Republica Moldova va putea solicita finanțare prin Mecanismul pentru interconectare europeană, deja în această toamnă. Pentru asta, autoritățile de la Chișinău trebuie să participe cu proiecte, care vizează dezvoltarea infrastructurii vitale a țării.
Comisara europeană pentru transport, Adina Vălean, a declarat pentru Moldova 1 că, în curând, un grup de experți ai Comisiei Europene va veni la Chișinău, pentru a discuta cu autoritățile responsabile, cum să pregătească proiectele, pentru a atrage finanțarea externă, transmite moldova1.md.
„Proiectele pe care țările membre ale Uniunii Europene, acum și Moldova, în curând și Ucraina, le pot depune în cadrul Mecanismului de interconectare europeană, trebuie să îndeplinească două condiții. În primul rând, trebuie să fie priorități pentru aceste țări. Cu alte cuvinte, este o întrebare la care Republica Moldova va trebui să răspundă, care sunt prioritățile în materie de proiecte de infrastructură”.
Adina Vălean a precizat că țara noastră poate depune proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii deja în această toamnă.
„Trebuie reabilitată calea ferată nord-sud, trebuiesc făcute investiții în portul de la Giurgiulești, pentru dezvoltarea capacității portuare. Toate podurile sau liniile de conectare către România sunt în sine proiecte, care ar putea fi potrivite, de exemplu, pentru Mecanismul de interconectare europeană”.
De precizat că Republica Moldova este prima țară non-UE, care poate aplica la Mecanismul pentru interconectarea europeană.
Astfel, țara noastră va avea acces la fonduri europene pentru modernizarea sectoarelor energiei, transporturilor și serviciilor digitale, cu un buget total de 26 de miliarde de euro.