Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani.

separator
Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din întâmplare – a văzut informații despre pensiile minime din Letonia în rețelele de socializare. Ulterior, el a aflat la Agenția de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă că 20 de mii de persoane primesc o pensie de până la 100 de euro, iar 25 de mii de persoane – până la 200 de euro.

El a raportat imediat că experimentul său nu a fost în întregime curat, din moment ce locuiește în casa sa, nu plătește facturi și nu cumpără apă. Licis a primit mai mult carbohidrați din paste și orez, iar norma zilnică de carne era limitată la 150 de grame. Nu-și putea permite legume și fructe – erau prea scumpe. Drept urmare, într-o lună a pierdut 8 kg.

„Dar au fost doar cheltuieli pentru mâncare. Dar oamenii tot plătesc cumva pentru căldură, cumpără lemne de foc și există și alte cheltuieli”, a spus deputatul. Licis a recunoscut că experimentul său nu a avut consecințe asupra sănătății, întrucât a trăit așa doar o lună.

Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, la Chișinău

În ajunul Zilei Internaționale a Francofoniei, șefa statului a avut o întrevedere Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo, aflată într-o vizită la Chișinău.

Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, la Chișinău

Republica Moldova este una dintre cele 88 de țări membre ale marii familii OIF – francofonia reprezentând un spațiu de solidaritate și cooperare din care facem parte.

„Avem un parteneriat de durată cu Agenția Universitară a Francofoniei care, în 2022, a deschis la Chișinău un birou național, iar studenții de la șase universități au oportunitatea de a se forma ca specialiști în limba franceză. În opt licee din țară sunt clase bilingve francofone, iar din acest an, Universitatea de Stat din Moldova a început pregătirea viitoarelor cadre didactice pentru predarea în limba franceză a matematicii, fizicii, biologiei, în clasele bilingve. Și funcționarii publici pot studia limba franceză în cadrul programului Initiative francophone nationale”, a menționat șefa statului. 

Președinta Maia Sandu a mulțumit doamnei Secretar General pentru susținerea de către OIF a sectorului asociativ, dar și pentru pregătirea lingvistică a carabinierilor din cadrul Ministerului de Interne. 

„Mizăm pe sprijinul OIF în lupta contra propagandei și a dezinformării. În context, am menționat că, recent, operatorul Francofoniei TV5Monde a fost inclus în lista obligatorie de canale TV a distribuitorilor de servicii media prin cablu”, a mai spus șefa statului. 

Elvețienii se declară în premieră majoritar în favoarea NATO

O veste remarcabilă vine din Elveția. Pentru prima oară opinia publică se declară, majoritar, în favoarea NATO.

Elveţia va acorda R. Moldova și Ucrainei ajutoare de 140 de milioane de  franci — Cotidianul

Potrivit unui studiu realizat de Academia Militară din Zurich și de Institutul Federal de Tehnologie, 55% dintre elvețieni sunt pentru o apropiere între Elveția și NATO – cu 10% mai mulți decât în ianuarie 2021.

În plus 53% dintre elvețieni sunt de părere că țara lor, deși neutră, ar trebui să își coordoneze cu NATO planurile de apărare.

De asemenea, războiul din Ucraina i-a făcut pe 78% dintre locuitorii Țării Cantoanelor să considere că sunt necesare investiții suplimentare în armată. Totuși, doar o treime dintre elvețieni ar vota astăzi pentru aderarea efectivă la Alianța Nord-Atlantică.

Vladimir Putin, vizită în Crimeea la împlinirea a nouă ani de la anexarea peninsulei ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, într-o vizită care marchează împlinirea a nouă ani de la anexarea peninsulei ucrainene, informează Reuters şi AFP citând presa de stat din Rusia.

putin in crimeea

Vladimir Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea şi a oraşului-port Sevastopol pe 18 martie 2014, după două referendumuri separate în care locuitorii din Crimeea ar fi susţinut încorporarea acesteia în Rusia în proporţie de 96,77%, iar cei din portul Sevastopol – considerat un oraş cu statut federal – în proporţie de 95,6%. Aceste referendumuri au fost considerate ilegale de către Occident, care a impus sancţiuni Rusiei, scrie Agerpres.

Vineri, în cadrul unei videoconferinţe privind dezvoltarea socio-economică a peninsulei, Putin a declarat că Rusia va face totul pentru a preveni ameninţările la adresa securităţii peninsulei şi a Sevastopolului.

„Aş dori să-i felicit pe locuitorii din Crimeea, pe locuitorii din Sevastopol, pe toţi cetăţenii ţării noastre cu ocazia apropiatei Zile a Reunificării Crimeii cu Rusia”, a declarat Putin vineri.

Premiile Grammy 2020. Billie Eilish este marea câștigătoare din acest an
Articolul anterior
Un pacient internat în stare gravă, a fost externat. S-a vindecat complet de coronavirus
Articolul următor