Un grup de programatori din Cehia, timp de 2 zile, au realizat gratuit un site web pentru care guvernul era dispus să plătească 16 milioane de euro

Programatorii din Cehia, timp de două zile, au realizat gratuit un site web pentru care un ministru dorea să cheltuiască 16 milioane de euro.

separator
Un grup de programatori din Republica Cehă a dezvoltat și a transferat serviciul în mod gratuit guvernului, după ce s-a știut că comandarea acestuia, fără licitație deschisă, la Ministerul Transporturilor era estimată la 401 de milioane de coroane cehe (aproape 16 milioane de euro). Povestea a ajuns la premierul ceh și l-a concediat pe ministrul Transporturilor, a informat presa cehă.

Povestea a început cu o licitație pentru crearea unui serviciu pentru vânzarea de permise electronice pentru călători, pe autostrăzi cu taxă. Comanda de stat a inclus dezvoltarea unui magazin online și a două aplicații pentru iOS și Android. Un contract pe patru ani pentru dezvoltarea și sprijinul site-ului a fost încheiat cu contractorul Asseco Central Europe.

„Răsuflarea explicită” a guvernului a provocat nedumerire în rândul proprietarului companiei IT Actum Digital Tomas Vondracek. El a numit oferta „absurdă” și a adăugat că, dacă doriți, aceeași muncă se poate face „chiar și în câteva zile”: „Vreau ca nimeni să nu se raporteze la mijloacele noastre comune în modul în care statul o face acum.”

Peste 300 de programatori au răspuns la apelul lui Vondrachek, 60 dintre ei au fost selectați. Acum, fondurile nefolosite vor fi transferate pentru a ajuta copiii care au suferit vătămări corporale grave.

Pe lângă costul ridicat al proiectului anunțat de guvern, programatorii au fost indignați de faptul că statul nu a anunțat o licitație deschisă pentru proiect, ci a ales un contractant pe cont propriu.

„Am promis”, a spus Tomas Vondrachek, că în viitorul apropiat voi face și voi oferi presei o estimare detaliată pentru a demonstra că, de fapt, costul proiectului a fost prea mare. Aș dori să fac acest lucru, astfel încât toată lumea să înțeleagă de ce am ieșit din biroul meu am decis să apelez la programatori voluntari pentru a crea un site web. Nu am numere exacte, dar sunt absolut sigur că costul unui astfel de proiect nu poate depăși nici un sfert din suma anunțată dacă gestionăm fondurile rațional. ”

Guvernul ceh l-a invitat pe Tomas Vondrachek să-i plătească pentru inițiativa sa și pentru activitatea programatorilor care au participat la proiect. Cu toate acestea, el a refuzat.

„Această inițiativă a avut loc inițial ca un cadou gratuit pentru stat – să lăsăm totul să rămână așa”, spune el. „Am dori doar ca statul să o folosească și să găsească o ocazie legală de a accepta munca cu noi.”

E posibilă o împăcare între frații William și Harry?

Surse apropiate ale lui William și Harry au declarat că ambii frați și-au exprimat dorința de a-și repara relația. Prințul Harry și Prințul William au fost în aceeași încăpere la înmormântarea unchiului lor, Sir Robert Fellowes, săptămâna trecută. Alte surse au afirmat că stăteau la distanță unul de celălalt și nici măcar nu au discutat. Înmormântarea a avut loc aproape de domeniul regal Sandringham din Norfolk, scrie evz.ro.

O sursă a declarat la acea vreme că atât Prințul William, cât și Prințul Harry au fost prezenți, dar nu au vorbit unul cu altul în timpul ceremoniei. De asemenea, sursele au spus că există un singur lucru care poate repara relația lor – familia Spencer. „Toată lumea speră că ar putea exista o intervenție din partea lui Jane sau Charles Spencer care îi va aduce din nou împreună. Va dura ceva timp, dar pare o posibilitate”, a spus sursa.

O posibilă împăcare între William și Harry

Potrivit datelor, Prințul Harry a stat la casa din copilărie a Prințesei Diana în timpul ultimei sale vizite în Regatul Unit. Ducele de Sussex a stat cu unchiul său, Charles, Conte de Spencer, la casa familiei Spencer, Althorp House, Northampton. Prințul Harry și Prințul William s-au certat prima dată în jurul Crăciunului din 2018, când Harry a spus că William nu face suficient pentru a o include pe Meghan în Familia Regală.

Cu toate acestea, lucrurile au ajuns la un punct critic în 2020. Ducele și soția sa, Meghan Markle, au renunțat la rolurile lor regale și s-au mutat în Statele Unite. Mutarea lor în străinătate a fost urmată rapid de lansarea unei biografii a cuplului. Aceasta a fost urmată de un interviu cu Oprah Winfrey în care cuplul a făcut o serie de acuzații la adresa Familiei Regale.

A urmat apoi documentarul Netflix „Harry & Meghan” și acum cunoscuta lansare a autobiografiei lui Harry, „Spare”. În cartea sa, acesta a dezvăluit unele detalii despre fratele său, inclusiv că acesta l-ar fi împins la podea în timpul unei altercații. Harry a povestit și detalii despre o dispută între Meghan și Prințesa de Wales legată de rochiile de domnișoare de onoare.

Mutarea lui Harry în SUA

De la mutarea lor în Statele Unite, Meghan și Harry au făcut foarte puține vizite în Regatul Unit. Ducele de Sussex a vizitat Regatul Unit pentru a-și vedea tatăl, Regele Charles, în februarie anul acesta și din nou pentru Jocurile Invictus în mai. Cu toate acestea, ducele nu a putut să se întâlnească cu niciun membru al familiei sale în timpul celei din urmă vizite. Motivul din spate a fost o nepotrivire de program.  Meghan nu a fost văzută în Regatul Unit de la înmormântarea regretatei Regine din 2022.

Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba în curând, deoarece frații par să-și dorească să reia legătura apropiată. „Harry este deschis la reconcilierea cu fratele său. Știe că nu va fi o sarcină ușoară, dar este ceva ce poate fi realizat. William nu este împotriva unei reconciliere cu fratele său la un moment dat. Dar lucrurile ar trebui să înceapă de la zero. Un scenariu nou în care problemele din trecut nu ar trebui să fie menționate” a spus o sursă.

Alei cu bănci, spații verzi, locuri de parcare și iluminat moden. Cum se va transforma bd. Dacia din Capitală

Bulevardul Dacia din Capitală va suferi o transformare! S-a dat start lucrărilor de reabilitare pe tronsonul str. Cuza Vodă – str. Independenței, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Zona, care nu a beneficiat de intervenții sau lucrări de zeci de ani, urmează a fi schimbată la față, prin modernizări ca:

Aleile pietonale reabilitate

Mobilier urban modern

Spații verzi amenajate

Locuri de parcare extinse

Iluminat stradal modernizat

Pavaj tactil pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Coborârea bordurilor la nivelul carosabilului

În plus, la intersecția str. Independenței cu bd. Dacia, va fi creat un scuar dedicat recreerii.

Peste 21 700 de moldoveni și-au anunțat intenția să voteze peste hotare

Înregistrarea prealabilă pentru alegerile din 20 octombrie s-a încheiat vineri, scrie tvrmoldova.md.

În total, 21 708 moldoveni și-au anunțat intenția să voteze într-o altă țară, transmite IPN. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe înregistrări prealabile anunțate – circa 8 238 – sunt pentru Federația Rusă. Urmează Italia, unde au și-au anunțat intenția de vot 2 499 de moldoveni. 

În Germania au anunțat că vor vota 1 997 de cetățeni ai Republicii Moldova, în Statele Unite ale Americii – 1 451, în România – 1 186, în Marea Britanie – 1 014, în Franța – 1 005, iar în Canada – 833. În celelalte țări, numărul de înregistrări este sub 800.

Înregistrarea prealabilă este unul dintre cele trei criterii folosite de Comisia Electorală Centrală pentru a decide numărul de secții deschise în străinătate. 

În ceea ce ține de votul prin corespondență, implementat în șase țări și pentru care înregistrarea prealabilă a fost obligatorie – numărul solicitanților este de 1 996. În SUA și-au anunțat intenția de a vota prin corespondență 1 087 de moldoveni, în Canada – 584, în Norvegia – 134, în Suedia – 93, în Finlanda – 72, iar în Islanda – 26.

La alegerile prezidențiale din anul 2020, au fost peste 52 de mii de înregistrări prealabile, iar pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, s-au înregistrat prealabil peste o sută de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

Coronavirusul ar fi ajuns și în Italia: 6.000 de pasageri, blocați pe o navă de croazieră
Articolul anterior
Cele mai nesigure alimente pentru consum. Medic: ,,E alertă alimentară”!
Articolul următor