătate de an și azi nu există premise ca prețurile să crească. Rămânem la solicitarea către toți să economisim energia electrică în orele de vârf și atunci cu siguranță nu va trebui să creștem tarifele”, a declarat premierul.

Amintim că în ajunul alegerilor prezidențiale, premierul Dorin Recean adeclarat ferm, în ședința de Guvern, că nu există premise pentru scumpirea gazului. Imediat după alegeri, din decembrie, tariful la gaz a crescut cu aproape 3,4 lei lei și este de 16,74 lei pentru metrul cub.

Din ianuarie cetățenii vor achita dublu pentru energia electrică, după ce ANRE a aprobat noile tarife, la solicitarea furnizorilor. Astfel, consumatorii Premier Energy vor achita 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei, cât era până acum. Cetățenii din nordul țării, deserviți de FEE Nord, vor achita 4,68 lei/kWh, față de 2,84 lei.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Șoferul și pasagerul Toyotei descarcerați în Capitală sunt polițiști. ,,Se zbat între viață și moarte”
Articolul anterior
Vortexul polar din Europa se îndreaptă spre România: iarna revine în forță! Vor fi ninsori abundente
Articolul următor