Un general rus îi declară război lui Kadîrov: ”El dă ordine pe TikTok, de pe o canapea luxoasă, la mii de kilometri de unitățile sale”

Generalul rus Alexander Lapin i-a declarat razboi lui Ramzan Kadirov dupa ce liderul cecen l-a invinovatit ca a pierdul orasul Liman din Ucraina. Lapin a tinut sa ii dea o replica usturatoare lui Kadirov.

„Kadirov a spus ca ar trebui sa fiu retrogradat la rangul de soldat, sa mi se retraga toate distinctiile si sa fiu trimis cu o mitraliera in mana pe linia frontului pentru a-mi spala rusinea cu sange. Si toate acestea pentru faptul ca m-as fi ascuns in Lugansk, la 150 de kilometri de unitatile mele.

Ei bine, am luat exemplu de la Kadirov, care sta la mii de kilometri de unitatile sale pe o canapea luxoasa, stand pe aceasta canapea a cucerit in repetate randuri Kievul si chiar s-a pregatit pentru un atac asupra Poloniei. Eu nu am avut o astfel de canapea luxoasa in Luhansk si am dat ordine nu la emisiunile TikTok, ci prin intermediul comunicatiilor speciale”, a transmis generalul, citat pe canalul rusesc de stiri SOTA.

Pierderea de catre Rusia a bastionului Liman, fiind astfel sub amenintare partile vestice ale regiunii Luhansk, a atins un nerv pentru Ramzan Kadirov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei.

Kadirov, care este apropiat de Putin de cand tatal sau si fost presedinte al Ceceniei, Akhmad, care a fost ucis intr-un atac cu bomba in 2004 la Groznii, in care a murit si un fotograf al Reuters, a sugerat ca Rusia ar trebui sa ia in considerare folosirea unei mici arme nucleare tactice in Ucraina ca raspuns la aceasta pierdere.

Avertismentul nuclear a tinut prima pagina a ziarelor, dar dispretul sau public fata de generalii de top ai Rusiei este semnificativ intr-o Rusie in care critica publica a efortului de razboi din partea esaloanelor superioare ale elitei a fost tabu.

„Nepotismul in armata nu va duce la nimic bun”, a declarat Kadirov, adaugand ca comandantul fortelor rusesti din zona ar trebui sa fie deposedat de medalii si trimis pe linia frontului cu o arma pentru a-si spala rusinea cu sange.

Un astfel de dispret public fata de generalii care conduc razboiul Rusiei este semnificativ, deoarece indica nivelul de frustrare din cadrul elitei lui Putin cu privire la desfasurarea razboiului, strapungand in acelasi timp naratiunea atent controlata a Kremlinului.

Kadirov, care sustine razboiul si a trimis multe dintre unitatile sale cecene sa lupte, a declarat ca critica sa reprezinta adevarul amar despre o forta de lupta rusa care, potrivit lui, a permis unor mediocritati fara talent sa dezamageasca tara.

Ministerul Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii rusi spun ca istoria razboiului rusesc arata ca luptele incep adesea prost pana cand armata poate fi organizata corespunzator.

Intrebat despre comentariile lui Kadirov cu privire la utilizarea unei arme nucleare, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni:  „Sefii de regiuni au dreptul de a-si exprima punctul de vedere”, a declarat Peskov reporterilor. „Chiar si in momentele dificile, emotiile ar trebui totusi excluse din orice evaluare”.

Dupa mai bine de sapte luni de razboi care a ucis zeci de mii de oameni si a declansat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, chiar si cele mai elementare obiective de razboi ale Rusiei sunt departe de a fi atinse.

Vasta armata a unei foste superputeri a fost umilita pe campul de lupta de o forta ucraineana mult mai mica, sustinuta cu arme, informatii si consiliere din partea puterilor occidentale conduse de Statele Unite.

Luni, intr-un nou esec pentru Moscova, un oficial instalat de Rusia a confirmat avansurile ucrainene de-a lungul malului vestic al raului Dnipro in regiunea Herson din sudul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Putin a afirmat saptamana trecuta ca le-a anexat.

Putin spune ca Rusia este acum blocata intr-o batalie existentiala cu Occidentul, pe care il acuza ca incearca sa ii distruga tara. Rusia, spune el, va invinge in Ucraina – si a avertizat ca abia acum incepe sa devina serios.

La televiziunea de stat rusa, umilinta a parut sa se infiltreze in retorica obisnuita. „Mi-ar placea foarte mult sa atacam Kievul si sa il luam maine, dar sunt constient ca mobilizarea partiala va lua timp”, a declarat prezentatorul Vladimir Soloviov la televiziunea de stat Rossiya 1. „Pentru o anumita perioada de timp, lucrurile nu vor fi usoare pentru noi. Nu ar trebui sa ne asteptam la vesti bune chiar acum”.

Liderul cecen a declarat ca a evocat posibilitatea unei infrangeri la Liman in urma cu doua saptamani cu Valeri Gerasimov, seful Statului Major General al Rusiei, dar ca Gerasimov a respins aceasta idee.

Gerasimov, in varsta de 67 de ani, este al treilea cel mai puternic om din armata rusa, dupa Putin si ministrul apararii Serghei Soigu. Soigu i-a obtinut lui Gerasimov postul militar de varf la doar cateva zile dupa ce a fost numit ministru al apararii in 2012.

„Nu stiu ce raporteaza ministrul apararii comandantului suprem suprem (Putin), dar, in opinia mea personala, ar trebui luate masuri mai drastice”, a declarat Kadirov, care a varsat lacrimi pentru cei cazuti la o ceremonie la Kremlin saptamana trecuta, in cadrul careia Rusia a anexat in mod oficial cele patru regiuni ucrainene.

Ca un indiciu al influentei sale, alte postari ale lui Kadirov il arata pe acesta intalnindu-se cu doi dintre cei mai puternici oameni de la Kremlin: seful de stat major al lui Putin, Anton Vaino, si Serghei Kirienko, puternicul prim-adjunct al sefului de stat major.

Intrebat despre remarcile lui Kadirov, puternicul fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, l-a felicitat pe liderul cecen.

„Ramzan – esti un om tare!” a declarat Prigojin, cunoscut ca bucatarul lui Putin datorita contractelor de catering ale companiei sale la Kremlin. „Toti acesti ticalosi ar trebui trimisi desculti pe front cu arme automate”.

Cand a fost intrebat daca cuvintele sale ar trebui sa fie considerate o critica la adresa Ministerului Apararii, Prigojin si-a stins raspunsul cu ironie: „Doamne fereste”.

„Aceste declaratii nu sunt o critica, ci doar o manifestare de iubire si sprijin”, a declarat Prigojin, despre care Statele Unite spun ca conduce o armata de mercenari care s-a implicat in conflictele din Mali, Republica Centrafricana, Libia si Siria. „Eu, si Ramzan Akhmatovici cu atat mai mult, suntem cei mai cultivati dintre oameni”, a spus Prigojin, folosind patronimicul lui Kadirov in semn de respect.

Mai mulți angajați de la CFM nu și-au primit salariile de jumătate de an

Criza financiară continuă la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”. Mai mulți feroviari nu și-au primit salariile de jumătate de an. Angajații stației Ghidighici au primit abia în decembrie leafa pentru iulie. Oamenii spun că sunt disperați și cred că singura soluție este un proces în instanță. De cealaltă parte, directorul interimar al întreprinderii, Serghei Tomșa, a refuzat să comenteze.

Zinaida Sturza activează la stația Ghidighici de aproape patru decenii. Ea coordonează operațiunile ce țin de mersul trenurilor și manevrarea acestora. Pentru a ajunge la serviciu, face naveta zilnic. Vine de la Sipoteni, raionul Călărași, la peste 50 de kilometri distanță.

„Eu de la Călărași mă trezesc la ora 04:00 dimineața, mă îmbrac și vin cu trenul, ajung la 07:00 la lucru și seara mă duc cu trenul. E obositor, pierdem ore pe drum”, a menționat Zinaida Sturza, transmite Moldova1.

Moldova 1 i-a telefonat directorului interimar al CFM, Serghei Tomșa, pentru a afla când vor fi achitate restanțele salariale. Acesta a spus că nu oferă niciun comentariu pe motiv că este zi de odihnă.

Situația la Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze după luna august 2022, când a scăzut tranzitul din Ucraina, odată cu redeschiderea portului de la Odesa. Tot de atunci, feroviarii au început să-și primească salariile cu întârziere de câteva luni. Pierderile estimative ale întreprinderii au constituit peste 180 de milioane de lei.

Lacrimi și durere la Bălți: Fetița de 8 ani, ucisă de un șofer beat, a fost condusă pe ultimul drum

Fetița de 8 ani, ucisă în accidentul cumplit de la Bălți, este condusă astăzi pe ultimul drum. Primarul orașului Bălți, Alexandr Petkov, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei victimei, scrie newtv.md

„Astăzi, Bălțiul o petrece pe ultimul său drum pe Polina, o fetiță de 8 ani, a cărei viață a fost curmată din cauza iresponsabilității criminale a unui șofer beat. Ca tată, ca om, ca primar, nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima durerea pe care o simt acum rudele fetei. În numele întregului oraș, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă sprijini în aceste zile dificile. Această tragedie trebuie să fie un apel pentru noi toți: să oprim iresponsabilitatea. Justiția trebuie să fie cât mai severă în astfel de cazuri, iar fiecare dintre noi nu trebuie să fie indiferent. Nu putem accepta ca șoferii beți să continue să pună în pericol viețile copiilor noștri”, a menționat edilul de Bălți.

Accidentul s-a produs pe 6 ianuarie, în ajun de Crăciun, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și A. Pușkin din Bălți. Șoferul unui Porsche, în vârstă de 38 de ani, a ignorat culoarea roșie a semaforului, astfel a lovit un taxi care circula regulamentar. În urma impactului, Porscheul a fost proiectat într-un Mitsubishi. Poliția a stabilit că șoferul Porsche-ului era beat la volan. Acesta avea o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat.

În urma accidentului, fetița de 8 ani, pasageră în taxi, a murit. Mama copilei, în vârstă de 44 de ani, și șoferul taxiului, în vârstă de 45 de ani, au suferit diverse traumatisme.

Carburanții devin tot mai scumpi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețurile maxime de referință pentru produsele petroliere principale de tip standard pentru mâine, 10 ianuarie, scrie safenews.md.

Astfel, prețul unui litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 23,84 lei, iar cel pentru un litru de motorină – 20,64 lei.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu 33 de ani la benzină și cu 22 de bani la motorină.

Primul lider mondial care l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Alții nu s-au grăbit să-l felicite
Articolul anterior
Bărbat arestat după ce a încercat să violeze o femeie în cimitir. Victima s-a apărat cu o lopată pe care o avea la îndemână
Articolul următor