Alexandr Reazanov, fost vicepreşedinte al gigantului rus Gazprom şi președinte al Consiliului de Observatori la Moldovagaz în perioada noiembrie 2001 – noiembrie 2006, este unul dintre noii proprietari ai gigantul tehnologic rus Yandex.
Aceasta în cazul în care tranzacţia din 5 februarie 2024, în urma căreia Yandex NV a anunțat vânzarea afacerii sale din Rusia pentru 475 de miliarde de ruble (5,2 miliarde de dolari), va fi finalizată, transmite Mold-street.com.
Cine sunt viitorii acţionari
Cu o cotă de 35%, cel mai mare acționar al gigantului tehnologic rus Yandex va deveni societatea de administrare FMP (o entitate formată din manageri seniori Yandex), se arată într-o circulară Yandex NV distribuită acționarilor joi, potrivit Reuters.
Este vorba de un grup de până la 50 de membri ai echipei de conducere, care au format un consorţiu.
Infinity Management, o companie deținută de Alexander Chachava, ar urma să achiziționeze un pachet de 25%.
IT.Elaboration, deținut de Pavel Prass, și un fond deținut de gigantul petrolier Lukoil ar urma să preia 15% din acţiunile Yandex.
O cotă de 10% ar urma să fie achiziţionată de compania Meridian-Servis, deţinută de Alexandr Ryazanov, se arată în documentul citat de Reuters.
Acordul de cumpărare de acțiuni ale Yandex include garanții legate de sancțiuni, inclusiv că niciun membru al consorțiului sau afiliații nu este sancționat și că fiecare cumpărător acționează ca principal și nu ca agent.
Termenii acordului prevăd că participanții la consorțiu nu își vor putea transfera acțiunile către investitori externi timp de cel puțin un an.
Votul acționarilor Yandex NV cu privire la vânzarea activelor rusești ale Yandex (asigură 95% din venituri) va avea loc pe 7 martie.
Este de așteptat ca o parte semnificativă din încasările nete în numerar să fie în cele din urmă returnate acționarilor rămași prin răscumpărări de acțiuni.
Reazanov şi prima criză a gazelor din secolul XXI
Amintim că Alexandr Ryazanov a jucat un rol important în activitatea Gazprom şi Moldovagaz. Or acesta a fost vicepreşedinte al concernului rus în perioada noiembrie 2001 – noiembrie 2006 şi concomitent a fost şi președinte al Consiliului de Observatori la Moldovagaz.
Anume în perioada acestuia a avut loc prima scumpire majoră a gazelor pentru Republica Moldova, iniţiată în ianuarie 2006, concomitent cu reducerea şi chiar suspendarea livrărilor de gaze de către Gazprom. Gigantul rus a reluat livrarea gazelor după ce Republica Moldova a acceptat majorarea preţului cu peste 37%: de la 80 la 110 dolari pentru o mie de metri cubi şi iniţierea discuțiilor pentru semnarea unui nou contract.
Negocierile au durat tot anul 2006, perioadă în care preţul gazelor a crescut până la 160 de dolari pentru o mie de metri cubi. În negocieri a fost implicat direct şi Reazanov, care însă în final a fost înlocuit de Valeri Golubev.