Un copil ucrainean și-a pierdut ambii părinți în război și a ajuns singur în România

Iuri, un pseudonim ales pentru un minor din Ucraina a ajuns singur la frontiera cu România, venind din regiunea Odessei. Părinții lui au fost, amândoi, uciși în aceeași zi în războiul din Ucraina. Copilul știe ce s-a întâmplat și a putut să povestească. Toți minorii care ajung neînsoțiți la punctele de frontieră dintre Ucraina și România beneficiază de protecție umanitară, transmite gandul.ro.

Un copil ucrainean și-a pierdut ambii părinți în război și a ajuns singur în România. Care este procedura la graniță pentru refugiații minori neînsoțiți

Aproximativ 80.000 de ucraineni au ales să rămână în România, dintre cei peste 610.000 care au trecut granița în cautarea unui refugiu din calea războiului, după ce Rusia le-a invadat țara, pe 24 februarie. Cele mai multe persoane care se refugiază din Ucraina în România, fugind din calea unui război care afectează întreaga țară, sunt femei și copii.

Astfel, mii dintre refugiați sunt copii, iar printre ei sunt și minori care și-au pierdut ambii părinți în conflictul armat și au ajuns la frontiera României cu rude sau prieteni de familie.

Copilul a intrat în grija unui centru de plasament

Este și cazul lui Iuri – nume ales de organizația Salvați Copiii România pentru a pentru a proteja identitatea copilului – care a intrat ulterior în grija unui centru de plasament din România și care nu este singular.

După ce a primit asistență umanitară imediată de la echipa Salvați Copiii aflată în Vama Isaccea, Iuri a intrat în sistemul de protecție și îngrijire pentru copiii care au intrat neînsoțiți în România.  Copiii neînsoțiți sunt acei copii care intră pe teritoriul României fără părinți sau alți reprezentanți legali. Ei pot intra în România singuri sau alături de o rudă adultă sau de o persoană care are grijă de ei și în oricare dintre cazuri beneficiază de protecție.

Într-un material transmis, luni, organizația a detaliat situația și drepturile copiilor care intră neînsoțiți pe teritoriul României.

  1. Copiii neînsoțiți care ajung singuri în România

Copiii care nu sunt însoțiți de adulți sunt preluați de echipa mobilă a DGASPC-ului pentru a fi stabilită, conform Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, o măsură de protecție specială (plasamentul la o persoană sau familie, la un asistent maternal, preferabil vorbitori de limbă ucraineană sau rusă sau plasamentul în regim de urgență).

  1. Copiii neînsoțiți care călătoresc cu rude sau persoane care declară că au grijă de ei

Dacă acești copii călătoresc cu alți adulți (rude ori persoane care au grijă de ei) și sunt în tranzit sau declară că vor rămâne în România, Poliția de Frontieră solicită adulților completarea unor formulare cu date despre copil și despre adulți (nume, data nașterii, naționalitate, sex, documentul de identitate și telefon) și cu privire la adresa la care vor locui în străinătate sau în țara noastră. Dacă vor rămâne pe teritoriul României și declară că nu au unde să locuiască, Poliția de Frontieră apelează la reprezentanții DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) pentru a notifica Grupul Operativ pentru minori neînsoțiți pentru acordarea de asistență umanitară și identificarea măsurilor adecvate pentru protecția lor astfel încât aceștia să beneficieze imediat de servicii socio-medicale și educaționale.

Integrarea educațională a copiilor neînsoțiți

În oricare dintre situații, reprezentantul DGASPC are responsabilitatea de a stabili dacă se impune acordarea imediată de servicii specializate de consiliere psihologică sau de asistență socială de către serviciile sociale publice sau organizațiile neguvernamentale.

Potrivit organizației. ministerul Educației asigură, prin inspectoratele școlare județene, cuprinderea tuturor copiilor neînsoțiți în sistemul de educație ca audienți, iar după recunoașterea sau echivalarea a studiilor, ca elevi.

Indiferent de statutul lor, copiii au dreptul la educație în aceleași condiții ca ante-preșcolarii, preșcolarii și elevii români, având dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale.

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Judocanul Petru Pelivan, medaliat cu argint

Recent, judocanul Petru Pelivan a cucerit medalia de argint în categoria de până la 81 de kilograme, la Grand Slamul de la Tbilisi, competiție la care au participat 385 sportivi din 52 de țări.

sursa: tvrmoldova.md

Șase universități din țară vor fi renovate

Modernizarea instituțiilor include digitalizarea proceselor de studii, precum și renovarea sălilor de clasă, a aulelor și a căminelor, care sunt într-o stare deplorabilă sau chiar neutilizabilă în prezent. Lucrările vor fi efectuate din fondurile oferite de Ministerul Educației și Cercetării, mai exact 17 milioane de lei, care vor fi repartizate pentru șase universități care au aplicat la proiect.

Printre universitățile care beneficiază de investiții se numără Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Comrat și Academia de Studii Economice din Moldova.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a vizitat localitatea Bucha, unde zeci de civili au fost omorâți de trupele ruse
Articolul anterior
O mamă din Bucha arată cum și-a îngropat sub frunze, plastic și resturi de mobilier fiica omorâtă de ruși: „A ieșit la poartă, a crezut că sunt ai noștri”
Articolul următor
Close menu