Un ginecolog din Olanda a devenit tatăl biologic a cel puţin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente de fertilitate

Un medic ginecolog din Olanda a conceput cel puţin 21 de copii folosindu-și propria spermă, după ce viitorii părinți au apelat la el pentru tratamente de fertilitate, a descoperit o investigație.

Jos Beek a lucrat la spitalul Elisabeth din Leiderdorp, acum parte a spitalului Alrijne, între 1973 și 1998. Acesta a murit în 2019. Cuplurile tratate de doctor se așteptau să primească probele unor donatori anonimi și nu au fost niciodată informate cine este cu adevărat tatăl biologic al copiilor, potrivit The Guardian, citat de observatornews.ro.

Scandalul a apărut după ce o organizație, care urmărește părinții biologici pentru cei născuți folosind donații anonime, a găsit o potrivire între ADN-ul lui Beek și 21 de copii ale căror mame au primit tratament la clinica sa între 1973 și 1986.

Grupul, numit Fiom, a contactat spitalul Alrijne în iunie anul trecut, care a însărcinat apoi un comitet independent menit să investigheze totul. Peter Jue, un membru al consiliului administrativ al spitalului, a spus că nu poate să excludă posibilitatea ca Beek să fie tatăl natural al unui număr mult mai mare de copii: ”Suntem șocați de acest lucru. Are un impact semnificativ asupra părinților și copiilor implicați. Am intrat imediat într-o conversație cu copiii și părinții care au vrut să ne asculte. Modul în care acest medic a acționat la momentul respectiv este inacceptabil.”

Al treilea ginecolog din Olanda care alege să procedeze astfel

Dosarele spitalului din acea perioadă nu mai există și, de aceea, a fost făcut un apel către oameni să se prezinte singuri. Beek este al treilea ginecolog din Olanda care s-a dovedit că și-a folosit propria spermă în timpul tratamentului.

În octombrie 2020, testele ADN au arătat că ginecologul Jan Wildschut, care a murit în 2009, a fost tatăl biologic a 17 copii. Cu un an în urmă, s-a descoperit că doctorul Jan Karbaat a procedat la fel ca Beek în cazul a 49 de copii. Niciunul dintre pacienți nu a știut adevărul despre copiii lor.

Jue a spus că protocoalele din anii 1970 și 80, când tratamentul de fertilitate era la început, nu au nicio legătură cu cele de astăzi: ”În anii în care acest medic a lucrat, aproape că nu existau reglementări privind programele de fertilitate. Domeniul era încă în curs de dezvoltare. Am dori să subliniem că situația este acum complet diferită. Folosim protocoale naționale și lucrăm într-o manieră consecventă și atentă. Metoda noastră de lucru este verificată în mod regulat prin audituri.”

Conform unei legi care a intrat în vigoare în 2004, olandezii au dreptul să cunoască identitatea părinților lor biologici odată ce împlinesc vârsta de 16 ani.

Mii de oameni au participat la Festivalul Pădurii din acest weekend

Reședința prezidențială de la Condrița, a găzduit, în premieră Festivalul Pădurii, un eveniment inedit ce se înscrie armonios în eforturile silvicultorilor și societății de a planta puieți forestieri pentru sporirea suprafețelor împădurite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Festivalul Pădurii vine să promoveze unitatea omului și a naturii și inițiativele frumoase ce contribuie la calitatea mediului și protejarea resurselor naturale.

Una din aceste inițiative este și „Programul Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor”, ce va aduce până în anul 2032 nu mai puțin de 145 000 ha de noi terenuri plantate cu păduri și suprafețe imense cu păduri reabilitate. Proiectul cu ample plantări forestiere este inițiat de Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu și asumat de silvicultori în cooperare cu întreaga societate.

Silvicultorii au avut o prezență activă la Festivalul Pădurii și au vorbit despre rolul fondului forestier, inclusiv prin expoziții în care s-au regăsit produsele pădurii, materiale promoționale și discuții despre campaniile de împădurire și posibilitatea de participare la ele.

Atmosfera a fost amplificată de concerte live, ateliere creative și meșteșugărești, expoziții interesante și multe alte momente ce au promovat ecosistemul forestier și conștientizarea rolului pădurilor. Deși accesul a fot gratuit, participanții au avut posibilitatea să procure bilete speciale pentru ca banii obținuți să fie utilizați la plantările din această toamnă. Într-o perioadă în care problemele de mediu devin tot mai stringente, această solidaritate poate ajuta eforturilor de împădurire și de protejare a mediului înconjurător.

Publicul a savurat la maximum posibilitatea de a cunoaște și discuta despre natură, probleme de mediu și soluții prin implicarea și contribuția fiecărui cetățean. 

„Natura și oamenii s-au întâlnit la reședința de stat de la Condrița. Este unul dintre evenimentele pe care Moldsilva le-a planificat pentru a promova proiectele de protejare a mediului. Nu puteam găsi o altă zi mai potrivită pentru acest festival decât ziua în care specialiștii din silvicultură își sărbătoresc ziua profesională. Oamenii trebuie să înțeleagă importanța pădurilor pentru viața și sănătatea lor”, a spus Victor Durbală, directorul Moldsilva.

CEC invită concurenții electorali la prezidențiale să semneze Codul de conduită

Comisia Electorală Centrală propune pentru consultări prealabile proiectele Codului de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, Codul de conduită este o convenție încheiată între concurenții electorali/participanții la referendum și reprezentanții instituțiilor mass-media privind modul de desfășurare și de reflectare a campaniei electorale, care exclude lezarea demnității și a imaginii concurenților electorali/participanților la referendum.

Pentru ziua de marți, 24 septembrie, Comisia Electorală Centrală va invita reprezentanții participanților la referendum și ai candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, înregistrați de CEC, precum și instituțiile mass-media să semneze Codul de conduită.

Vitezoman, prins cu 170/h pe străzile din Chișinău

Polițiștii de patrulare au stopat un bărbat de 49 de ani, la volanul unui BMW, cu care se deplasa cu viteză excesivă pe strada Calea Ieșilor din sectorul Buiucani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul urmează să fie sancționat cu amendă de până la 5 mii de lei, cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 60 la 90 de zile.

Tragedie în Buzău. Doi copii de 1 și 3 ani, suspecți de meningită, au decedat în decurs de o săptămână
Articolul anterior
Trei români din Anglia au sechestrat o femeie și, timp de 11 ore, au supus-o la chinuri inimaginabile
Articolul următor