Un drum, distrus total în doar câteva luni. Lucrările au costat peste 1 milion de lei, alocat din bugetul de stat

Peste un milion de lei s-au dus pe apa sâmbetei în satul Buţeni, din raionul Hânceşti. Atât s-a investit în reparaţia capitală a unei porţiuni de drum din localitate care a fost distrusă de o ploaie puternică la sfârşitul lunii iunie.

separator

Deoarece în proiectul din cadrul programului guvernamental Drumuri Bune 2 nu au fost prevăzute nici borduri, nici canale pluviale, șiroaiele de apă au spălat prundişul şi au smuls bucăţi mari de asfalt.

„Venea pietrişul la vale. S-a dus şi la mine în grădină. Nişte mormane mari. Şi asfaltul a rupt. Şi de atâta spun că nu a făcut calitativ, de mântuială”.

Înainte de asfaltare, porţiunea de drum se transforma la fiecare ploaie într-o adevărată mlaştină. Dar bucuria localnicilor de a avea un drum de calitate a durat exact 7 luni. „Ca cum e şi conducerea asta a ţării. Tot de mântuială. Au boit oleacă ochii, au plecat şi gata”.

„Uitaţi-vă, apa este primul factor care duce la deteriorarea unui drum. Şi atunci când nu este prevăzut o rigolă de scurgere, ajunge să fie deteriorat de la porţiune de aici, şi se spală tot drumul”, a spus primarul satului Buţeni, Ion Harbuz, pentru publika.md.

Primarul localităţii, Ion Harbuz, spune că a expediat acum două săptămâni un demers Administraţiei de Stat a Drumurilor. Alesul local susţine că nu a primit nici până acum un răspuns clar dacă drumul va fi reparat din nou. Şeful adjunct al instituţiei, Ion Drucec, spune că demersul primarului de Buţeni se examinează.

„Se evaluează valoarea pagubelor prin alcătuirea unui deviz de cheltuieli. Din contul mijloacelor proprii, antreprenorul va remedia aceste neconformităţi. Toată această procedură va avea loc până la expirarea perioadei de garanţie de un an, până la finele lunii noiembrie, anul 2020”, a spus directorul adjunct ASD, Ion Drucec.

Porţiunea de drum din satul Buţeni are 600 de metri lungime şi lăţimea trei metri şi jumătate lăţime. Lucrările au costat peste un milion 130 de mii de lei, bani alocaţi din bugetul de stat.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Usturoi din Egipt, pe rafturile magazinelor din Moldova
Articolul anterior
Canada a extins restricțiile de călătorie, inclusiv pentru cetățenii moldoveni
Articolul următor