Un Crăciun Plin de Generozitate și Speranță pentru Copiii Moldovei

Shopping MallDova, cel mai modern centru comercial din Republica Moldova, și Asociația Obștească CCF Moldova au fost purtătorii spiritului generozității în această perioadă festivă, aducând lumină și bucurie în viețile numeroaselor familii din diverse regiuni ale țării.

Despre Asociația CCF Moldova

Fondată în 2004, Asociația CCF Moldova se dedică sprijinirii familiilor, înlocuirii orfelinatelor cu alternative de tip familial și protejării copiilor. Organizația a devenit un pilon esențial în transformarea destinelor copiilor din Moldova care au nevoie de sprijin.

Reprezentând fundația britanică Hope and Homes for Children, expert global în protecția copilului, Asociația CCF Moldova a adus soluții durabile pentru sistemul național de reformare a protecției copilului, oferind asistență autorităților, dar și transformând direct viețile a peste 7500 de copii și familiile lor.

„În spatele fiecărei cifre este un destin, iar pentru noi contează fiecare destin, așa precum ne este și abordarea – individuală axată pe nevoia copilului. În multe situații vom avea poate aceeași problematică, însă necesitatea e diferită în fiecare caz. După acelaș model ne construim parteneriatele fiind conștienți că singuri vom face bine, dar puțin, pe când împreună cum ar fi această campanie în colaborare cu Centrul Comercial Shopping MallDova impactul e mult mai sporit”, a declarat Tatiana Codreanu, director comunicare și colectare fonduri CCF Moldova.

Sprijin Acordat Copiilor din Toată Țara

Într-un gest de generozitate, Shopping MallDova și Asociația CCF Moldova au oferit ajutor pentru 49 de copii din diferite localități ale Republicii Moldova. Fiecare copil a beneficiat de geci, pantaloni, pulovere, mănuși, ciorapi, articole alese cu grijă în funcție de nevoile individuale ale fiecărui mic beneficiar.

„Suntem onorați să susținem Asociația CCF Moldova în aducerea luminii în viețile copiilor și familiilor. Angajamentul nostru este sursa puterii noastre de a aduce schimbări pozitive,” a subliniat Tatiana Cojocaru, Manager Marketing Shopping MallDova.

Povești Pline de Emoție 

Eforturile de ajutor au traversat granițele centrului comercial, ajungând în căminele familiilor celor 49 de copii aflați în grija CCF Moldova. 

La una dintre familiile pe care am vizitat-o în prag de sărbători, am adus o bucurie dublă și sprijin special pentru ziua fetiței de 12 ani. Fetița, împreună cu cei doi frățiori mai mari și un alt frățior nou-născut, au avut parte de o surpriză plină de căldură și bucurie. Aceștia au beneficiat de ajutor pentru nevoile de bază, cum ar fi hainele și încălțămintea, oferite cu generozitate de către principalul contribuitor, Shopping MallDova, în colaborare cu De Facto. Astfel, într-o zi specială, familia a trăit momente de fericire și împlinire, simțind sprijinul comunității într-un mod cu totul aparte.

Această poveste reprezintă doar un exemplu ilustrativ din cadrul celor 49 de copii din diverse familii care au beneficiat de sprijin similar. Articole precum geci, pantaloni, pulovere, mănuși și ciorapi au fost donate cu generozitate de către Shopping MallDova, contribuind la crearea unor momente speciale pentru aceste familii. Colaborarea între Shopping MallDova și CCF Moldova, a adus un suflu nou în viețile acestor copii și a adus lumina și căldura necesare în perioada sărbătorilor.

Contribuție Continuă 

Această inițiativă nu reprezintă doar un moment de generozitate, ci reflectă angajamentul constant în scopul sprijinului oferit copiilor și familiilor. Prin gesturi discrete și pline de inimă aducem lumină și căldură în viețile copiilor. Împreună, ne propunem să transformăm această perioadă festivă într-un prilej de solidaritate și bucurie, fără să uităm niciodată de cei care au nevoie de sprijin.

O româncă din Italia a rămas fără 3,5 milioane de euro pe care i-a făcut în 7 ani

Finanțiștii italieni au confiscat bunuri în valoare de 3,4 milioane de euro de la o rețea de prostituție condusă de o româncă de 51 de ani. Femeia, împreună cu soțul, fiica și fratele ei, au achiziționat 19 proprietăți în Italia din profiturile obținute din activitatea ilegală.

Potrivit presei din Italia, autoritățile au confiscat bunuri în valoare de 3.4 milioane de euro de la o familie suspectată de obținerea veniturilor din prostituție și spălare de bani, scrie digifm.ro.

Ancheta, numită „Operațiunea Phoenix”, a fost condusă de Parchetul din Treviso și a vizat o româncă de 51 de ani, R.M.F., care locuia în Onè di Fonte (Treviso). Femeia își exercita profesia în provinciile Padova și Bologna, deținând un număr de TVA ca și consultant administrativ, deși era necunoscută autorităților fiscale.

Investigația a fost declanșată de creșterea semnificativă a veniturilor și a bunurilor femeii, care a achiziționat 19 proprietăți în perioada 2016-2023, în valoare de peste 3.8 milioane de euro. Printre achiziții se numără o proprietate în Cortina d’Ampezzo, în valoare de 700.000 de euro.

Grupul familial, format din soțul femeii, fiica și fratele acesteia, a utilizat 42 de conturi curente de la diferite bănci pentru a efectua tranzacții legate de achizițiile imobiliare. Deși doar femeia de 51 de ani genera venituri.

Pe lângă familia suspectă, sunt investigate 3 persoane cunoscute pentru cazuri similare de complicitate.

Au fost efectuate 4 percheziții și au fost confiscate mai multe proprietăți care nu au fost încă vândute, 2 în Fonte și 2 în Asolo pe numele soției, 3 în Mira și una în Veneția pe numele fiicei. De asemenea, au fost confiscate patru mașini, două Ford, un Renault Megane și un Volkswagen T-Roc.

A fost descoperită o galaxie „ciudată”, veche de 13 miliarde de ani, care nu ar fi trebuit să existe

Telescopul spațial James Webb a descoperit o galaxie veche de 13 miliarde de ani, care este mult prea complexă pentru a exista atât de devreme în Univers, spun cercetătorii, potrivit Insider.

Galaxia, care este mai mare decât Calea Lactee, ar putea schimba tot ceea ce știm despre modul în care materia întunecată a modelat Universul timpuriu. Oamenii de știință au urmărit galaxia, numită ZF-UDS-7329, pentru o vreme, dar nu au reușit niciodată să o vadă de aproape, a declarat Karl Glazebrook, astronom la Universitatea de Tehnologie Swinburne.

Astronomii au reușit să descopere galaxia cu ajutorul telescopului James Webb

Cu telescopul spațial James Webb, ei au reușit în cele din urmă să observe galaxia cu aproximativ 11,5 miliarde de ani în trecutul nostru. Lumina călătorește cu o viteză fixă prin spațiu, astfel încât imaginea acestor galaxii timpurii din trecut ajunge la noi abia acum. Echipa a descoperit că ZF-UDS-7329 părea mult mai complexă decât se credea anterior că este posibil. Părea să conțină de patru ori mai multe stele ca masă decât Calea Lactee.

Aceste stele păreau, de asemenea, vechi, de aproximativ 1,5 miliarde de ani, sugerând că galaxia are aproximativ 13 miliarde de ani. Conform modelelor cosmologice actuale, acest lucru nu ar trebui să fie posibil, deoarece materia întunecată nu ar fi trebuit să fie suficient de matură la acel moment. „Teoria principală este că un ocean de materie întunecată a umplut Universul timpuriu după Big Bang”, a declarat astrofizicianul Ivo Labbe de la Universitatea de Tehnologie Swinburne, unul dintre autorii studiului, pentru Reuters.

Materia întunecată este materia invizibilă, care reprezintă mai mult de 80% din Univers.  „Această materie întunecată, despre care nu știm ce este, de fapt, a început foarte lin, cu cele mai mici ondulații. Aceste ondulații au crescut în timp, din cauza gravitației și, în cele din urmă, materia întunecată a început să se adune în aglomerări concentrate”, a spus Labbe.

Galaxia nu pare să continue să evolueze

Galaxia găsită de telescopul James Webb nu ar trebui să poată exista sub acest model. Oamenii de știință se așteptau anterior ca aceste mici ondulații să creeze doar galaxii mici, dezordonate și aglomerate în primele zile ale Universului. Numai după aproximativ un miliard până la două miliarde de ani, aceste protogalaxii timpurii ar trebui să înceapă să se adune împreună, formând entități mai complexe, ordonate. Cealaltă descoperire este că această galaxie nu pare să continue să evolueze.  „Acest lucru împinge limitele înțelegerii noastre actuale a modului în care galaxiile se formează și evoluează. Întrebarea cheie acum este cum se formează atât de repede, foarte devreme în Univers, și ce mecanisme misterioase duc la oprirea bruscă a formării stelelor atunci când restul Universului face acest lucru”, a declarat Themiya Nanayakkara, autorul studiului și astronom la Universitatea de Tehnologie Swinburne.

Cursuri de dansuri populare pentru amatori

„Hai la joc”. Este îndemnul pentru locuitorii Chişinăului care vor să facă primii paşi în lumea dansurilor populare. Se pot înscrie la cursuri persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, unde au posibilitatea de a îmbina utilul cu plăcutul, scrie tvrmoldova.md.

Cursurile de dansuri populare se desfăşoară în sediul Universităţii Libere Internaţionale din Chişinău. Deşi sunt la început de cale, elevii au reuşit să înveţe paşii de bază. Speră să ajugă şi la coregrafii mai complicate.

Iniţiatoarea acestor cursuri este Angelica Chircă. Spune că a moştenit această pasiune de la mama ei, iar proiectul este unul de suflet.

ANGELICA CHIRCĂ fondatoarea cursurilor de dans: „Este pentru toate vârstele, nu avem limită de vârstă pentru că o parte din ei sau chiar majoritatea vin aici să se detașeze, să se relaxeze după o zi de muncă, după rutina zilnic. Chiar vin să-şi realizeze un pic din copilărie aşa cum l-am realizat şi eu, de fapt”.

„Frecventez aceste cursuri de aproximativ o lună. Eu chiar în primele zile când am venit şi măsuram paşii erau aproximativ 15 mii de paşi care îi faci la o oră de dans. În agenda mea personală un vis, pus acolo undeva. Într-o zi am deschis Facebook-ul şi am văzut această publicitate. Îndată, în 3 secunde am accesat, am cerut numărul, detaliile şi iată sunt aici. Primesc o plăcere extraordinară. Sunt pasionat de dans, voie bună şi am venit să petrec timpul util. Este un exercițiu fizic şi cred că şi intelectual”.

Profesorul de dans recunoaşte că, la rândul său, are multe de învăţat de la discipolii lui.

„Pregătim trei şi … drept, 2, 3, 4, stânga, dreapta, şi … Am găsit o latură care puţin îmi plăcea foarte mult, asta fiind coregrafia. Aşa de tare m-am atașat că început m-am ataşat, am început să o studiez. Chiar anul acesta am început studiile la Universitatea Pedagogică, domeniul coreografie”.

O lecţie de dans durează o oră şi 30 de minute, iar cursurile se desfăşoară de două ori pe săptămână.

Doliu la Primăria Capitalei. S-a stins din viață Vladimir Modârcă, ex-șef al Direcției arhitectură, urbanism și relații funciare
Articolul anterior
Ultimul weekend din acest an, plin cu evenimente care vin să vă distreze! Unica.md și ITicket v-a pregătit o listă cu recomandări
Articolul următor