Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani.

separator
Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din întâmplare – a văzut informații despre pensiile minime din Letonia în rețelele de socializare. Ulterior, el a aflat la Agenția de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă că 20 de mii de persoane primesc o pensie de până la 100 de euro, iar 25 de mii de persoane – până la 200 de euro.

El a raportat imediat că experimentul său nu a fost în întregime curat, din moment ce locuiește în casa sa, nu plătește facturi și nu cumpără apă. Licis a primit mai mult carbohidrați din paste și orez, iar norma zilnică de carne era limitată la 150 de grame. Nu-și putea permite legume și fructe – erau prea scumpe. Drept urmare, într-o lună a pierdut 8 kg.

„Dar au fost doar cheltuieli pentru mâncare. Dar oamenii tot plătesc cumva pentru căldură, cumpără lemne de foc și există și alte cheltuieli”, a spus deputatul. Licis a recunoscut că experimentul său nu a avut consecințe asupra sănătății, întrucât a trăit așa doar o lună.

Comuna Dănceni, pregătită pentru Summitul Internațional al Primarilor. Peste 400 de oaspeți sunt așteptați în Moldova

Pregătirile pentru Summitul Internațional al Primarilor sunt pe ultima sută de metri. Pe data de 10 aprilie, la Dănceni, au fost făcute ultimele lucrări pentru cei peste 400 de oaspeți.

Pe 11 aprilie începe Summitul Internațional al Primarilor la DănceniFoto: tv8.md

Pentru unii, acesta a început mai repede, ce-i drept, într-o atmosferă mai puțin oficială – la un meci de fotbal. Deși pe teren au fost rivali, primarii din Moldova și Ucraina spun că sportul îi ajută să-și consolideze relațiile mai bine chiar decât întrunirile oficiale, transmite tv8.md.

„De fapt, aici joacă selecționatele Republicii Moldova ale primarilor și selecționata Ucrainei la fotbal. Ne pregătim de Campionatul European între primari, care va avea loc în Germania”, a spus directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Scorul final a fost în favoarea echipei primarilor moldoveni. Aceștia spun că, deși au dat de greu pe terenul de fotbal, au ieșit plini de energie.

„Astăzi, înainte de Forumul Primarilor care va fi mâine, avem neoficial o întâlnire cu prietenii noștri din Ucraina, unde ne cunoaștem mai de aproape chiar, băieții noștri au dat dovadă că nu doar pot munci, pot juca fotbal și la sfârșit chiar am și câștigat”, a menționat primarul satului Taraclia, Vladimir Cucereavîi.

În timp ce primarii jucau fotbal, la Dănceni erau în toi ultimele pregătiri pentru evenimentul de mâine. Acesta va aduna reprezentanți ai administrațiilor locale din regiune, inclusiv din Uniunea Europeană.

„La summit sunt invitați peste 400 de participanți, din care 300 o să fie primari din diferite localități, inclusiv de peste hotare. Vorbim de peste 60 de primari din Ucraina, o să vină primari din țări ale Uniunii Europene, noi vrem să creăm punți între primarii din diferite țări și vrem ca acești primari să înțeleagă cum să aplice împreună, prin aceste parteneriate, la diverse proiecte, inclusiv ale Uniunii Europene, ca să facă viața moldovenilor inclusiv mai bună, acasă”, a menționat reprezentanta de țară WNISEF, Stella Jemna.

Summitul Internațional al Primarilor 2024 va explora puterea programelor de finanțare ale Uniunii Europene pentru modernizarea orașelor și comunităților. În cadrul evenimentului vor fi împărtășite povești de succes și perspective despre cum poate fi valorificat sprijinul UE pentru dezvoltarea locală.

Accident la Măgdăcești: 3 copii răniți preluați de ambulanțe. Care este stare de sănătate a acestora

Trei minori de 16 ani au ajuns la spital după ce au avut de suferit într-un grav accident, produs astăzi dimineața la Măgdăcești, raionul Criuleni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului (IMC), Maxim Cazacu, o minoră s-a ales cu o contuzie cranio cerebrală și se află în Secția de Neurochirurgie, un băiat s-a ales cu mai multe leziuni și urmează să fie internat într-o secție chirurgicală, iar cel de-al treilea minor nu a avut nevoie de internare, transmite Realitatea

Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, viața celor doi minori se află în afara oricărui pericol.

De menționat, că în urma accidentului grav, 16 persoane s-au ales cu traumatisme, 13 dintre acești au fost transportați la Institutul de Medicină Urgentă.

Pe parcursul zilei, Dorina Arsene, purtătoarea de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, va reveni cu mai multe detalii despre starea de sănătate a pacienților.

Ministerul Educației a aprobat lista Centrelor de Bacalaureat pentru sesiunea 2024

Candidații la bacalaureat vor susține probele de examen în 93 de centre, dintre care 31 se află în municipiul Chișinău. Lista centrelor de bacalaureat pentru sesiunea de examene 2024 a fost aprobată în ședința Comisiei Naționale de Examene.

Instituirea centrelor de bacalaureat și desemnarea președinților și secretarilor acestora  a fost decisă urmare a propunerilor transmise de Organele locale de specialitate în domeniul învăţământului din fiecare raion/municipiu, în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la examenul naţional de bacalaureat.

Reieșind din numărul total de candidați în fiecare raion/municipiu, în 15 dintre raioane sunt instituite câte un singur centru de bacalaureat. 

În sesiunea de examen 2024 sunt înscriși circa 18800 candidați, dintre care 2514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. În sesiunea 2023 au fost înscriși la examenul național de bacalaureat 19064 de candidați, în 2022 – 18603, iar în sesiunea 2021 – 16773.  

În anul curent, la profilul real au depus cereri pentru a susține examenul național de bacalaureatul 8609 candidați, la profilul umanist – 9299 de candidați, la profilul arte – 551 de candidați și la profilul sport – 293 de candidați. 

Conform limbii de instruire candidații înscriși la sesiune sunt repartizați după cum urmează: limba de instruire română – 15064 de candidați, limba de instruire rusă/engleză/bulgară/ucraineană/găgăuză – 3688 de candidați. 

Din numărul total de candidați care s-au înscris pentru susținerea examenului național de bacalaureat, 12007 sunt din licee teoretice (261 din liceu seral), 6003 din colegii/centre de excelență, 338 din instituții de învățământ superior, iar 143 vor susține examenul fiind înscriși în regim de externat.  

Testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din mun. Chișinău începând cu data de 4 iunie. Pe data de 27 iunie, în centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază. Programul de desfășurare a sesiunii de examene 2024 poate fi accesat aici

Reamintim că sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 04 – 21 iunie 2024. Orarul probelor de examen sesiunea 2024 poate fi găsit aici.

În context, Ministerul Educației și Cercetării îndeamnă elevii claselor absolvente să se pregătească temeinic și conștiincios pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2024.

Premiile Grammy 2020. Billie Eilish este marea câștigătoare din acest an
Articolul anterior
Un pacient internat în stare gravă, a fost externat. S-a vindecat complet de coronavirus
Articolul următor